Evenimente speciale

Foto | Omagiu venerabililor ostaşi ai ţării. Militarii din Garnizoana Buzău au dus daruri veteranilor de război din judeţul Buzău

Ziarul de Vrancea
1 mai 2022 938 vizualizări

Vineri, 29 aprilie 2022, militarii Garnizoanei Buzău, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război - filiala Buzău, autorităţile administraţiei publice locale, au sărbătorit „Ziua Veteranilor de Război”  - o zi specială, dedicată cinstirii celor care au luptat în Al Doilea Război Mondial.  

”În acest an se împlinesc 81 de ani de la intrarea României în cel de Al Doilea Război Mondial. Sacrificiul militarilor români, în misiunea sacră a eliberării teritoriului naţional, nu trebuie uitat, iar noi, militarii, avem datoria morală de a fi alături de veteranii de război, adevărate istorii vii, faţă de care instituţia militară îşi îndreaptă aprecierea şi respectul”, transmite purtătorul de cuvânt al Diviziei 2 Infanterie „GETICA”

Datorie morală avem şi faţă de cei care, de-a lungul celor 81 de ani au trecut în lumea celor drepţi. Cinstirea înaintaşilor reprezintă o datorie sfântă a noastra, a tuturor, a fiecărui popor şi naţiune. Veteranii de război, care au supravieţuit ororilor războiului, s-au întors la familiile care îi aşteptau, şi-au crescut copii, au muncit aducând plus valoare naţiunii române, locului în care au trăit, transmiţând tinerelor generaţii valorile care contau, dragostea de muncă şi spiritul de jertfă pentru ca neamului nostru să-i fie mai bine. 

În semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă, pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, s-a instituit, prin Hotărârea Guvernului nr. 1222 din 10 octombrie 2007, „Ziua Veteranilor de Război”, care se organizează anual, pe 29 aprilie. La 29 aprilie 1902, Regele Carol I a instituit prin Înalt Decret titlul-calitatea de veteran de război pentru foştii luptători din Războiul de Independenţă.

Manifestările au debutat la „Domul Central” din Cimitirul Eroilor cu depuneri de coroane de flori la care au participat autorităţi locale şi judeţene, din partea Garnizoanei Buzău, generalul de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentanţi ai instituţiilor şi ai unităţilor militare din garnizoană, militari activi, în rezervă sau retragere, dar şi numeroşi copii şi profesori. Un sobor de preoţi a oficiat  slujba de mulţumire şi laudă - Te Deum, după care au urmat alocuţiunile oficialităţilor, ceremonia de depuneri de coroane de flori, precum şi defilarea gărzii de onoare, acompaniată de muzica militară a garnizoanei.Tot în această zi, în cadrul proiectului „Recunoştinţă Veteranilor de Război, militarii din Garnizoana Buzău au dus daruri veteranilor de război din judeţul Buzău.

Dacă pe 29 aprilie 2022 au fost omagiaţi veteranii de război, pe 30 aprilie, a fost sărbătorită  Ziua Forţelor Terestre, eveniment marcant în cadrul evocării tradiţiilor Armatei României, Parcul Crâng din Buzău găzduind un concert de promenadă organizat de Divizia 2 Infanterie „Getica”, Cercul Militar Buzău și Fundaţia „Mareșal Alexandru Averescu”. 

Concertul de promenadă a fost susţinut de muzica reprezentativă a marii unităţi, în care a fost abordat un repertoriu variat: marşuri, polci, valsuri, jazz, muzică internaţională, folclor autentic. Muzicii militare a Diviziei 2 Infanterie „Getica” i s-au alăturat elevi ai Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, care au prezentat momente artistice de excepţie.

„Ziua Forţelor Terestre reprezintă un eveniment marcant în cadrul evocării tradiţiilor Armatei României. Istoria ei ( a Forţelor Terestre Române) se identifică cu istoria Armatei României. Astăzi Forţele Terestre reprezintă forţa care dă încredere populaţiei că suntem în măsură să răspundem adecvat și eficace oricăror situaţii”, a transmis purtătorul de cuvânt al Diviziei 2 Infanterie „GETICA”.

La ceas de sărbătoare, să ne aducem aminte de cuvintele marelui scriitor, Mihail Sadoveanu, 

„Ţara nu se serveşte cu declaraţii de dragoste, ci cu munca cinstită şi, la nevoie, cu jertfă. Nu înseamnă ura împotriva altor neamuri ci datorie către neamul nostru... Munca cinstită, viaţa curată, iubirea de semeni, împlinirea datoriilor pe care le avem - adică faptele - acestea înseamnă patriotism.”  ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.