Brand voice

Întrevederea ministrului apărării naționale cu comandantul AIRCOM și al Forțelor Aeriene SUA din Europa

Ziarul de Vrancea
21 iun 2023 721 vizualizări

În marja Salonului Aeronautic de la Le Bourget, Franța, ministrul apărării naționale,vrânceanul Angel Tîlvăr, a avut luni, 19 iunie 2023, o întrevedere cu comandantul Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM) și comandant al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, general James B. Hecker.Ministrul Angel Tîlvăr: „România este un aliat și partener de încredere al Statelor Unite ale Americii; demonstrăm ambiție, voință politică și capacitatea de a contribui la consolidarea flancului estic al Alianței și asumăm ferm rolul de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.”

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au continuat dialogul româno-american pe teme de interes comun în domeniul forțelor aeriene, inclusiv din perspectiva cerințelor de capabilități aeriene necesare pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO,  în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina.

Parteneriatul Strategic România - SUA este unul dintre pilonii principali ai politicii naționale de securitate și apărare, alături de apartenența la NATO și UE. România este astăzi un aliat și partener de încredere în relația cu Statele Unite ale Americii, suntem o țară care demonstrează ambiție, voință politică și capacitatea de a contribui la implementarea măsurilor de consolidare a flancului estic al Alianței, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru contribuția SUA la asigurarea apărării și descurajării pe întregul flanc estic al Alianței Nord-Atlantice, în special prin dislocarea de forțe și capabilități în România, precum și pentru sprijinul oferit de SUA în procesul de achiziționare a aeronavelor F16 din inventarul armatei norvegiene, evidențiind importanța continuării procesului de instruire a piloților romani pe acest tip de aeronavă, începând din acest an.  

Oficialul român a apreciat, de asemenea, cooperarea consistentă a Forțelor Aeriene Române cu structurile aliate, cât și din perspectivă bilaterală, fiind evidențiată contribuția substanțială și diversificată a SUA la asigurarea securității spațiului aerian pe flancul estic al NATO și în zona de vest a bazinului Mării Negre. În context, oficialul român a evidențiat importanța menținerii sprijinului aliat pentru misiunile de poliție aeriană întărită în regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce privește participarea SUA, misiuni ce și-au dovedit pe deplin eficiența în ansamblul măsurilor ample de apărare și descurajare pe flancul estic.

Totodată, a reiterat angajamentul României de a continua dezvoltarea infrastructurii specifice și asigurarea sprijinului, în calitate de națiune-gazdă, pentru facilitarea desfășurării activităților de instruire și executare a misiunilor aeriene în comun cu partenerul american, precum și cu celelalte state membre ale NATO.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat și aspecte relevante privind deciziile așteptate a fi adoptate în cadrul viitorului Summit NATO de la Vilnius, precum și dimensiunea desfășurării exercițiilor în comun desfășurate în cadrul parteneriatului strategic România-SUA sau în cadru aliat, element esențial al creșterii interoperabilității Forțelor Armate Române cu structurile aliate.

Biroul presă al Ministerului Apărării Naționale-Comunicat de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.