Evenimente speciale

Foto | Scriitori băcăuani, dar și cei din județele Vrancea și Neamț și-au prezentat cărțile proaspăt lansate la Buhuși

Ziarul de Vrancea
29 nov 2022 1565 vizualizări

„Maratonul ideilor pierdute”, eveniment cultural la Buhuși-24 noiembrie 2022

Într-o atmosferă intimizantă, creată chiar de protagoniști, la Biblioteca Orășenească „George Bacovia” din Buhuși a avut loc un interesant „maraton al ideilor pierdute” pe care organizatorii l-au supranumit „Interferențe culturale”. Cinci scriitori băcăuani, dar și din județele Vrancea și Neamț au venit să prezinte cinci cărți proaspăt lansate pe piață de tot atâția autori. Moderatorul maratonului a fost cunoscutul și apreciatul scriitor, ziarist și profesor Ion Fercu. Ziarul Deșteptare a și revista Gazeta Culturală au fost partenerii media ai evenimentului

La manifestare au venit și alți scriitori și ziariști băcăuani, dar și iubitori de literatură și de eseistică buhușeni, între care și un grup de elevi. Alături de participanți s-au aflat și primarul orașului Buhuși, Vasile Zaharia, viceprimarul Dan Teslariu, șeful Serviciului Cultură și Sport al primăriei, Adrian Păduraru, și președintele Filialei județene a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Dumitru Brăneanu.

Lucrările prezentate au fost cărți de eseuri, de critică și istorie literară, dar și un roman polifonic și un roman polițist de investigații. Iar autorii și cărțile lor au fost Petre Isachi – „Conversații în oglindă cu Mircea Eliade” (vol. II, Exilul-Între farsă tragică și destin), Ioan Holban – „Literatura română de azi. Poezia. Proza” (ed. a III-a), Ștefan Munteanu – „O istorie a opiniilor privind filosofia lui Eminescu” (vol. III), Mihai Stîncaru – „Panopticum la purtător. Eseuri narative. Narațiuni eseistice” și Petru Nica – „InfrActori și InfrAcțiuni”.

Despre aceste cărți, dar și despre altele și chiar despre unele idei și tendințe în literatura română, în literatura și eseistica zilelor noastre, au vorbit scriitorii Ion Dinvale (despre romanul polifonic „Conversații în oglindă cu Mircea Eliade”), Viorel Savin (despre „O istorie a opiniilor privind filosofia lui Eminescu”), Adrian Matei (despre „InfrActori și InfrAcțiuni”), Petre Isachi (despre „Panopticum la purtător. Eseuri narative. Narațiuni eseistice”) și Aurel Ștefanache (despre „Literatura română de azi. Poezia. Proza” și despre cartea lui Cristian Livescu „Un veac de poezie românească”). Chiar și autorii au susținut discursuri despre cărțile lor.

Alte două romane, scrise de nemțeanca Alina Șova (acum aflată în Franța) – „Două linii roșii” (apărută în 2013) și „Oameni la pescuit” (2021) – au fost prezentate de profesorul băcăuan Pavel Șova.

O apreciere asupra sesiunii de prezentare de cărți, dar și a vieții spirituale și culturale de la Buhuși, a fost formulată, la final, de Dumitru Brăneanu. „E o încântare spirituală și una sufletească – a spus președintele Filialei USR. Se vede că, totuși, Filiala Bacău este o școală de literatură, cu scriitori adevărați și critici literari asemenea.” Un rol important în conturarea unui asemenea tablou cultural îi revine, evident, scriitorului și ziaristului Ion Fercu, el însuși autor al unor importante opere de profil. Astfel, „Interferențele culturale” organizate acum au însemnat, în fapt, nu „un maraton al ideilor pierdute”, ci unul al unor idei regăsite și împărtășite auditorului.

Petru Done


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.