Evenimente speciale

Centrul Cultural Vrancea participă la cea de a XI-a ediție a ”Colocviilor Brăiloiu” | București, 24 – 25 octombrie 2019

Ziarul de Vrancea
23 oct 2019 1754 vizualizări

Amănunte despre această participare ne-au parvenit prin intermediul unui comunicat de presă transmis de  Centrul Cultural Vrancea.

Centrul Cultural Vrancea, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Vrancea, va participa în perioada 24 – 25 octombrie 2019, la cea de-a XI ediţie a colocviilor bienale, organizate de Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu din Bucureşti, din cadrul Academiei Române.

Din partea Centrului Cultural Vrancea va participa domnul prof. dr. Liviu Nedelcu, managerul instituţiei.

Dezbaterile au ca temă Satul contemporan – modele culturale şi mutaţii funcţionale.

Domnul prof. dr. Liviu Nedelcu şi doamna prof. conf. univ. Ioana Fruntelată vor prezenta Vrancea cunoscută şi necunoscută: prospect de patrimoniu în 10 sate contemporane.

În acest sens, Centrul Cultural Vrancea prezintă cercetările etno-folclorice pe care le-a realizat în perioada 2011 – 2019, care au fost realizate anual de o echipă din cadrul Universăţii Bucureşti – Facultatea de Litere.

Echipa a fost formată din prof. conferenţiar univ. dr. Ioana Fruntelată şi studenţi, masteranzi sau absolvenţi ai Secţiei de etnografie şi folclor.

Cercetările au fost finalizate în urma colaborării cu echipa de cercetare: studenţi şi profesori: prof. conf. univ. Ioana Ruxandra Fruntelată, prof. Adrian Stoicescu, cu primăriile şi sătenii din localităţile studiate, studiile fiind publicate sau urmând a fi editate în curând de către Centrul Cultural Vrancea cu următoarele titluri:

  1. Suraia, Vrancea – Tradiţii, patrimoniu, identitate, Ed. Brumar
  2. Râmniceni-Vrancea – Instantanee monografice, Ed. Terra, 2013
  3. Nereju – patrimoniu viu, Ed. Terra, 2014
  4. De la Năruja la Nistoreşti: în căutarea tradiţiei, Ed. Terra, 2015
  5. Vintileasca-Vrancea. Profil de patrimoniu, Ed. Terra 2016
  6. Vulturu – Vrancea. Tradiţii în actualitate, Ed. Terra, 2018
  7. Soveja-Câmpuri
  8. Comuna Dumbrăveni
  9. Comuna Andreiaşu de Jos

Alături de aceste prezentări ale cercetărilor etnografice, etnologice, antropologice şi de folclor Centrul Cultural Vrancea va fi prezent şi cu un film documentar despre Pavel Caba, meşter popular declarat în anul 2018 Tezaur Uman Viu, de către Ministerul Culturii.

Prezentarea filmului va fi făcută de doamna dr. în etnologie, Aurelia Cosma, realizator şi operator imagine Janine Vadislav şi prof. dr. Liviu Nedelcu.

Interviul cu meşterul popular Pavel Caba este realizat de doamna doctor, cercetător etnolog Aurelia Cosma, membru fondator al Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România.

Filmul este realizat sub egida Centrului Cultural Vrancea, în anul 2017.

În deschiderea evenimentului vor ţine discursuri: academician Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual şi Academician Sabina Ispas, director al Institutului de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu.

Comunicările susţinute la Coloviile Constantin Brăiloiu vor fi luate în considerare pentru a fi publicate în Anuarul Institutului de Etnografie şi Folclor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.