Brand voice

Întâlnirea anuală din 2024 a psihologilor vrânceni, organizată de Filiala Vrancea a Colegiului Psihologilor din România

Ziarul de Vrancea
2 apr 2024 1003 vizualizări

Comunicat de presă din partea Filialei Vrancea din cadrul Colegiului Psihologilor din România

Astăzi, 31 martie 2024, între orele 11.00-13.00, a avut loc Convenția Județeană Vrancea, întâlnire anuală a psihologilor vrânceni, organizată de Filiala Vrancea a Colegiului Psihologilor din România. Evenimentul s-a desfășurat la Ateneul Popular Maior Ghe. Pastia din Focșani, sala Florentin Delmar. Cu acest prilej, a fost prezentat raportul de activitate al Filiala Vrancea pe anul 2023, document ce a fost supus dezbaterii și aprobării celor prezenți, respectându-se ordinea de zi a ședinței, anunțată în baza dispoziției de convocare. 

Filiala Vrancea este una din cele 34 filiale teritoriale  ale Colegiului Psihologilor din România. Modul de organizare și funcționare a filialei teritoriale Vrancea este reglementat de CPR, prin baza legislativă, ce fundamentează exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, cu referire, în primul rând, la Legea 213/2004, legea psihologului.

La începutul acestui an, filiala Vrancea cuprindea un număr de 249 psihologi activi, care își desfășoară activitatea în baza unui atestat de liberă practică, fie în cadrul unei forme independente de exercitare a profesiei, fie sunt angajați în sistemul public. 

Structura de coordonare a Filialei Vrancea este reprezentată de comitetul Filialei Vrancea, ce cuprinde un număr de 10 psihologi și președintele de filială, ce are rolul de conducere, organizare a activității comitetului și de reprezentare a filialei în raporturile interinstituționale, în relația filală-CPR etc. Atribuțiile membrilor comitetului filialei sunt foarte importante, având rol în toate activitățile desfășurate la nivelul filialei. Alegerea membrilor comitetului și a președintelui Filialei se face o data la 4 ani, de către psihologii din Vrancea, în cadrul Convenției Filialei Vrancea, proces electoral care se desfășoară similar și în celelalte filiale teritoriale.  

Activitatea filialei Vrancea constă într-o serie de activități ce au ca obiectiv exercitarea profesiei de psiholog. Menționăm că, lunar, se organizează, prin platforma zoom, interviuri de acces în profesie, psihologii admiși putând să înceapă să își desfășoare activitatea în baza unui atestat de liberă practică, emis de Colegiul Psihologilor din România, ce oferă posibilitatea de a exercita profesia într-un domeniu de competență cum ar fi: psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educațională, consiliere educațională și vocațională, psihologia muncii și a serviciilor, psihologia transporturilor, psihologia apărării și securității, în psihologie judiciară-tehnica poligraf. De asemenea, comitetul filialei se implică în dezbaterile publice cu referire la profesia de psiholog, în funcție de noutățile legislative apărute, în organizarea Convențiilor Județene și Naționale (ședințe ordinare și extraordinare), oferă sprijin, suport de specialitate psihologilor din cadrul filialei. Precizăm, că în cazul organizării Convenției Naționale, participanții din filiala Vrancea sunt în număr de 9 reprezentanți, aleși de comunitatea psihologilor din Vrancea.

Rolul psihologului în comunitate este important, precum și nevoia continuă a dezvoltării interesului și preocupării pentru accesul public la servicii de sănătate mintală. Psihologul se alătură, astfel, altor specialiști din sănătate și educație etc, oferind servicii de îmbunătățire a calității vieții, prin promovarea importanței menținerii echilibrului psihic și dezvoltarea individuală a unor modalități adaptative sanogene.

O parte dintre psihologii din Vrancea, care își desfășoară activitatea într-o formă privată de exercitare a profesiei, sunt implicați în programele de asistență psihologică decontate din fonduri publice. Astfel, un număr de 25 de psihologi vrânceni sunt înregistrați în cadrul programului „Din Grijă pentru copii”, program guvernamental ce oferă posibilitatea decontării a 10 ședințe de consiliere psihologică, psihoterapie, pentru copiii și tinerii, care au suferit dezadaptări psiho-emoționale și comportamentale pe fondul post-pandemie Covid-19.

De asemenea, un alt program ce oferă servicii psihologice gratuite pentru beneficiari, prin fonduri publice, decontate de către  Ministerul Sănătății este Subprogramul TSA, adresat persoanelor cu acest diagnostic medical, oferind, astfel, acces la servicii de asistență psihologică și intervenții specializate de psihoterapie. În Registrul TSA administrat de CPR sunt înscriși un număr de 19 psihologi din Vrancea.

Anual, Filiala Vrancea organizează evenimente profesionale, work-shop-uri de specialitate, cursuri de pregătire profesională continuă, avizate de CPR, atât pentru psihologi, cât și pentru alți specialiști interesați. 

Datele de contact ale Filialei  CPR Vrancea sunt publicate pe site-ul www.copsi.ro,  secțiunea Filiale, Filiala Vrancea.

Adresa filialei teritoriale Vrancea: Focșani, B-dul Republicii, Nr. 67, etaj 1, Cabinet 3, județul Vrancea 

Număr de telefon președinte filiala teritorială Vrancea: 0736.389.688/ 0767129833 

 Adresă de e-mail filiala teritorială Vrancea: vrancea@copsi.ro

Președinte filiala teritorială Vrancea, LAVINIA EMILIA BUDESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.