Electoral

V-ati întrebat vreodata daca votul vostru ajunge sa conteze?

Ziarul de Vrancea
24 nov 2008 1777 vizualizări
Puteti descuraja comiterea unor nereguli sau fraude în sectia de votare sesizind presedintele sectiei sau Pro Democratia, la telefonul gratuit

De fiecare data cind mergem la vot, singurele operatiuni pe care le facem e sa introducem votul in urna si sa asteptam apoi rezultatele. V-ati intrebat insa vreodata daca votul dumneavoastra ajunge sa conteze? Daca nu cumva el este anulat prin diverse mijloace? Pentru ca sa nu se intimple asta, pentru ca sa nu functioneze ceea ce Stalin cinic spunea "nu conteaza cine cu cine voteaza, ci conteaza cine numara voturile", sint acreditati sa urmareasca procesul electoral ziaristii si observatorii. Ei sint in ziua alegerilor "ochii si urechile" dumneavoastra, semnalind neregulile constatate.

Cine poate fi observator? Oricine are peste 18 ani, nu este membru de partid si este acrediat din partea unor organizatii neguvernamentale care "au ca obiect principal de activitate apararea democratiei si a drepturilor omului, care sint legal constituite, cu cel putin 6 luni inainte de data desfasurarii alegerilor si in ale caror organe de conducere nu se afla niciun membru al vreunui partid politic sau organizatie a cetatenilor apartinind unei minoritati nationale".

Asociatia Pro Democratia este una din organizatiile cu traditie deja in monitorizarea alegerilor, facind acest lucru inca din 1992. Ea recruteaza observatori dintre cetateni si urmareste cu ajutorul lor modul de desfasurare a intregului proces electoral. Pe baza sesizarilor acestora, trimite comunicate presei sau inainteaza sesizari la organele competente, scopul fiind un proces electoral curat. Pentru ca votul dumneavoastra sa conteze cu adevarat.


Ce presupune sa fii observator?


Observatorul intern are dreptul sa asiste la operatiunile de votare, incepind cu deschiderea sectiilor de votare si pina la finalizarea numararii voturilor si incheierea proceselor verbale. Acesta nu poate interveni in nici un mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avind numai dreptul de a sesiza presedintelui biroului electoral eventuale nereguli in desfasurarea procesului de vot.

Pentru ca activitatea observatorului sa fie eficienta, acesta trebuie sa cunoasca in mod temeinic prevederile legislatiei in vigoare, tehnica de votare, drepturile si obligatiile observatorului. Asociatia Pro Democratia instruieste toti observatorii pe care ii acrediteaza si le ofera asistenta in ziua alegerilor.

Observatorii pot descuraja comiterea unor nereguli sau fraude prin insasi prezenta lor in sectia de votare, la care trebuie sa se adauge o atitudine care sa denote faptul ca stiu foarte bine ce au de facut. Este foarte important de retinut faptul ca observatorul intern nu trebuie sa-si manifeste public preferintele politice, rolul sau fiind acela de a contribui la buna desfasurare a alegerilor. Cuvintul sau de ordine este nepartizanatul.

Daca vrei sa devii observator, te poti inscrie la sediul APD Club Focsani pina miercuri, 26 noiembrie. Vei completa o fisa de inscriere si o declaratie pe propria raspundere de nepartizanat politic si vei obtine detalii despre cursul de instruire a observatorilor pe care il vom organiza pentru observatorii nostri inainte de alegeri.

Acreditarea, precum si tot pachetul de materiale ale observatorului APD le vei primi odata ce ai finalizat cursul de instruire.

Dar pe linga observatorii acreditati, orice cetatean poate sa sesizeze neregulile in desfasurarea campaniei electorale sau in ziua votului, 30 noiembrie 2008. Trimite sesizarea ta pe adresa de e-mail apd.focsani@apd.ro. Toate neregulile inregistrate vor fi incluse in Raportul final cu privire la observarea alegerilor parlamentare.

Ce nereguli poti constata?

· distribuirea de bauturi alcoolice in ziua votarii, in perimetrul sectiilor de votare;

· existenta afiselor sau materialelor electorale la mai putin de 500 metri de sectiile de votare;

· continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale;

· sfatuirea alegatorilor, in ziua votarii, sa voteze sau nu cu un anumit candidat sau partid;

· purtarea, de catre membrii biroului electoral al sectiilor de votare, observatori, candidati, reprezentanti mass-media sau jandarmi, pe durata votarii, de materiale cu insemne electorale;

· impiedicarea unui cetatean de a-si exprima dreptul la vot;

· violarea secretului votului;

· promisiunea, darea de bani sau bunuri in scopul determinarii votului alegatorilor;

· votarea de mai multe ori in aceeasi sectie sau in sectii de votare diferite;

· introducerea in urna a unor voturi suplimentare fata de cele votate de alegatori;

· folosirea unor buletine de vot deja votate.

Daca observi o neregula in sectia de votare poti sa o semnalezi verbal Presedintelui biroului electoral din sectia de votare. Daca acesta nu raspunde sesizarii, ai dreptul sa faci o sesizare scrisa, pe care Presedintele trebuie sa o inregistreze. Daca nici in urma sesizarii scrise situatia semnalata nu este remediata, se face sesizare catre Biroul Electoral Judetean, iar daca nici la aceasta nu ti se raspunde, Biroului Electoral Central.

In ziua alegerilor poti contacta Asociatia Pro Democratia la numarul de telefon cu acces gratuit 0800 070 100 (apelabil din retelele Romtelecom, Orange si Vodafone) pentru a semnala eventualele nereguli.



Gabriela Obodariu, presedinte APD Club Focsani






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.