Vrânceni in Lume

FOTO | Copiii din câteva familii vrâncene au reprezentat cu mândrie județul în Italia

Doina Mustățea
10 apr 2023 3743 vizualizări
La un eveniment de excepție organizat recent într-o parohie românească din Italia, copiii din câteva familii vrâncene au reprezentat județul Vrancea cu mândrie. Printre acești copii s-au aflat și Anamaria Rela de 11 ani, din Focșani și Flavia Dinu , în vârstă de 7 ani, din Gologanu.
 

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, în Parohia ”Sfntul Dimitrie Cel Nou din Basarabi” din Borghesiana-Roma, condusă de preotul Nicolae Strugaru, cu acordul și participarea Episcopiei Române a Italiei, a avut loc un eveniment socio-cultural intitulat ”Tinerii români la sfat cu bătrânii”. Evenimentul a adus printre altele în atenția numeroșilor participanți, păstrarea tradițiilor românești în rândul românilor din Italia și în special al copiilor români născuți și crescuți departe de România. 

 În regiunea Lazio trăiește cea mai mare comunitate de români din Italia iar Biserica Ortodoxa Română este nucleul care ajută, susține și aduce lumina credinței în inimile celor care, departe de România, de locurile natale, au nevoie de îndrumare spirituală, de o mai bună păstrare și înțelegere a importanței culturii și tradițiilor românești în viața noastră.

În colaborare cu profesorul conferențiar universitar, inspector general la Ministerul Educației, Vasile Timiș, preotul Nicolae Strugaru a organizat o șezătoare la care a participat, printr-o transmisie video în direct și Parohia Bisericii ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Botoșani condusă de preotul protopop Petru Fercal.

Practic, a fost o întâlnire între enoriașii celor două parohii, care a ajutat participanții să se cunoască, să lucreze împreună și să organizeze activități atât pentru adulți, cât și pentru copii. 

În realitate, „eroii” principali ai evenimentului au fost copiiii și costumul popular românesc. Dacă cineva încearcă să înțeleagă românul care locuiește în străinătate, la mii de km de România, trebuie să îl vadă cu câtă mândrie îmbracă portul popular la evenimentele românești. Și cum transmite acest sentiment copiilor lui când îi imbracă, de fiecare dată, în costumul național. 

 În cadrul evenimentului, copii având părinți ajunși în Italia din toate județele tării, au purtat costume populare care să reprezinte zonele de origine, au vorbit despre istoria iei și a portului popular, despre importanța și însemnătatea motivelor care se găsesc pe cămasa populară în functie de zonă, dar și despre moștenirea culturală pe care aceasta o transmite din generație în generație.

 Tradiția spune că obligația fiecărui român care îmbracă straiul strămoșesc este să  își facă mai întâi semnul Sfintei Cruci din respect  și smerenie față de înaintașii noștri. 

 Apoi ca o continuare a demonstrației că România nu va pleca niciodată din sufletele românilor din Diaspora, mici și mari au făcut aluat de post pentru cornulețele care le regăsim pe mesele românilor aproape în fiecare zi de sărbătoare, aluat pentru plăcinte cu mere(înlocuitoarele tradiționalelor plăcinte cu brânză din cauza postului) iar ca o concluzie a încheierii prezentării priceperii participanților, a fost descris meștesugul împletirii rogojinilor din stuf, rogojini care, odinioară, erau folosite ca și decor în casele de lut ale tăranilor români. 

 Nici participanții Parohiei din Botoșani nu s-au lăsat mai prejos și au demonstrat cât de pricepuți sunt în prepararea unei rețete străvechi de colaci treadiționali care sunt încă folosiți la cele mai importante evenimente din viața românilor: botez, nuntă, înmormântare.  

 În deschiderea evenimentului, profesorul universitar, Vasile Timis, a vorbit despre importanța colaborării românilor de pretutindeni cu cei rămași acasă(în egală măsură în care dumnealui are o bună colaborare cu Printele  Nicolae Strugaru pe această temă), despre legătura fiecărui nucleu familiar cu credința și tradițiile și despre cum fiecare părinte în parte trebuie să împărtășească generațiilor născute departe de țară tot ceea ce este românesc.

 Copiii care frecventeaza Parohia ”Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi”, împreună cu Parintele  Nicolae Strugaru, îl așteaptă cu nerăbdare și emoție pe  profesorul Vasile Timiș pentru că aduce la fiecare vizită, prin tot ceea ce îi învață, câte o bucățică din România.

 La sfârșitul evenimentului, unul din participanți s-a așezat în genunchi în fața fetiței lui și a întrebat: ”ai înțeles tot ce s-a vorbit?”

 Fetița a răspuns afirmativ.

 Aceasta este dovada că limba română are viitor în rândul copiilor români născuți în străinîtate și că o mare parte a acestui merit o au și parohiile românești de pretutindeni care omogenizează comunitățile de români și păstrează vie limba română în viețile lor.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.