Brand voice

Proiect educațional desfășurat la Adjud și Focșani: „Comunități locale românești și Unirea”

Ziarul de Vrancea
18 oct 2018 1494 vizualizări

În perioada 26 – 28 octombrie 2018 se va desfășura la Adjud și Focșani proiectul educațional internațional Comunități locale românești și Unirea, activitate complexă, avizată de Ministerul Educației Naționale, de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, înscrisă în calendarul AGIRo.

Organizatorii, Asociația Generală a Învățătorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea, Primăria municipiului Adjud, Casa de cultură “Tudor Vornicu” din Adjud, Colegiul Tehnic “Gheorghe Balș” din Adjud, au plecat de la premisa că idealul unității a constituit  și constituie o trăsătură definitorie pentru românii aflați sub stăpâniri străine. România Mare pentru care au murit strămoșii este o amintire frumoasă și un ideal în acest an de grație, 2018. Sunt milioane de români în afara granițelor țării supuși unui proces de deznaționalizare mai mult sau mai puțin declarat. Mulți se află pe tărâmul Basarabiei istorice; alții se regăsesc în Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria și nu numai. Mulți își asumă identitatea, unii au fost mancurtizați.  E de datoria noastră să ne amintim de românii aflați dincolo de granițele, să le înțelegem suferința, să-i aducem măcar în plan economic, cultural acasă într-o Românie actuală care s-a învrednicit doar pentru 22 de ani să fie Mare.

Obiectivele proiectului educațional internațional sunt: identificarea contextului internațional în care a avut loc unirea Basarabiei, Bucovinei, Ardealului cu România; estimarea impactului acestui moment istoric asupra istoriei recente a românilor; identificarea oportunitățile în vederea stabilirii și dezvoltării relațiilor culturale, educaționale cu românii din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria. 

Parteneri/coorganizatori sunt unități școlare din județul Vrancea, din România și din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Biblioteca municipiului Adjud.

Dintre activități amintim: expoziția tematică:  „Suntem un neam, o limbă, o credință” în perioada  22 octombrie – 1 decembrie  2018 pe holul mare al Casei de cultură “Tudor Vornicu” din municipiul Adjud și la Ateneul Popular “Maior Gheorghe Pastia” din Focșani; expoziție de carte istorică la Biblioteca municipală din Adjud în perioada  22 octombrie – 1 decembrie  2018; vizitarea obiectivelor istorice și culturale din municipiul Adjud, a mănăstirilor Sihastru și Buciumeni, pe 26 octombrie 2018; dezbateri științifice, programe artistice, vizite de documentare la obiective istorice pe 27 octombrie 2018, ș.a..

Precizăm că din mediul academic va participa conf. univ. dr. Florin Pintescu de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și  Zinaida Bolboceanu, cadru didactic universitar și cunoscută interpretă de muzică populară din Republica Moldova.

Va fi publicat un volum colectiv conținând lucrări ale cadrelor didactice implicate în proiectul internațional, acesta urmând a fi lansat pe 24 Ianuarie 2019. 

Indicatorii de realizare pun accent pe: desfășurarea activităților propuse în termenele prevăzute, cu resursele umane, materiale, financiare disponibile; prezența cadrelor didactice, a elevilor și a persoanelor interesate; mediatizarea activităților propuse în mass media.

În documentul atașat este postată o prezentare a proeictului  realizată de organizatori

Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.