Electoral

Buletine în plus, ştampile pierdute, băutură şi înjurături

Mihai Boicu
10 iun 2012 2970 vizualizări
Cele mai multe probleme au apărut în mediul rural, unde prezenţa la vot a fost mai mare u au dispărut buletine, ştampilele s-au evaporat şi au fost zeci de cazuri suspecte de cereri a urnei mobile

Vrancea electorală a fost marcată de obişnuitele incidente care au loc pe plaiurile mioritice: buletine de vot în plus, ştampile dispărute, mită cu bătură şi mancare, urne mobile fără număr în unele localităţi ori candidaţi care le arătau alegătorilor unde să voteze. Procesul electoral a fost întrerupt în mai multe secţii ca urmare a sesizărilor făcute, dar s-a reluat după aceea fără urmări importante. Pe tot parcursul zilei, Biroul Electoral Judeţean a fost asaltat de cereri de informaţii de la birourile de circumscripţii, care au avut nevoie de asistenţă pentru soluţionarea contestaţiilor.
Primul incident electoral important al zilei de ieri a fost la Panciu, unde secţia de votare nr. 6 a fost închisă timp de o oră. Reprezentantul unui partid a relcamat la numărul 112 că un votat a primit cate trei buletine de vot pentru fiecare din cele patru categorii de candidaţi. Poliţia a început verificări în acest caz, iar secţia de votare a fost închisă. Bogdan Toader, purtătorul de cuvant al Poliţiei, a declarat că persoana respectivă a primit de fapt patru buletine de vot, din care trei nu erau ştampilate. În această situaţie, opţiunile exprimate nu sunt valabile. La Focşani, la secţia de votare nr. 5 a fost pierdută o ştampilă de control. Absenţa acesteia a fost constatată atunci cand angajaţi de la Primăria Focşani au adus mancare pentru membrii secţiei şi au vrut să le fie confirmată „livrarea” prin aplicarea ştampilei. Procesul electoral a fost întrerupt cinci minute, timp în care s-a decis continuarea procesului electoral cu buletinele de vot ştampilate anterior. Poliţia a deschis un dosar pentru furt calificat. Ulterior, preşedintele BEJ a precizat că a fost confecţionată o nouă ştampilă de control pentru ca scrutinul să poată continua. Un alt incident a avut loc la secţia de vot nr. 3 de la Suraia, unde o persoană a primit şapte buletine de vot în loc de patru. Persoana respectivă a predat buletinele primite în plus, iar procesul electoral a continuat. Poliţiştii au făcut cercetări şi la Secţia de Votare Nr. 5 Hînguleşti, din Vulturu. „S-a sesizat că ar fi o neconcordanşă între numărul buletinelor de vot pentru alegerea consilierilor locali şi cei judeţeni. Procesul electoral a fost întrerupt între orele 09.05 – 09.27, iar în urma verificărilor efectuate aspectele sesizate nu au fost confirmate”, au informat oficialii Poliţiei.

Băuturi alcoolice langă secţiile de votare


Poliţiştii vrânceni au efectuat cercetări ca urmare a unor sesizări cu privire la faptul că în două baruri, situate la mai puţin de 500 metri de secţiile de votare din localităţile Homocea şi Măicăneşti, se comercializează băuturi alcoolice, fapt ce contravine legislaţiei electorale. „În urma verificărilor efectuate, aspectele sesizate s-au confirmat şi s-a luat măsura sancţionării contravenţionale conform art.103, lit. g, din Legea 67/2004”, au spus reprezentanţii IPJ. De asemenea, Poliţia a fost sesizată că unul dintre candidaţii pentru funcţia de primar al comunei Vânători că o persoană din comună merge la cetăţenii din satul Răduleşti pentru a-i convinge să voteze cu un contracandidat. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că nu era una, ci două persoane. O ştampilă de la secţia de votare nr. 3 din Panciu a dispărut. În urma verificărilor efectuate de echipa care s-a deplasat la faţa locului ştampila a fost găsită în urna transparentă în care se introduc buletinele de vot pentru alegerea primarului, aceasta urmând a fi recuperată odată cu desigilarea urnei, după încheierea procesului electoral. De asemenea, la secţia de votare Nr. 3 Lămoteşti, din comuna Milcovul, un membru al comisiei a înmânat unor alegători mai multe buletine de vot, acestea nefiind însă utilizate de cetăţenii respectivi. La sesizarea preşedintelui secţiei de votare, Biroul Electoral de Circumscripţie a luat măsura înlăturării acestuia din comisia de votare. „În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvarşirii infracţiunii prevăzute de art.110, alin. 1, din Legea 67/2004”, a spus inspectorul Bogdan Toader, purtătorul a de cuvant al IPJ.


Fostul şef de post a cerut urna mobilă pentru toată strada


La secţia de votare nr. 1 din Dumbrăveni un candidat la funcţia de consilier local din partea USL a venit cu aproape 50 de solicitări privind urna mobilă. Legislaţia actuală permite ca aceste cereri să nu fie însoţite de un act medical care să dovedească că persoanele respective sunt netransportabile. Se pare însă că unii din netransportabilii din Dumbrăveni au fost văzuţi pe propriille picioare. Primarul PDL Ionel Strambei a susţinut că persoana care ar fi depus solicitările este Ion Iacob, fost şef de post la Dumbrăveni. “Pe mine m-a intrigat faptul că au apărut aproape 50 de cereri pentru urma mobilă, din care 30 cu aceleaşi scris, datate cu 8 iunie. Eu am spus că pentru a nu exista suspiciuni să analizăm cererile, să solicităm acte medicale. Una dintre persoanele care au fost solicitat urma mobilă a fost întrebată dacă a mers la vot şi a spus că nu se duce la vot, că a semnat o hartie că nu pleacă de acasă”, a spus primarul Strambei. Potrivit acestuia, 30 de cereri erau făcute de persoane care locuiesc pe aceeaşi stradă cu candidatul USL.


Primiţi cu urna mobilă?


BEJ a comunicat şefilor de birouri  locale că nu trebuie solicitate acte medicale suplimentare pentru urna mobilă decat, eventual, sunt suspiciuni. La Dumbrăveni a fost prezent consilierul judeţean PSD Constantin Guguianu, care a susţinut vehement dreptul de a vota al solicitanţilor. După cateva ore de incertitudine, Biroul Electoral de Circumscripţie a decis că urna poate pleca la „netransportabili”. De asemenea, la Gologanu au fost 52 de solicitări pentru ca urna mobilă să se deplaseze la domiciliul acesora. Unul dintre candidaţi a contestat însă cererile pe motiv că ar fi văzut una dintre persoanele care nu puteau merge la vot făcand ... plajă. Cum acesta nu a oferit mai multe amănunte concrete despre persoana respectivă, contestaţia depusă a fost respinsă.


Înjurături pentru membrii unei secţii de votare din Vulturu


Un tanăr de 32 de ani din comuna Vulturu a fost amendat după ce a provocat scandal în secţia de votare nr.1 din localitate. Poliţiştii au stabilit că Ionuţ Florea a consumat alcool în timpul zilei, după care a intrat în secţie cu chef de scandal. “Acesta i-a înjurat pe membrii comisiei aflaţi la Secţia nr.1 din Vulturu. Tanărul a fost scos de poliţiştii şi dus la secţie. A primit o amendă pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice”, ne-a spus inspectorul Bogdan Toader, de la poliţia vranceană. Sancţiunea în astfel de cazuri este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. (M. BOICU, D. CHIRIAC)

Activitatea BEJ, îngreunată de alegătorii cu reşedinţă


Multitudinea de alegători care au votat în localităţile în care îşi au reşedinţa a reuşit aproape să blocheze activitatea Biroului Electoral Judeţean. Potrivit unei hotărari a Biroului Electoral Central, atunci cand o persoană votează în localitatea de reşedinţă, acest lucru este adus la cunoştinţa BEJ prin intermediului numărului 112, pentru a fi ştearsă din listele electorale permanente. “Eram copleşiţi la un moment şi am delegat competenţa către birourile de circumscripţie. BEJ se ocupă doar de cazurile din afara judeţului. Primim solicitări din alte judeţe pentru radiere, iar la randul nostru trimitem în alte judeţe asemenea solicitări. Practic, suntem prinşi în aceste operaţiuni”, declara ieri Mirela Diţă, locţiitorul BEJ. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.