Brand voice

Săptămâna Educației Globale la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești | Fii Tu SCHIMBAREA!

Ziarul de Vrancea
25 nov 2018 1786 vizualizări

În cadrul Săptămânii Educației Globale, desfășurată în perioada 19-23 noiembrie 2018 sub sloganul "The world is changing, what about us?", la Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” din Mărășești, au avut loc activități organizate și coordonate de către prof. documentarist Anamaria Zaharia, prof. Emilia Costache, prof. Anghel Lavinia, prof. Pîslă Georgeta și prof. Iacob Daniela. Activitățile propuse elevilor claselor a VI-a A și a IX-a B au urmărit punerea acestora în situații de viață concrete și diferite, pentru a înțelege cât mai bine tot ceea ce presupune ideea de schimbare în scopul identificării resurselor necesare pentru a susține și acoperi nevoile fiecăruia.

Să nu uităm faptul că tema din acest an  - ”Lumea de schimbă, noi?” se concentrează asupra stilului de viață durabil și se referă direct la obiectivele de dezvoltare durabilă a Națiunilor Unite (SDG), care vizează eliminarea sărăciei, reducerea inegalităților și combaterea amenințării cu schimbările climatice până în 2030. Astfel, această săptămână a Educației Globale este un apel pentru a ne regândi obiceiurile și mijloacele de trai, cheltuim și consumăm, dar găsim și noi modalități de educație și socializare.     

Obiectivele activităților în care au fost implicați elevii de gimnaziu și liceu au constat în conștientizarea trăirii într-o lume globalizată și a rolului nostru ca cetățeni ai acestei lumi; dezvoltarea unei atitudini de respect pentru diversitate și abilitățile de comunicare interculturală; capacitatea de a lua măsuri pentru a transforma lumea într-un loc echitabil și durabil;responsabilizarea pentru propriile acțiuni. Aplicabilitatea acestor obiective s-a regăsit în activitățile realizate.

Astfel, elevii de gimnaziu au realizat lectura unor imagini și așezarea lor într-o ordine cronologică adecvată, prezezentând într-o formă atractivă rezultatul muncii de echipă și identificând schimbările globale în domenii simple cum ar fi mijloacele de transport pe uscat, telefonia și moda, dar și impactul acestora asupra dezvoltării și transformării omului.

Pentru elevii din ciclul liceal Săptămâna Educației Globale i-a pus în situația a identifica ce înseamnă de fapt a doua șansă,  lupta pentru supraviețuire, mândrie și respect, acceptarea celor din jur,  dar mai ales despre bogăția sufletească pe care o poți descoperi acolo unde te aștepți mai puțin. Astfel, elevii clasei IX-a B au vizionat filmul ”Scriitori pentru libertate”, un film bazat pe fapte reale și ecranizat după cartea scrisă de Erin Gruwell, film care este o adevărată lecție despre cum forța unui singur om aflat la început de drum poate schimba mentalități și poate aduce speranță acolo unde birocrația trage linie, iar societatea întoarce privirea, într-un total refuz de a cunoaște. Elevii din ciclul liceal au participat activ  la o dezbatere în urma vizionării filmului, au realizat afișe sugestive și au învățat să vadă paralelele din filmul vizionat în propriile lor vieți.

Săptămâna Educației Globale încurajează elevii și cadrele didactice, dar și diverse grupuri de tineri să exploreze activități educaționale pentru cetățenie globală. Este o ocazie pentru a aborda probleme legate de diversitate și inegalitate la nivel local cât și la nivel global, cu o înțelegere a problemelor de bază ale cetățeniei globale și responsabilitățiI.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.