Evenimente speciale

FOTO | Generalul aviator vrâncean Andrei Popovici, comemorat vineri la Cotești, la 140 de ani de la naștere

Ziarul de Vrancea
20 aug 2023 1329 vizualizări

Vineri, 18 august 2023, în Stația CFR Cotești, locul de naștere al Generalului  Andrei Popovici, va fi dezvelită o placă comemorativă din marmură în amintirea sa. Manifestarea se desfășoară cu participarea Forțelor Aeriene Române, acordul Regionalei CFR Galați de instalare a plăcii, precum și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cotești.

La ceremonialul militar și religios care se va desfășura pe peronul Gării CFR Cotești va participa un detașament de excelență din Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” Boboc, sublocotenenți piloți promoția 2023, cursanți ai cursului de bază, sub conducerea comandantului acestei structuri de elită, personal din Baza 91 Logistică a Forțelor Aeriene „General Aviator Andrei Popovici”, invitați speciali din cadrul instituțiilor publice civile și militare, membri și simpatizanți ai Asociațieia „Mărăști 1917- Mareșalul Averescu”, organizatorul evenimentului, iubitori de pretutindeni ai Aeronauticii Române.

Punctul central de atracție va fi reprezentat de spectacolul aerian oferit de aeronavele din dotarea Școlii Aripilor Românești de la Boboc (avioane IAK 52 și IAR 99, precum și elicoptere IAR 316B), Generalul Antrei Popovici fiind comandantul Școlii Militare de Pilotaj în anul 1914 și primul commandant, în anul 1918, al primei instituții militare de învățământ aeronautic din România Mare. Totodată, Asociația „Mărăști 1917- Mareșalul Averescu” va prezenta la sol replica funcțională la scara 1/1 a Aeroplanului FARMAN-III 1909, realizat cu ocazia aniversării a 110 ani de zbor la Focșani, care a fost și primul avion pe care s-a instruit celebrul aviator vrâncean.

 

Un aviator de geniu Generalul Andrei Popovici

Personalitate remarcabilă a Aeronauticii Române, Generalul Aviator Andrei Popovici a fost printre primii piloţi brevetaţi ai României, comandant de şcoală militară de aviaţie la începuturile înfiinţării sale, comandantul celui mai important grup aeronautic, Grupul 2 Aeronautic, în campania aeriană pentru salvarea României în vara de foc a anului 1917, comandantul primei instituţii de învăţământ aeronautic din România Mare, Grupul IV Aviaţie Instrucţie, dezvoltator de industrie aeronautică naţională, cu merite în înfiinţarea şi construirea de avioane la Fabrica ”Astra” din Arad şi IAR Braşov, fondator al Aeroclubului Regal al României, director al companiei naţionale de transport aerian a României interbelice, Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat - LARES.

Generalul aviator Andrei Popovici s-a născut la data de 14 august 1883, în staţia Coteşti, Comuna Goleşti, Plasa Marginea, Judeţul Râmnicu Sărat, astăzi Comuna Cotești, Judeţul Vrancea.

- 1890 - 1894, Şcoala de băieţi nr. 4 din Focşani;

- 1894 - 1897, Gimnaziul la Liceul „Unirea” din FocşanI;

- 1897 - 1902, Şcoala Fiilor de Militari de la Iaşi (coleg cu Henri Coandă);

- 1902 - 1904, Şcoala de Infanterie şi Cavalerie de la Bucureşti;

- 1905 - 1906, Şcoala Specială de Cavalerie de la Târgovişte;

- 1906 - 1912, comandant escadrom în Regimente de cavalerie;

- 1912, Școala Militară de Pilotaj, brevetat pilot militar la 11 iunie 1913;

- 1913, participant la cel de-Al Doilea Război Balcanic;

- 1914, comandant al Școlii Militare de Pilotaj;

- 1915 - 1916, șef al mobilizării, comandant grup escadrile în cadrul Corpului Aerian Român;

- 1916, participă la Campania Armatei Române din Primul Război Mondial la comanda unui escadron de cavalerie;

- 1916 - 1918, comandantul Grupului 2 Aeronautic Tecuci. Comandă aeronautica Armatei 1 Române în Bătălia de la Mărășești;

- 1918 - 1920, comandantul Grupului IV Instrucție Aviație Tecuci, prima instituție de învățământ aeronautic din România Mare;

- 1920 - 1923, director al Direcţiei Aeronautice din Ministerul de Război;

- 1922, s-a căsătorit Maria Coandă, sora pionierului Aviației Române Henri Coandă;

-  1923 - 1925, director la Fabrica de Avioane ”Astra” - Arad;

- 1920, din iniţiativa și împreună cu prinţul George Valentin Bibescu fondează Aeroclubul Regal al României (ARR), persoană juridică din 13 aprilie 1923, transformat în 1936 în Federaţia Aeronautica Regală a României (FARR), vicepreşedinte executiv fiind ales prințul G.V. Bibescu, comandorul aviator Andrei Popovici îndeplinind funcția de secretar general;

- 1925 - 1926, iniţiator şi director al revistei “ARIPA”;

- începând cu anul 1925, susține cicluri de conferinţe pentru propaganda aviației la Ateneul Român, Sala ”Dales” şi Radiodifuziunea Română; organizează numeroase mitinguri aeriene sub egida Asociației Române pentru Propaganda Aviației;

- 1925 - 1937, primul director general, subdirector general la IAR Braşov (întreprindere înființată cu preluarea activelor Fabricii de Avioane Astra - Arad);

- noiembrie 1933, înfiinţeză, pe lângă IAR Braşov, Aeroclubul din Braşov/Ghimbav, iar mai târziu, o Şcoală de Zbor Fără Motor la Sînpetru;

- 1937 - 1941, director LARES (LiniileE Aetiene Române Exploatate de Stat).

După război, avansat la gradul de general, a fost artizanul aducerii în ţară a savantului Henri Coandă (a fost coleg la Liceul Militar cu acesta, fiind și cumnatul marelui savant).

S-a stins din viaţă la vârsta de 84 de ani, la 13 august 1967, fiind înmormântat în cavoul Familiei Coandă din Cimitirul Bellu din București..

A avut o fiică cu ultimul nume probabil Maria Antoaneta Gabor.

Elogioase sunt:

- Ordinul de Zi Nr. 4686/mai 1917 al comandantului Armatei 4 Ruse: „Din primele zile ale lunii ianuarie 1917, Grupul 2 aeronautic, de sub comanda căpitanului aviator Popovici Andrei, lucrează cu armata pe care o comand. Cu mijloacele slabe, grupul a îndeplinit toate operaţiunile de război necesare pe un front de 70 verste, două recunoaşteri de armată, fotografierea poziţiunilor inamice, reglarea tragerilor artileriei, legături de infanterie, bombardament şi lupte aeriene… A avut 40 de lupte aeriene şi a doborît 6 avioane…În numele armatei, al comandamentului şi al meu personal, mulţumesc călduros aliaţilor noştri, piloţilor şi observatorilor pentru lucrul intensiv făcut în interesul trupelor noastre şi doresc din sufletul meu un succes apropiat activităţii lor. Strîng mîna cu putere căpitanului Popovici, comandantul Grupului 2 aeronautic, piloţilor, observatorilor şi întregului personal al Grupului.

Comandantul Armatei,  General de infanterie Ragozza”

şi

- Ordinul de Zi Nr. 96/12 august 1917 al comandantului Armatei I Române: „În crîncenele lupte date în intervalul de la 24 iulie la 6 august 1917 un ajutor nepreţuit a fost dat de unitățile Grupului 2 Aeronautic. Recunoaşteri de armată, arătând mişcările dinapoi ale inamicului, recunoaşteri de sector, reglaje, fotografii, zboruri de vînătoare, ascensiuni permanente s-au executat cu un admirabil avînt. Dar faptele ce au obţinut admiraţia tuturor şi unde s-a arătat cel mai frumos spirit de sacrificiu sînt în timpul zborurilor pentru legătura cu infanteria, cînd fără a ţine seamă de pericol, v-am văzut zburînd la înălţime foarte mică deasupra liniilor vrăjmaşe, pentru a putea aduce ştiri precise în mijlocul întunericului cauzat de bombardamentul de artilerie, atunci cînd în vuietul asurzitor nu vă vedem decît pe voi şi nu primeam decît de la voi ştiri că năvălitorii au fost stăviliţi, că valurile duşmane s-au sfărîmat şi dau înapoi, în timp ce 3 avioane inamice doborîte sunt proba bărbăţiei aviatorilor de luptă. Pentru toate acestea aduc mulţumirile mele: Comandantului de grup pentru priceperea cu care a condus lucrările aeronauticei. Comandanţilor de escadrile, piloţilor şi observatorilor din aeroplan şi balon pentru curajul admirabil şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă, dispreţuind moartea. Mecanicilor, pentru bunul mers al avioanelor gata de zbor la orice moment. Prin mine, ţara întreagă vă este recunoscătoare!

Dat la Cartierul General al Armatei l-a, astăzi 12 august 1917. Comandantul Armatei I, General  Eremia Grigorescu”.

O elogioasă apreciere cu privire la modul exemplar de îndeplinire a misiunilor aeriene a fost întocmită şi de Directorul Aeronauticii, locotenentul colonel francez De Verguette: „ofiţer superior inteligent. a comandat un grup aeronautic cu un zel şi cu o competenţă deasupra oricăror elogii - cu deosebire în timpul ofensivei de la Siret şi a Bătăliei de la Mărăşeşti -, obţinând rezultate admirabile. cunoscând desavârşit tactica şi tehnica armei, este susceptibil a aduce cele mai mari servicii”.

Pentru meritele deosebite și pe front a fost decorat cu următoarele ordine naţionale şi străine:

Citiți și:Cine a fost Generalul Aviator ANDREI POPOVICI, personalitate remarcabilă a Aeronauticii Române,originar din Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.