Brand voice

Vrânceanul Ovidiu Burdușa a făcut prima vizită de la preluarea mandatului în comunitatea românească din Republica Irlanda

Ziarul de Vrancea
25 feb 2020 1090 vizualizări

Informația apare pe site-ul mprp.gov.ro al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Comunitatea românească din Republica Irlanda a fost în atenția secretarului de stat Ovidiu Burdușa în cadrul primei vizite de lucru pe care a efectuat-o de la preluarea conducerii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Astfel, în perioada 20-24 februarie a.c., demnitarul s-a deplasat în Republica Irlanda, la Dublin, unde a avut întrevederi cu reprezentanți ai administrației publice centrale, membri ai comunității românești și de afaceri din Irlanda, precum și ai clerului.

În prima parte a vizitei de lucru, secretarul de stat s-a întâlnit cu Kingsley Aikins, fondator al Institutului „The Networking” din Irlanda, unde s-au discutat teme precum dezvoltarea de strategii prin care să se faciliteze comunicarea cu diaspora și implementarea de politici publice, programe și proiecte în beneficiul acestora. Totodată, Ovidiu Burdușa a discutat și cu reprezentanți ai mediului de afaceri românesc din Dublin, felicitându-i pentru reușitele și munca pe care aceștia o depun în afara granițelor.

Agenda întâlnirilor a continuat cu o întrevedere cu Oonagh Buckley, secretar general adjunct din cadrul Ministerului Justiției și Egalității și cu Geoffrey Keating, director al Direcției pentru Irlandezii din Străinătate din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului.

Discuțiile s-au concentrat pe schimburile de bune practici între cele două state în domeniul politicilor publice pentru diaspora, precum și drepturile și responsabilitățile românilor în calitate de cetățeni europeni pe piața forței de muncă.

În continuarea vizitei, demnitarul român a avut o întâlnire și cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc la sediul Ambasadei României la Dublin, unde le-a vorbit celor prezenți despre proiectele DRP pe anul 2020, despre noutățile și îmbunătățirile aduse Ghidului de finanțare nerambursabilă, subliniind în același timp deschiderea DRP în consolidarea coeziunii mediului asociativ românesc de pretutindeni.

În același timp, vizita a prilejuit și participarea delegației DRP la evenimentul organizat de asociația ITACA, „Dragobete vs Valentine’s Day- Păstrarea și continuitatea tradițiilor populare în rândul diasporei românești”, eveniment care și-a propus să ilustreze importanța păstrării tradițiilor autentice românești. Discuțiile au avut ca scop aprofundarea legăturilor cu comunitatea românească din zonă, precum și prezentarea priorităților DRP.

La întrevederi au participat și E.S. Manuela Breazu, Ambasadorul României în Irlanda, Florina Sava, prim-colaborator/ Ministru Plenipotențiar și senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României.

Agenda vizitei de lucru a continuat cu participarea secretarului de stat alături de credincioșii români la Sfânta Liturghie de la Biserica Ortodoxă Română Dublin West ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Columba”, oficiată de un sobor format din patru preoți. Au fost distribuite suporturi de curs și cărți în limba română, marcându-se astfel rolul important pe care educația în limba română îl are în păstrarea identității lingvistice a românilor de pretutindeni, dar și importanța pe care Biserica o are în menținerea și promovarea spiritualității conaționalilor noștri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.