Auto

Noi informații utile vrâncenilor interesați de autoturisme la mâna a II-a:mărcile care au cel mai des kilometrajul dat înapoi în România

Ziarul de Vrancea
31 ian 2024 1882 vizualizări
Audi-Sport-Quattro-Porsche-Foto:Arhiva ZdV.Credit foto:Ziarul de Iași
Audi-Sport-Quattro-Porsche-Foto:Arhiva ZdV.Credit foto:Ziarul de Iași

Audi și Porsche sunt mărcile de mașini care au cel mai des kilometrajul dat înapoi în România, conform unui studiu. 

În timp ce piața mașinilor second-hand a devenit mai transparentă de-a lungul anilor, modificarea frauduloasă a odometrelor este o realitate încă răspândită la nivel mondial. Cumpărătorii pierd milioane de euro din cauza vânzătorilor necinstiți și se pare că această situație nu se va schimba semnificativ prea curând.

Compania de date auto carVertical a efectuat cel de-al 4-lea studiu anual în România pentru a afla care modele de mașini au cel mai frecvent kilometrajul dat înapoi, studiu care va fi folosit pentru a crește gradul de conștientizare din rândul cumpărătorilor. În cadrul cercetării s-au analizat doar rapoarte reale care cuprind istoricul auto. Aceste rapoarte au fost achiziționate de utilizatorii carVertical din noiembrie 2022 până în noiembrie 2023.

Mărcile germane de mașini sunt afectate cel mai des de fraudarea kilometrajului 

Audi A8 este mașina din România al cărei kilometraj este cel mai frecvent dat înapoi – 16,25% dintre toate modelele verificate pe carVertical aveau kilometrajul modificat. Un procentaj semnificativ care sugerează că 1 din 6 Audi A8 aflate în țară ar putea avea kilometrajul original falsificat.

Porsche Cayenne (15,55%), Audi A7 (15,05%), Porsche Panamera (14,78%) și Volkswagen Phaeton (13,27%) nu sunt cu mult în urmă.

Din topul celor 20 de modele de mașini din România cu odometrul dat înapoi cel mai frecvent, 5 sunt produse de Audi. Există o cerere puternică pe piață pentru vehicule rulate de ultimă generație în stare bună, ceea ce explică de ce Audi-urile sunt atât de populare printre escroci.

„7,82% dintre toate mașinile verificate pe carVertical în România au avut odometrul falsificat, iar valoarea medie cu care contoarele de parcurs au fost date înapoi a fost de peste 85.000 de kilometri. Cumpărarea unei mașini cu kilometrajul dat înapoi se traduce întotdeauna în cheltuieli de funcționare imprevizibile și o depreciere accelerată a valorii mașinii”, explică Matas Buzelis, directorul de comunicații al carVertical și expert în automobile.

Risc crescut de a avea un odometru falsificat pentru mașinile din clasa premium

De multe ori este mai ușor să dai înapoi citirile odometrelor care aparțin unor vehicule moderne, deoarece necesită mai puțin efort fizic. Având în vedere că totul este conectat, este doar o chestiune de a dispune de echipamentul potrivit pentru ca infractorii să ajusteze odometrul și să crească artificial valoarea unei mașini. Experții avertizează că poate fi dificil să detectezi un caz în care kilometrajul a fost dat înapoi fără să cercetezi istoricul unei mașini second-hand.

Din topul celor 20 de modele de mașini cu odometrul dat înapoi cel mai frecvent din România, 14 sunt considerate de clasă premium, ceea ce înseamnă că vehiculele din clasa economică au odometrul modificat mai rar.

Modificarea citirilor contorului de parcurs ale mărcilor premium precum Audi, Volvo, Porsche, Land Rover sau Mercedes-Benz le permite escrocilor să câștige mai mulți bani. De asemenea, nu vor să riște să fie prinși de autorități pentru un profit de câteva sute de euro la vânzarea unui hatchback cu kilometrajul falsificat.

Audi A5 este mașina cea mai puțin riscant de cumpărat

Audi A5 este mașina al cărei odometrul este cel mai rar modificat fraudulos, cu o cotă de 7,17%, ceea ce înseamnă că este de 2 ori mai riscant să cumperi un Audi A8 decât un A5. Mercedes-Benz E-Class (7,61%), Volkswagen Amarok (7,73%), Mercedes-Benz CLS-Class (7,76%) și Volkswagen Touareg (7,77%) se numără și ele printre vehiculele al căror kilometraj este cel mai rar dat înapoi.

Când vine vorba de cumpărarea unui vehicul second-hand, nimeni nu se poate feri complet din start de escroci, de aceea este important să verificați istoricul kilometrajului și pe cel al daunelor oricărei mașini. Efectuarea unui test de conducere și vizitarea unei reprezentanțe respectabile pentru o inspecție, diminuează șansele de a cumpăra un vehicul în stare proastă. În caz contrar, cumpărătorii riscă să piardă bani și să își compromită siguranța.

Studiul se bazează pe date colectate din milioane de rapoarte

În cadrul studiului carVertical s-au examinat rapoartele reale privind istoricul mașinii. Acestea au fost achiziționate de utilizatorii companiei din noiembrie 2022 până în noiembrie 2023. Valorile odometrului au fost agregate în platformă și sortate pe modele care au înregistrat cele mai multe derulări de kilometraj pentru o înțelegere mai ușoară. Procesarea a milioane de verificări ale istoricului auto permite companiei să vadă tendințe și să facă previziuni despre piețele de mașini second-hand.

Top 20 mașini care au cel mai des kilometrajul dat înapoi

1. Audi A8 – 16,25%

2. Porsche Cayenne – 15,55%

3. Audi A7 – 15,05%

4. Porsche Panamera – 14,78%

5. Volkswagen Phaeton – 13,27%

6. Opel Insignia – 12,92%

7. Toyota Prius – 12,62%

8. Porsche Macan – 11,35%

9. Volkswagen CC – 11,06%

10. Jaguar XF – 9,74%

11. Mercedes Benz S-Class – 9,60%

12. Audi TT – 9,03%

13. Audi A6 – 8,68%

14. BMW 6 Series – 8,12%

15. Land Rover Range Rover – 8,00%

16. Volkwagen Tourareg – 7,77%

17. Mercedes Benz CLS-Class – 7,76%

18. Volkwagen Amarok – 7,73%

19. Mercedes-Benz E-Class – 7,61%

20. Audi A5 – 7,17%

Precizare:Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat cu Ziarul de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.