Brand voice

Proiect despre istoria Mărăștiului

Ziarul de Vrancea
8 oct 2018 1398 vizualizări

Proiectul se numește ”Câmpul istoric Mărăști. Memoria Primului Război Mondial – o abordare multidisciplinară”. El beneficiază de o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național, se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural și este derulat în parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei, ICOMOS România, Primăria Răcoasa - Vrancea, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Asociația „Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu”.

⚔️ „Câmpul istoric Mărăști. Memoria Primului Război Mondial – o abordare multidisciplinară”

1. #Documentare

Mărăștiul are o istorie remarcabilă, fiind o localitate distrusă aproape în întregime în timpul războiului. Pentru a înlătura efectele dezastruoase, comandanții armatelor române au înființat Societatea „Mărăști 1917”, al cărei scop a fost acela de a reface în întregime satul distrus. Între anii 1919-1938, au fost refăcute casele localnicilor, biserica satului, casa parohială, a fost construită o școală, o uzină electrică, o uzină de apă cu rezervor, a fost edificat mausoleul eroilor căzuți în bătălie și a fost ridicat un arc de triumf la intrarea în sat. Situl are astfel o valoare deosebită din punct de vedere urbanistic și arhitectural, prin conceperea unui plan general care urmărea atât refacerea clădirilor distruse, cât și modernizarea satului și introducerea dotărilor moderne.

Echipa INP a cercetat, în premieră pentru România, valorile culturale, ecologice și peisagistice ale câmpului de luptă, iar rezultatele proiectului vor fi comunicare pe 16 octombrie, în cadrul unui eveniment tematic pe care îl vom anunța curând.

Proiectul beneficiază de o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național, se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural și este derulat în parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei, ICOMOS România, Primăria Răcoasa - Vrancea, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Asociația „Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu”.

Text informații + fotografii:Institutul National al Patrimoniului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.