Vrânceni in Lume

VIDEO + Foto | Ansamblul vrâncean „Nunta Sovejană” a participat la Festivalul „Dulce floare de salcâm” în Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
22 mai 2023 1947 vizualizări

Ansamblul vrâncean „Nunta Sovejană”, condus de profesaora Florica Macarie, sub stricta baghetă a profesorului Constantin Macarie, președintele Fundației „Simion Mehedinți – Miorița”​ a fost prezent săptămâna trecută la Festivalul Național Etnofolcloric „Dulce floare de salcâm" desfășurat în localitatea Văleni, Raionul Cahul din Republica Moldova.

„Și a fost și aceasta ispravă! Participarea Ansamblui <<Nunta Sovejană>> al Fundației <<Simion Mehedinți ‐ Miorița>> -mesager de suflet al spiritualității Sovejei -cuib al capodoperei Miorița, depozitare a unor uriașe valori materiale și imateriale, mesager al sovejenilor-creatori și Mioriței, la Festivalul Național <<Dulce floare de salcâm>>, manifestare de succes a vălenașilor, gospodari harnici, creatori de frumos din satul Văleni, pământ român dintre Prut și Nistru, vad cândva al oierilor transhumanți din Carpați. Invitați de primarul destoinnic Silvia Știrbèț, dascăl de țară, la al patrulea mandat, Ansamblul a strălucit ca un snop de Flori de Piatră din Carpați, între zecile de buchete de flori de pe colinele de aur, de pe stepele dintre Prut si Nistru, pământ român ce respira legende răreșene. „Zvon de Nuntă Sovejană” a mângâiat suflete a sute de români, adunați la chemare de bucium vrâncean, ritmuri de Horă mare, de Sârbă, de Roancă și De Doi, de Ruscă și Mocăncuț a rerzonat, cu vibrații romane, îndemnând la joc, la hora care ne unește, în fapt.

O organizare de zile mari a valenașilor adunați în jurul primăriței, un adevărat ,,primus inter pares" a acestui sat înmiresmat în albul pur, în arome de primăvară ale salcâmului gata să plesnească de bucuria sărbătorii acestor zile de 12-14 mai ale anului de grație 2023. Și a fost să fie așa: să fim noi sovejenii, rucărenii și draoslovenii musceleni, frați de sânge și de suflet ai noștri, de aici din coasta Vrancei, la aceasta lecție civică de viață comunitară, lecție de conviețuire în frumos, în respect și iubire reciprocă. Amănunte curând în revista sovejana <<La Noi...>> a fundației. Așteptăm mitenaș relatări, impresii, fotografii ale voastre, dragi actori ai nunții, martori sărbătorii vălenașilor.” a scris într-o postare pe contul său de facebook despre participarea Ansamblului vrâncean „Nunta Sovejană” la Festivalul Național Etnofolcloric „Dulce floare de salcâm" desfășurat în localitatea Văleni, Raionul Cahul din Republica Moldova, profesorul Constantin Macarie, președintele Fundației „Simion Mehedinți – Miorița”​

Text informații + foto: Constantin Macarie

La rândul său primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon, a adăugat despre același subiect: „Un weekend încununat de tradiții, folclor și voie bună în localitatea Văleni, Raionul Cahul din Republica Moldova. La invitația doamnei primar Silvia Stirbeț, ansamblul <<Nunta Sovejană>> condus de doamna profesor Florica Macarie, sub stricta baghetă a domnului profesor Constantin Macarie, președintele Fundației <<Simion Mehedinți – Miorița>., am fost prezenți la Festivalul Național Etnofolcloric <<Dulce floare de salcâm>>, un evenimet unde sovejenii noștri au avut o prestație pe cinste, fiind aplaudați la scenă deschisă pentru frumoasele dansuri tradiționale puse în execuție.

-Momente unice, momente care preț de câteva ore ne-au unit cu frații noștri de peste Prut, oameni cărora le suntem recunoscători pentru ospitalitatea lor și pentru felul cum și-au conservat portul și tradițiile locale.

-La evenimet au participat mai mulți primari din localitățile învecinate Văleniului, dar și colegul primar al comunei Tulucești, Vasile Bratu, localitate înfrățită cu Văleni.

-Cu acest prilej am purtat discuții și cu președintele raionului Cahul, Nicolae Dunas, unde am stabilit ca în perioada următoare să avem o serie de întâlniri pentru a identifica câteva proiecte comune, fiind cunoscut faptul că orașul Cahul este oraș balneo.

Cu această ocazie ne-am revăzut cu primarul din satul Roșu, Savilencu Nicolae, localitate cu care suntem în derularea procedurii de înfrățire.

La eveniment a participat și o delegație a fraților noștri de la Rucăr, județul Argeș, care au prezentat portul tradițional local.

-O zi plină de evenimente pentru care mulțumim gazdelor pentru ospitalitate dar și întregului ansamblu pentru prestația de excepție.

Felicitări organizatorilor și tuturor celor care au participat și au reprezentat Soveja peste Prut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.