Vrânceni in Lume

Soprana Diana Alexe, originară din Adjud și stabilită la Viena, a deschis „Stagiunea de marți seara” la Ateneul Român

Ziarul de Vrancea
18 oct 2022 4814 vizualizări

„Stagiunea de marţi seara” este un proiect ce a luat naştere în anul 2008 şi este realizat în parteneriat cu Radio România Muzical. A fost creat, în principal, cu intenţia de a susţine şi a prezenta publicului tineri muzicieni români care s-au remarcat în competiţii internaţionale sau care se află la studii în străinătate.

La doar 29 de ani, soprana Diana Alexe a urcat pe marile scene ale lumii, iar din 2018 este angajată a Operei de Stat din Viena, capitala muzicii clasice. Este originară din județul Vrancea și a studiat muzica impulsionată de prietenii din cartier și de profesoara ei din Adjud. În câțiva ani, a reușit să-i fascineze pe iubitorii de operă din țară și mai apoi pe cei din toată lumea. Soprana Diana Alexe a fost invitată pentru prima oară în „Stagiunea de marţi seara”. Secondată de pianista Raluca Ouatu, artista originară din Adjud evoluat pe scena Sălii Mici a Ateneului Român marţi, 11 octombrie 2022, la ora 19:00, într-un program de lieduri şi arii din operă.

„Soprana Diana Alexe este un artist cu un promiţător început de carieră. S-a născut în Adjud, judeţul Vrancea. Diana Alexe a făcut școala generală la Adjud, după care a plecat la Bucureşti, visând să studieze muzica. A urmat cursurile Colegiului Naţional de Arte Dinu Lipatti din Capitală, unde a studiat canto clasic. Ambiţioasă din fire, vrânceanca a continuat studiile muzicale la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A studiat la Bucureşti cu Eleonora Enăchescu şi Iulia Isaev. Timp de patru ani a avut onoarea de a face parte din Fundaţia Regală Principesa Margareta a României. Artişti români de seamă, precum tenorul Teodor Ilincăi şi soprana Georgeta Stoleriu, i-au oferit burse de studiu şi premii speciale, pentru ca mai apoi să câştige concursul la Opera de Stat din Viena. Din 2018, artista a ajuns să aibă sute de concerte, fiind apreciată de publicul amator de operă, dar și de colegii săi.

A debutat pe scena Operei Comice pentru Copii din Bucureşti în 2017, interpretând roluri ca Bastienne în opera „Bestien şi Bastienne” de Mozart şi Livietta în „Livietta şi Traccolo” de Pergolesi. A colaborat şi în proiecte independente de operă, precum „Dido şi Aeneas” de Purcell (rolul Belinda), făcând parte din Asociaţia „Opera Clandestina”. A obţinut meritorii premii la concursuri din Austria, Polonia sau Slovacia, printre care şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui lied de Dvorak la Concursul Internaţional „Antonin Dvorak” din Republica Cehă. De când s-a stabilit la Viena în 2018, Diana Alexe este membră a Chorakademie Wiener Staatsoper şi îşi finalizează masterul la Musik und Kunst Privatuniversitat.

Cele mai recente activităţi sunt debutul ei ca Gilda din opera „Rigoletto” de G. Verdi la Opera Naţională din Cluj, cât şi pe scena Operei din Dessau, Germania şi rolul Zerlinei din opera „Don Giovanni” de Mozart în cadrul Angelika-Prokopp-Sommerakademie la Musikverein Graz, proiect finalizat cu lansarea unui CD si difuzarea televizata a filmului „Don Giovanni” pe ORF Austria. În vara anului 2022, a debutat în rolul Violettei în opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi pe scena Festivalului Immling din Germania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.