Auto

Siameze separate cu succes după o operaţie de 18 ore

Ziarul de Vrancea
14 dec 2011 5005 vizualizări
Peste o sută de medici chilieni, între care 25 de chirurgi, au reuşit ieri să separe, după o operaţie ce a durat 18 ore, surorile siameze Maria Paz şi Maria Jose, care erau unite în zona toracelui, abdomenului şi pelvisului, au informat surse din cadrul spitalului.

"Operaţia a fost pentru ele o nouă naştere", a declarat presei Francisco Ossandón, şef al echipei de chirurgi care a realizat complexa intervenţie.
Surorile, născute acum zece luni în regiunea La Araucanía (sud), suportaseră anterior şapte intervenţii chirurgicale, ultima avînd ca scop separarea unui picior.
Înainte de operaţie, doctorul Osvaldo Artaza, director al spitalului de copii "Luis Calvo Mackenna" din Santiago de Chile, unde a avut loc separarea siamezelor, avertizase că "ar putea deceda una sau ambele fetiţe". După intervenţia chirurgicală, acelaşi medic a spus: "Sîntem foarte mulţumiţi, condiţia lor este mai bună decît ne aşteptam".
Referitor la problemele postoperatorii care ar putea apărea, Francisco Ossandón a explicat că s-ar putea produce complicaţii "metabolice" din cauza anesteziei, a duratei operaţiei şi a infecţiilor care apar de obicei după cîteva zile de la operaţie. În ceea ce priveşte latura chirurgicală, partea cea mai complexă a fost separarea oaselor pelviene, a semnalat medicul. Potrivit acestuia, nu s-a putut acoperi complet cavitatea abdominală, nici cavitatea toracică, fapt pentru care s-a recurs la proteze.
În primele 48 de ore după separare, riscul este acelaşi pentru ambele fetiţe, a mai spus Francisco Ossandón. "Dacă totul va merge bine, această operaţie va intra în istoria medicinei", a apreciat ministrul chilian al Sănătăţii, Jaime Manalich. "Trebuie să fim extraordinar de prudenţI" în ceea ce priveşte aşteptările, a mai avertizat el, deoarece provocarea cu care se confruntă fetiţele "este uriaşă".

*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.