Brand voice

Senatorul Angel Tîlvăr: „Guvernul Cîțu nu acordă nicio atenție semnalelor de alarmă venite din societate!”

Ziarul de Vrancea
10 iul 2021 1036 vizualizări
Angel Tîlvăr-Senator PSD  de Vrancea, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României
Angel Tîlvăr-Senator PSD de Vrancea, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României

Aflată în declin demografic, România are nevoie urgent de măsuri și politici active pentru stimularea natalității și creșterea calității vieții copiilor și a familiilor acestora.

În România fantastică a lui Cîțu, în care „alimentele sunt ieftine și puterea de cumpărare crește”, 120.000 de români au fost readuși anul trecut, din cauza proastei guvernări, în starea de sărăcie extremă.


Sărăcia, coroborată cu numărul mare de nașteri în rândul minorelor, creează efecte sociale evidente, dar ușor de anticipat. Unul din ele este reprezentat de riscul de sănătate publică generat, prin lipsa de acces la medici de specialitate sau la programe de educație care să se adreseze mamelor minore. În felul acesta, se pune o presiune suplimentară pe sistemul medical românesc, în special în zonele rurale.


Domnul Cîțu ne spunea cu nonșalanță luna trecută, în Parlament, că  “românii sunt mai fericiți”! Îl invit pe domnul Cîțu să se aplece asupra raportului “Salvați Copiii” care avertizează că România înregistrează aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani (23%) din Uniunea Europeană. Peste 18.500 de fete minore au născut în anul 2019 în România, unele dintre ele fiind aflate la a doua, a treia sau chiar a patra naștere. Astfel, unul din zece copii născuți în 2019 are o mamă care este copil, la rândul ei.


Pandemia Covid-19 a adâncit și mai mult distanța dintre populația vulnerabilă și serviciile medicale esențiale. Accesul la actul medical și la educația pentru prevenția sanitară au fost profund afectate de transformarea spitalelor în unități care au tratat exclusiv bolnavi Covid și de teama de a merge la spital în spații aglomerate cu risc de infectare.

 

Asta este cu atât mai grav cu cât, și așa, multe femei din zonele rurale defavorizate nu sunt luate în evidențele medicilor pentru monitorizarea adecvată a sarcinii și, în caz de probleme specifice, recurg de cele mai multe ori la un medic foarte târziu, când starea de sănătate se agravează.


Potrivit “Salvați Copiii România”, “Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la educație și la servicii medicale, crescând riscul maternal și adâncind distanța dintre populația vulnerabilă și serviciile de sănătate esențiale. Cauzele acestui fenomen sunt variate și adesea asociate. Cel mai adesea este vorba de distanța mare față de cabinetele medicale, lipsa resurselor pentru a plăti transportul, lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii”.


Lucrurile semnalate ar fi trebuit să producă o reacție imediată din partea guvernului. Evident că, aflat în campanie pentru alegerile din PNL, premierul acordă atenție altor probleme. De aceea, poate că ar fi bine ca domnul prim-ministru să aloce mai puțin timp campaniei interne și să se preocupe mai mult de nevoile românilor, întrucât sărăcia produsă de “guvernul fantastic” va crește numărul de mame minore pe termen scurt și mediu, cu efecte ulterioare greu de remediat.

Angel Tîlvăr-Senator PSD de Vrancea

Comunicat de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.