Electoral

Vom construi in regim de parteneriat public - privat

Ramona Nicolae
20 mai 2008 2745 vizualizări

lipsa locuintelor, o alta problema a multor cetateni, dar mai ales a tinerilor, asteapta sa fie rezolvata de catre Primarul Focsaniului

Lipsa locuintelor este o problema care framinta in special tinerii, dar si familiile nevoiase, familiile care nu mai au cu ce sa-si plateasca datoriile. Unde vor locui tinerii care sint la inceput de drum si nu au venituri prea mari si nici nu provin din familii instarite si cu relatii, reprezinta cu adevarat o provocare si pentru cei care ne vor conduce orasul. Chiar daca de ceva timp in Focsani au aparut numeroase initiative private, in urma carora s-au construit apartamente, totusi achizitionarea lor nu este la indemina oricarei perechi de tineri. Asa ca pentru multi dintre ei varianta locuintelor sociale este una reala si la indemina sau ar trebui sa fie. Intrebarea adresata candidatilor la Primarie este urmatoarea: Ce solutii aveti pentru a rezolva lipsa locuintelor pentru tineri si nu numai? Raspunsurile candidatilor la Primaria Focsani le puteti citi in rindurile urmatoare:


Gabriela Bosnea, candidat PER, profesor


"Este o lipsa acuta a locuintelor si pina acum nu s-a realizat nimic. In primul rind, ca viitor primar, voi face inventarierea tuturor apartamentelor care nu mai sint locuite, ba chiar parasite. Primaria le va cumpara de la mostenitori si le va introduce in circuitul locuintelor pentru tineri. Apoi, un alt pas va fi cumpararea de pe piata imobiliara a unor locuinte care sa fie date spre inchiriere la preturi suportabile. Un al treilea pas va fi construirea de locuinte in regim ANL. Pentru cei care au trecut de 35 de ani si care nu pot suporta costurile prea mari ale achizitionarii unui apartament, vom construi in regim de parteneriat public privat, cu regim de inchiriere cu fonduri de la UE, Guvern. Important este sa se gaseasca spatii adecvate, cu locuri de parcare si cu realizarea lucrarilor de utilitati. Neavind o infrastructura prielnica venirii investitorilor, trebuie sa dorim sa facem ceva si nu sa punem nepotismele pe primul loc".


Romeo Paul Postelnicu, candidat PNL, doctor in drept


"Noi avem in proiectul nostru doua puncte pe care dorim sa le implementam atunci cind voi fi primar. Un punct ar fi sa continuam programul ANL si implicit alocarea unor apartamente pentru cei care au nevoie de o locuinta sociala, iar al doilea punct este identificarea terenurilor disponibile pentru asemenea constructii in care Primaria sa suporte utilitatile care vor fi aduse pina la aceste terenuri. Dorim sa realizam un parteneriat public privat prin care Primaria vine cu utilitatile si terenul, iar investitorul cu resursele financiare pentru constructia unor apartamente si garsoniere care sa aiba preturi accesibile pentru cei care sint tineri si vor o locuinta. Acesta un proiect, iar un al doilea este cel care urmeaza sa fie discutat cu cei care locuiesc in blocuri si care sint deja proprietari. In acest sens, dorim sa venim cu proiecte de mansarde pe care acesti proprietari sa le accepte, iar investitorii care vor construi aceste mansarde sa se oblige fata de cetatenii din blocurile respective sa suporte cheltuieile de reabilitare termica a blocurilor. El functioneaza deja la Deva si este un proiect perfect pentru muncipiul Focsani."


Gabriel Copaci, candidat PNG, avocat


"In programul politic «alege pe cel mai bun» pentru Primaria Focsani am specificat ca in doi ani voi realiza 400 de locuinte pentru tineri, apoi 100 de blocuri vor fi reabilitate termic, in Sud si Bahne. Prin realizarea unui parteneriat public privat, pe baza bugetului pe proiect si cu o analiza previzionala cost - profit voi moderniza blocurile din zonele afectate seismic. In acest sens, voi desemna consilieri cu responsabilitati clare pe zone din oras, cu obiective concrete pentru a veni in sprijinul cetatenilor in rezolvarea problemelor locative. Avind in vedere ca la Primarie s-au inregistrat peste 3.500 de cereri pentru locuinte, intr-o structura nespecificata, adica tineri, persoane fara locuinte, oameni ai strazii, consider ca prioritate nr. 1 rezolvarea problemei spatiului locativ. Am in vedere, pe baza fondurilor structurale si cu sprijinul presedintelui PNG-CD, domnul George Becali, identificarea terenurilor pentru construirea atit a unor case, cit si a unor blocuri pe baza unui plan integrat de dezvoltare urbana. Voi avea in vedere respectarea calitatii constructiilor si identificarea unui program pentru sprijinirea tinerilor in achizitia de locuinte. Daca voi ajunge primar, voi da in folosinta gratuita 300 de case pentru tineri."


Vasile Ursescu, candidat PC, medic


"Doresc ca fiecare familie de tineri sa aiba o locuinta. E un mesaj pe care fiecare il are in gind, iar in programul meu ca viitor primar am in vedere problema locuintelor in general si mai ales a tinerilor. Voi face demersuri in grupul parlamentar al PC, pentru a se insista pe linga Guvernul Romaniei in vederea obtinerii de fonduri mai mari in vederea construirii de locuinte pentru tineri. Voi verifica cu minutiozitate toate suprafetele de terenuri aflate in domeniul public in intravilan, care pot fi disponibile si pe care, conform legii 15, prin hotarire de Consiliu Local sa le asiguram tinerilor. Vom acorda permanent consultanta in domeniu pentru obtinerea de credite cu facilitati pe termen lung si in conditii avantajoase."


Decebal Bacinschi, candidat PSD, inginer constructor


"In Focsani se construiesc acum multe locuinte care vor fi scoase la vinzare pentru cei care isi permit achizitionarea lor. Avem un proiect de cumparare a unui teren de la MApN, pe care il vom imparti in trei loturi, din care intr-unul dorim sa facem locuinte ANL. Un alt lot va fi cu locuinte pentru tineri, care sa fie cumparate cu credit ipotecar tot in regim ANL, apoi sa cream loturi mai mici pentru tinerii care doresc sa-si faca o casa, ori pentru un proiect de constructii de case spre a fi vindute. Toate acestea sint in derulare acum. Ceea ce ne dorim in acest moment este sa terminam cartierul Brailei."


Alin Trasculescu, candidat PD-L, inginer autovehicule rutiere


"Vom dezvolta programe de construire a locuintelor, incurajam parteneriatul public privat. Primaria va pune la dispozitia dezvoltarii imobiliare utilitati sau teren primind in schimb pina la 20% din apartamentele nou construite. Acestea vor putea fi inchiriate focsanenilor care au nevoie de un camin, tineri sau persoane cu probleme sociale. Vom identifica terenuri intravilane care sa poata fi lotizate si acordate in folosinta gratuita tinerilor. Impreuna cu parlamentarii PD-L vom promova o initiativa legislativa in Parlamentul Romaniei care sa permita companiilor din Focsani care investesc in constructia de locuinte de serviciu pentru angajati sa-si deduca aceste costuri in contabilitate. Acest lucru se poate realiza numai prin modificarea codului fiscal."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 4 ore, 36 minute, 51 secunde
La 4 din 5 candidati conceptul de locuinte sociale nu mai exista. Bacinschi a inteles ca locuintele sociale trebuie oferite celor mai tari in punga, respectiv presedinti de tribunale, patroni, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.