Evenimente speciale

Foto | Cum s-a derulat prima ediție a manifestărilor cultural-artistice educative ”Tradiții Vrâncene”

Ziarul de Vrancea
8 iun 2022 1121 vizualizări

Centrul Cultural Vrancea în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Vrancea, Școala Gimnazială ”Profesor Doctor General Gheorghe V Zaharia” Popești au derulat, în perioada 1-5 iunie 2022, prima ediție a manifestărilor cultural-artistice educative ”Tradiții Vrâncene”.

Organizatorii aurealizat activități în parteneriat cu unitățile administrative teritoriale și școlile din Soveja, Răcoasa, Mărășești, Nereju, Tătăranu, Urechești, Bordești, Jitia, Vintileasca și Colegiul Tehnic ”Valeriu Cotea” din Focșani,pentru cinstirea eroilor neamului, conservarea și valorificarea valorilor patrimoniale vrâncene și pentruconstruirea unor punți de legătură durabilă cu comunitatea românească transnistreană din Republica Moldova.

 În ziua de 2 iunie, Ziua Înălțării Domnului, membrii delegației de la Liceul Teoretic ”Vlad Ioviță”, Cocieri, Republica Moldova au participat, alături de organizatori și gazde, la manifestări de cinstire a eroilor la Mausoleele din Mărășești, Soveja, Mărăști, Focșani, ceremonii religioase, depuneri de coroane, momente evocative.

În ziua de 3 iunie, elevii și profesorii din Cocieri, alături de cei de la Popești, au fost oaspeții răzeșilor din Nereju, meșterii populari  Pavel și Tudorița Lupașc, Șerban și Lenuța Terțiu și  de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Gusti”, director profesor Simona Păucă.

Membrii delegaței au văzut cum se lucrează traditional în lemn, cu piele și țesături, au participat la ateliere de creație meșteșugărească de dogărit și de confecționat măști și țesături tradiționale.Oaspeții au văzut la Școala Gimnazială ”Dimitrie Gusti”  minunatele jocuri din Țara Vrancei, părți ale tezaurului patrimonial vrâncean de o valoare inestimabilă. În a doua parte a zilei, s-a organizat un schimb de experiență didactică pe tema patrimoniului și a valorilor culturale la Școala Gimnazială ”Profesor Doctor General Gheorghe V Zaharia” Popești.

Pe 4 iunie, delegația a participat la ateliere de creație populară de încondeiat ouă și confecționat opinci, îndrumător prof. Stana Georgescu, la Școala Gimnazială ”Regina Maria” Vintileasca, director profesor Gabriel Trestianu și au intrat în horă alături de vintileni.

 De la Vintileasca s-a coborât la Jitia unde au fost oaspeții Școlii Gimnaziale Jitia, director Fănel Crucean. Aici au vizitat Colecția Etnografică organizată de profesorul Sorin Pantelimon și au fost martorii măestriei artistice a Ansamblului folcloric ”Chindia”, păstorit de profesoara Petruța Lalu. În a doua parte a zilei s-a organizat o vizită la Cimitirul Eroilor 1916-1919 din Bordești și la Mănăstirea Vărzărești din Urechești, monumente înscrise în patrimoniul cultural national.

Oaspeții de la Liceul Teoretic ”Vlad Ioviță” din Cocieri, prin vocea doamnei profesor Maria Ostavnoi: ” Vrem să mulțumim tuturor celor implicați în derularea activităților proiectului ”Tradiții Vrâncene”. Mulțumim pentru primirea călduroasă și pentru momentele unice la care am avut plăcerea și onoarea să participăm. Vrancea și oamenii ei sunt în inima noastră! ”

Informații + fotografii transmise de Școala Gimnazială ”Profesor Doctor General Gheorghe V Zaharia” Popești


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.