Brand voice

Grupul Vocal ACCORD la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică ”Eminesciana - 2018”din Republica Moldova  

Verona Calmîş
30 iun 2018 1957 vizualizări

În  zilele de 23-24 iunie 2018, Grupul Vocal „Accord” din Focșani, care reprezintă Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului Accord, cu sediul în Mărășești,  a participat la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Eminesciana -2018”, editia a XXXII-a, care a avut loc în raionul Strășeni, Republica Moldova, organizat de Consiliul Raional Strășeni. Festivalul  dedicat creației poetului nepereche - Mihai Eminescu, s-a desfășurat pentru prima dată în anul 1986, iar de atunci, an de an, consecutiv, în ultima duminică a lunii iunie, iubitorii de frumos își dau întâlnire în Pădurea Scoreni, la 6 km de Strășeni, loc denumit simbolic : Poiana Eminescu.

Festivalul  a fost structurat pe două zile. În seara de 23 iunie, ora 18.00, în incinta Casei Raionale de Cultură Strășeni, a avut loc spectacolul eveniment  „Rapsodii cu flori de tei”,  genericul pentru al doilea an consecutiv al concertului ce prevestește Festivalul de Poezie și Muzică „Eminesciana” . Pe scena festivalului  și-au  dat întâlnire colective artistice din România, Belarus și Republica Moldova, iar spectatorii au fost absorbiți de programul prezentat de fiecare colectiv în parte, precum și de costumele tradiționale a fiecărei regiuni din țările menționate mai sus                                    

Grupul Vocal Accord a susținut pe scena Casei Raionale un recital de prelucrări folclorice în stil coral, făcând cunoscut publicului prezent  stilul reprezentativ al grupului și al zonei Vrancea, atât prin intermediul muzicii cât și al portului popular. Alături de Grupul ’’Accord’’ au mai urcat pe scenă: ansamblul gazdă, a localității Strășeni, două ansambluri  din zona  Maramureș -  „Cununa Săsarului”, comuna Recea și Asociația Culturală  „Păstrătorii Traditiei Tăuții – Măgherăuș”. Județul Brăila a fost prezent prin reprezentanți ai Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu”. Din Belarus, a participat Ansamblul „Colorit” din localitatea Volcovask. La eveniment au fost invitați  și reprezentanții  mai multor comunități, care au proiecte comune economice si culturale cu Consiliul Raional Strășeni,  prin delegațiile oficiale prezente: comuna Recea – Maramureș, Iași, București, Brăila,  Belarus, Ukraina.

A doua zi de festival a fost marcată cu o încărcătură artistică specifică, începând cu  parada  portului popular, depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu și culminând cu un vast program artistic desfășurat în aer liber, în Poiana Eminescu, moment artistic intitulat „Dor de Eminescu”. Pe lângă formațiile prezente cu o seară înainte, unde au evoluat doar invitații din alte țări,  a doua zi a fost completată prin participarea și a altor formații corale din Republica Moldova, ansambluri, în care s-a realizat o inedită paletă cultural-artistică, rezonând  sincretismul prezent prin poezie și cântec eminescian, cu  momentele coregrafice. Totul a vibrat în spiritul omagierii luceafărului poeziei  noastre,  căci peste tot în lume se recită si se contemplă stilul eminescian, Festivalul Internațional ’’Eminesciana’’, fiind cel mai mare festival dedicat lui Eminescu.

În cele două zile de festival,  Grupul Vocal Accord a reprezentat cu cinste județul nostru, organizatorii festivalului  invitându-i cu drag și la următoarea ediție. Frumos și emoționant  este momentul când se întâlnesc  românii din mai multe zone, mai ales în acest an, la ceas de centenar, vibrând și vorbind  împreună prin același grai artistic, alături și de prezența  altor popoare.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.