Brand voice

Cătălin Toma: ”PSD-ul i-a transformat pe vrânceni în plătitori de biruri”

Ziarul de Vrancea
28 feb 2016 3637 vizualizări
Cătălin Toma, președintele filialei Vrancea a Partidului Naţional Liberal şi primarul Comunei Jariștea, face o radiografie a situației din judeţ, arată cu degetul spre vinovaţiii acestui dezastru socio-economic, şi propune o alternativă.

 Odinioară cel mai important ţinut, apoi Judeţ din Moldova, Putna cum se numea pe vremuri era fruntea Țării de Jos, locul unde boierii de la Curtea domnească doreau să ajungă dregători, datorită bogăţiei și frumuseţii locurilor. Astăzi, Vrancea a ajuns unul dintre judeţele cele mai sărace din România. Peste 50 de mii de tineri au plecat din judeţ şi alte câteva mii de copii cresc fără părinţi. Sate întregi au rămas numai cu bătrânii şi câinii şi zeci de blocuri din Focșani sunt locuite doar de administratori. O situaţie așa de dezastruoasă nu s-a mai întâmplat decât pe timpul ocupaţiei germane din Primul Război Mondial.Cătălin Toma, președintele filialei Vrancea a Partidului Naţional Liberal şi primarul Comunei Jariștea, face o radiografie a situaţiei din judeţ, arată cu degetul spre vinovaţii acestui dezastru socio-economic, și propune o alternativă.

 

Reporter: Toate datele Institutului Național de Statistică dau Vrancea pe ultimile locuri într-un clasament al sărăciei din România, din cauza corupției care a îndepărtat investitorii și a distrus orice spirit de inițiativă. Aceleași statistici situează Vrancea în topul județelor cu cel mai mare număr de ajutoare sociale și asistați social, adică acea masă de manevră la mâna administrațiilor locale și județene. Există soluții pentru a ieși din această situație?

 Cătălin  Toma:Avem nevoie de locuri de muncă, nu de milă publică!Vrancea este polul sărăciei din România, aveţi dreptate. Un sfert de secol de proastă administrare a transformat Vrancea într-un judeţ de asistaţi social, care trăiesc din mila publică şi din ajutoarele Uniunii Europene. Sunt mai multe ajutoare sociale decât oameni care muncesc în acest judeţ pentru că aceasta a fost politica dirijată de conducătorii judeţului: să avem un judeţ de oameni săraci pe care să-i putem manipula şi să tremure de teamă că vine opoziţia la putere şi taie ajutoarele sociale. Toate fabricile din Focşani au dispărut una după alta în aceşti 26 de ani din cauza corupţiei instituţionalizate şi nimeni nu a fost chemat de Justiţie să dea socoteală pentru una din aceste fabrici, ca de pildă MOPAF sau ISEH. Suntem polul sărăciei şi al lipsei locurilor de muncă. Toată lumea ştie că în Vrancea nu se pot face afaceri decât cu aprobări de la mai marii judeţului și acest lucru i-a îndepărtat pe oamenii de afaceri. De sărăcie nu se scapă cu ajutoare sociale! Ajutoarele sociale întreţin sărăcia și înjosesc demnitatea umană! Este nevoie de locuri de muncă. Trebuie susţinuţi investitorii prin facilităţi fiscale pentru a crea locuri de muncă. Supermarketurile sunt binevenite, dar acestea sunt aspiratoare de bani, ele oferă puţine locuri de muncă. Sunt de părere că modelul oraşelor ardelene care au oferit terenuri pentru dezvoltarea de parcuri industriale este soluţia. Atâta timp cât stăm cu ochii la şpaga investitorilor şi nu–i ajutăm să creeze locuri de muncă, Vrancea va rămâne un judeţ al sărăciei, din care tinerii vor pleca an de an la muncă peste hotare, copii vor creşte singuri, iar bătrânii vor sfârşi abandonaţi prin sate.

Reporter: Nu este un  secret pentru nimeni că actuala administrație județeană se comportă dictatorial cu primarii. Cum vedeți relațiile dintre autoritatea locală și administrația județeană ținând cont de faptul că președintele Consiliului Județean împarte de fiecare dată fondurile pe criterii politice? 

Cătălin  Toma:Ca să mă exprim metaforic aș  spune că primarii sunt vechili pe moșia «stăpânilor» din Consiliul Judeţean. Nimeni nu poate contesta acest lucru. Este o realitate că primarii sunt la mâna Consiliului Judeţean, care de 26 de ani atribuie discreţionar fondurile, nu în funcţie de nevoile comunităţilor locale, ci de culoarea politică. De aceea, avem acest decalaj în dezvoltarea satelor vrâncene. Banii stau în pixul administraţiei judeţene şi problemele cetăţenilor nu au figurat niciodată pe agenda acestei administraţiei. A primit bani primarul care a adus mai multe voturi pentru PSD, iar restul judeţului a fost condamnat la subdezvoltare. Pentru că de la bugetele locale sumele sunt insuficiente pentru funcţionare, de teamă să nu rămână fără fonduri, primarii se comportă ca nişte vechili supuşi voinţei «stăpânilor» din Consiliul Judeţean. Din această cauză nu pot fi accesate proiecte, cum au reuşit să obţină primarii din localitățile transilvănene, care se află cu câteva zeci de ani înaintea noastră. Nu puteam realiza proiecte regionale pentru mai multe comune pentru că primarii de la PSD nu au acordul șefului Filialei judeţene a partidului, unii se feresc să se întâlnescă pentru a discuta discuta problemele comunităţilor de teamă să nu li se taie fondurile. Există o teroare din acest punct de vedere în rândul aleşilor locali. 

Reporter: Sunteți profesor de limba franceză, proveniți dintr-o breaslă care a construit România modernă după epoca fanariotă. Știu că apreciați educația și privilegiați acest domeniu. Este cunoscut pe plan național că miliarde de lei vechi sunt acordate discreționar în fiecare an de Consiliul Județean pentru Festivalul Bachus în timp ce la nivel cultural, evenimentele organizate la nivel județean s-au subțiat în ultimii ani. Ce părere aveți? 

Cătălin  Toma:Nu pot să am decât opinia pe care o are orice om educat: trebuie să investim în educaţie, nu în Cântarea României! Început ca un proiect interesant, Festivalul Bachus a ajuns în ultimii ani o plagă pe bugetul judeţului Vrancea, fără prea mare aport economic, nici cu rezultate în planul promovării vinurilor locale. Este, după părerea mea, mai degrabă o odă adusă organizatorilor ca pe timpul lui Ceaescu decât un festival al viei şi vinurilor vrâncene. Cine nu a trăit Cântarea României şi laudele aduse dictatorului să vină la Bachus să vadă cum este lingușit șeful administraţiei judeţene care se plimbă printre invitaţi ca fostul dictator. Sunt risipite sume fabuloase, sunt aduşi elevii în frig şi puși să defileze, exact ca la Cântarea României. Tot centrul Focşaniului se transformă toamna într-un bâlci. Nimeni nu i-a întrebat vreodată pe cetăţenii din Focşani dacă vor acest festival. Nici pe cei care locuiesc în centrul municipiului şi sunt obligaţi să suporte mizeria, fumul, decibelii asurzitori. Sigur, aleşii judeţului merg şi dorm la vilele lor în linişte, focşănenii stau cu ferestrele închise şi dopuri în urechi. Este nevoie de un festival, dar unul decent, cu efect în plan economic, iar banii să fie investiţi în educaţie. Știţi că suntem judeţul cu cea mai mare suprafaţă de viţă de vie din România! Viticultura este ramura principală de activitate, dar aşa de bine este condus judeţul că nu au fost în stare să formeze măcar o clasă de tehnicieni viticoli într-unul din liceele tehnologice din judeţ. Aici ne situăm. Din fericire în democraţie există alegeri și cetăţenii în cabina de vot sunt doar ei şi conştiinţa lor. Viitorul copiilor acestui judeţ depinde în mare măsură de votul părinţilor şi bunicilor. Dacă aceştia vor ca nepoţii şi copii lor să ia drumul pribegiei, iar ei să rămână singuri, să voteze pe cei care conduc acum judeţul! Noi pregătim o alternativă serioasă, cu proiecte şi strategii pe domeniile principale de dezvoltare și vom încerca să-i convingem pe vrânceni că se poate trăi decent în acest judeţ şi prin muncă, cu o condiţie: să eradicăm corupţia la toate nivelurile şi simultan să promovăm în funcţii publice oameni pe criterii de competenţă. Altminteri, toţi tinerii vor pleca şi vom rămâne un judeţ fantomă, locuit doar de bătrâni singuratici şi asistaţi social, adică electoratul pe care-l manipulează PSD-ul de atâta amar de vreme!

 

Reporter: Ferească Dumnezeu!

(Advertorial)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.