Brand voice

Românii care au panouri voltaice acasă pot vinde surplusul de energie

Ziarul de Vrancea
28 iun 2018 1061 vizualizări

Declarație de presă deputat PNL de Vrancea  Ion Ștefan

Camera Deputaților a votat, în această săptămână, legea care se aplică în domeniul energiei regenerabile și prin care, orice mic producător casnic de energie electrică va putea să vândă surplusul de energie produsă acasă, în exces față de consumul  propriu. Astfel, proprietarii caselor care au panouri fotovoltaice intră în legalitate, așa cum se întâmplă și în  Europa.

Legea votată la Camera Deputaților face referire la ”prosumator”, adică la ”clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în  cogenerare, a cărui activitate  specifică nu este  producerea  energiei  electrice, care consumă și care poate stoca și  vinde  energie electrică din surse regenerabile  produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial  sau industrial sau  în  același  sistem de distribuție  închis, cu condiția  ca, în  cazul  consumatorilor  autonomi  necasnici de energie din surse  regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea  lor  comercială sau  profesională  primară.

Practic, românii care au case verzi, cu panouri fotovoltaice, pot livra surplusul de energie în  rețeaua  electrică a furnizorilor cu care au semnate  contracte și vor primi bani pentru acest  lucru.

Prosumatorii care deținunități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel  mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică  produsă și livrată în  rețeaua  electrică  furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE", scrie în lege.

Prețul pentru fiecare kWh livrat în rețeava fi de 22,7 bani pentru fiecare kWh, raportat la prețul de pe piață din anul anterior.

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice conform alin. (6), să achiziţionez eenergia electrică  produsă conform alin. (6), la un preț egal cu prețul mediu  ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în anul anterior”, se arată în legea adoptată de Cameră.

Oamenii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare, între banii plătiţi pentru energia consumată din reţea şi ce trebuie să  primească în  urma injectării de energie în reţea. Furnizorii sunt obligaţisă le preia energia, iar distribuitorii sunt obligaţi să îi racordeze la reţea. Legea mai trebuie promulgată de preşedinte pentru a intra în  vigoare.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.