Evenimente speciale

FOTO | Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani a aniversat 189 de ani de atestare documentară

Ziarul de Vrancea
1 aug 2021 2545 vizualizări

Ce au transmis pe Facebook cu acest prilej reprezentanții Spitalului Militar de Urgență " Dr. Alexandru Popescu" Focșani:

La 30 iulie se aniversează 189 de ani de atestare documentară a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani.

,,Spitalului milităresc” din orașul de graniță Focșani a fost atestat documentar la 30 iulie 1832. După 150 de ani, în anul 1982, la inaugurarea noului local al Spitalului Militar, adunările festive au fost dedicate acestui eveniment.

La data de 28 august 1832 s-a întocmit „raportul acelei ocârmuiri supt nr. 4530 pentru lei 217 parale 20 cheltuiți de către magistratul orașului Focșani la dregerea Spitalului milităresc din același oraș”.

La 28.03.1883 date despre Spitalul Militar Focşani au apărut în jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 7, când se aprobă numirile în funcție de medici-șefi ai Diviziilor militare teritoriale, iar la Divizia VI din Focșani, cu spitalul de divizie aferent, a fost numit medicul de regiment clasa I Dr. Ion Șerbănescu.

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani a continuat tradiția Spitalului Milităresc de la 1832, a Spitalului Diviziei VI Infanterie și pe parcursul acestor ani a obținut o ascensiune profesională de excepție. Putem afirma, fără rezerve, că spitalul își are locul între spitalele militare de elită ale țării.

Unitatea a primit denumirea onorifică „Dr. Alexandru Popescu” în baza H.G. nr.1559 din 18.12.2003, în memoria ilustrului general maior medic profesor doctor docent, fost șef al Direcției Medicale în perioada 1976 – 1983.

Spitalul a participat cu medici şi subofiţeri sanitari în cadrul următoarelor misiuni internaţionale:

• Spitalul Militar de Campanie nr. 50 – Somalia 15.07-07.11.1994;

• Spitalul de Campanie ,,UNAVEM III”, 20.11.1995-01.06.1996;

• Echipa medicală în cadrul misiunii pentru reconstrucţia provinciei Konduz din Afganistan şi în cadrul detaşamentului ,,ENDURING FREEDOM”, în perioada 2004-2010;

• Echipa medicală în cadrul operaţiunii IRAQI FREEDOM ABU-GHARIAB-IRAQ, în perioada 2005-2009;

• Echipa medicală a Ministerului Apărării Naționale la misiunea din SUA, în anul 2020, pentru a oferi sprijin autorităţilor statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19;

• Misiune în cadrul Spitalului Militar ROL 2 HKIA din Kabul, Afganistan în anul 2021.

În plină pandemie COVID-19, Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu” a sprijinit continuu Campania națională de vaccinare în centrul de vaccinare locat la Casa Armatei. A coordonat, participând cu resursă umană, centrele de vaccinare administrate de Brigada 8 ROT. Cu două echipe mobile de vaccinare operaționale, spitalul a executat zeci de misiuni în zonele rurale, greu accesibile din județele Bacău și Vaslui.

La toate acestea se adaugă misiunea de zi cu zi a personalului medical specializat de a asigura asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă și de zi, a condițiilor de examinare clinică, paraclinică și de laborator, a tratamentului medical și chirurgical, de recuperare, îngrijire, asigurarea farmaceutică, de a efectua expertiza medico-militară a personalului militar, inspecţia sanitară de stat şi inspecţia sanitară veterinară de stat, evacuarea medicală și servicii medicale de ambulatoriu integrat.

La ceas aniversar, comandantul (directorul general) al spitalului, colonelul medic Decebal Popescu a adresat personalului spitalului sincere felicitări pentru profesionalismul, responsabilitatea și eficiența cu care au îndeplinit misiunile încredințate.

Dumnezeu să binecuvânteze Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu”!

La mulți ani!

Text: Plutonier major Galiță Adrian.

Foto: Arhiva Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu”.

Text informații + foto:Spitalul Militar de Urgență " Dr. Alexandru Popescu" Focșani

Citiți și:Vineri, 30 iulie, la zi aniversară, în cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani, a avut loc înaintarea în grad, la termen, a unsprezece cadre militare astfel:

- doi ofițeri (Col. Popoiu Marius, Mr. farm. Andronic Adrian);

- un maistru militar (M.m. pr. Maleș Costel);

- nouă subofițeri (Plt.adj. Bejan Florin, Plt.adj. Tudorache Costel, Plt.adj. Bîrlă Costel, Plt.maj. Avasiloaie Robert Răducu, Plt. Hogea Iuliana Nadia, Plt. Niga Manuela Dana, Plt. Trandafir Ionuț, Sg.maj. Scutelnicu Tatiana Carolina).

Ne onorează și ne reprezintă activitatea desfășurată de colegii noștri în cadrul spitalului și le dorim cât mai multe realizări profesionale și personale.

Text și foto: Plt.maj. Galiță Adrian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.