Brand voice

AUDIO + Foto | Reportaj difuzat la RRA despre proiectul V.O.L.U.N.T.A.R. organizat în Vrancea de Crucea Roșie cu finanțarea CJ

Ziarul de Vrancea
2 nov 2023 1124 vizualizări

La finalul săptămânii trecute, o nouă serie de viitori voluntari a participat la instruirea care i-a avut invitați pe formatori de la Crucea Roșie, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea.Asculatați reportajul difuzat de Radio România Actualități pe acest subiect, realizator jurnalistul Gabriel Sava corespondentul în județul Vrancea al postului de radio național menționat 

Dana Lepădatu, voluntar al filialei de Cruce Roșie Vrancea:Sunteți astăzi aici pentru a doua sesiune din cadrul proiectului VOLUNTAR, un proiect care-și propune să creeze o rețea de voluntari pe tot cuprinsul județului Vrancea.De ce este important să fii voluntar sau ce înaeamnă să fii voluntar de Cruce Roșie?Înseamnă în primul rând să fii implicat, să fii în sprijinul comunității din care faci parte.Și cred că de-a lungul timpului, mai ales experien'a ultimilor ani ne-a demonstrat cât de importanți sunt acești voluntari în comunitate. De aceea noi ne-am gândit că ace;ti voluntari trebuie să aibă o anumită pregătire.Prin acest proiect noi ne-am propus să le oferim o pregătire ân ceea ce privește primul ajutor și intervenția în situații de urgență.   Unii dintre participanții la întâlnirea de la finalul acestei săptămâni continuă formarea începută în prima fază a proiectului, derulată anul trecut:Inițiativa este lăudabilă și la ea trebuie să participe cât mai mul'i cetă'eni.Din fericire eu chiar am refăcut încă odată cursul și mă simt pregătită. Dar sunt persoane care  nu cunosc nici un detaliu și exact cum a spus ;i domnul, panica pune stăpânire și. . .Trebuie să fim cât de cât pregătiți sau inițiați ca să facem față unor situații de criză.      

Jurnalistul Gabriel Sava corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități:Proiectul V.O.L.U.N.T.A.R. 2023 continuă activităţile de formare a unei reţele de voluntari în Vrancea, prin cele șapte Centre Rapide de Intervenţie Zonale care acoperă mare parte din județ şi îşi propune creşterea capacităţii reţelei de voluntari deja înfiinţată de a interveni la nivelul comunităţii în situaţii de criză/urgenţă prin dezvoltarea unor noi abilităţi şi competenţe.

Citiți și:Crucea Roşie Vrancea continuă implementarea V.O.L.U.N.T.A.R, proiect finanţat de Consiliul Judeţean Vrancea

Crucea Roşie Vrancea continuă activităţile de formare/instruire a unei reţele de voluntari în judeţul Vrancea, prin cele 7 Centre Rapide de Intervenţie Zonale (CRIZ).

Crucea Roşie Vrancea, ca auxiliară a autorităţilor publice, îşi propune creşterea capacităţii reţelei de voluntari deja înfiinţată de a interveni la nivelul comunităţii în situaţii de criză/urgenţă, dezastre naturale și nevoi umanitare, prin dezvoltarea unor noi abilităţi şi competenţe în rândul voluntarilor de Crucea Roşie.

Astfel, prin formarea şi specializarea voluntarilor, prin formularea unor instrumente comune de intervenţie în situaţii de urgenţă, dezastre naturale sau alte nevoi umanitare la nivelul comunităţilor, prin dotarea CRIZ cu materiale şi echipamente necesare pentru situaţii de urgenţă, proiectul vizează extinderea ariei de competenţă a reţelei de voluntari şi multiplicarea activităţilor cu impact pozitiv în comunitate, precum şi creşterea implicării cetăţenilor în comunitate, dezvoltarea spiritului civic.

Scop:

  • Dezvoltarea centrelor CRIZ prin creşterea capacităţii reţelei de voluntari de a interveni la nivelul comunităţilor locale în situaţii de urgenţă, pe întreg teritoriul judeţului Vrancea.

Obiective:

  • Organizarea şi consolidarea celor 7 Centre Rapide de Intervenţie Zonale prin doatrea tehnico - materială şi creşterea vizibilităţii lor;
  •  Formarea şi instruirea reţelei/detaşamentelor de voluntari privind intervenţia în situaţii de criză/urgenţă;
  •  Elaborarea unor instrumente comune de intervenţie în situaţii de urgenţă/criză – ghid şi proceduri de intervenţie.

Beneficiari:

Beneficiari direcți:

  • 105 voluntari care să provină din rândul comunităților arondate CRIZ, fără deosebire în ceea ce priveşte rasa, religia, sexul, apartenenţa militară, socială sau politică.

Beneficiari indirecți:

  • populația din 68 de comune, 2 municipii și 3 orașe din județul Vrancea
  • Consiliul Județean Vrancea, ISU, Prefectura Vrancea, UAT-urile implicate, comunităţile.

Rezultate:

  • O rețea formată din 105 voluntari, capabilă să intervină în situaţii de urgenţă, alături de partenerii cu responsabilități directe.
  • 7 Centre Rapide de Intervenţie Zonale dotate
  • 1 ghid privind intervenţia în situaţii de urgenţă – proceduri
  • 5 parteneriate încheiate.

Proiectul continuă activitatea începută în 2022 şi îşi propune consolidarea mecanismelor de intervenţie la nivel local, prin eficientizarea CRIZ.

Plecând de la experienţa locală, CRIZ poate deveni o propunere pentru un viitor program naţional de intervenţie, care să îşi propună întărirea capacității personalului din cadrul filialelor de Cruce Roșie pentru suportul intervențiilor în cazul producerii situațiilor de urgență de amploare și intensitate deosebită cum ar fi cutremure, epidemii, inundații, accident nuclear şi/sau radiologi, incendii de pădure etc. care au un impact major asupra comunităților, mediului şi populației.

Comunicat de presă transmis de Crucea Roșie Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.