Vrânceni in Lume

Romănii sint înca oaia neagra a Europei!

Ziarul de Vrancea
2 nov 2010 3714 vizualizări
Cind vom munci liber în Germania, Austria sau Marea Britanie? u in prezent, noua tari europene mai pastreaza restrictiile pe piata muncii

Au trecut aproape patru ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar muncitorii romani nu au inca acces liber in toate tarile membre. Situatie care, potrivit Tratatului de Aderare, ar mai putea dura inca trei ani. Teoretic! Pentru ca in practica, este posibil ca marile economii ale Europei sa renunte mai devreme la regimul tranzitoriu. Declaratii in acest sens au fost facute cu privire la Germania si Austria. Marea Britanie, in schimb, a anuntat recent ca prelungeste restrictiile si in 2011. Romanii sint inca oaia neagra a Europei, mai ales dupa ultimele scandaluri legate de repatrierea romilor. Cind vom munci liber in Germania, Austria sau Marea Britanie nu se stie, dupa cum se arata intr-o analiza efectuata de intercont.ro.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, a determinat discutii aprinse in cadrul Uniunii, cu privire la migratia fortei de munca. Desi statutul de membru al UE implica automat si liber acces la munca in oricare dintre statele membre, romanii si bulgarii nu au fost intampinati cu bratele deschise. Cea mai vehementa a fost Marea Britanie, care, creind un mit al "instalatorului plonez" (cu referire la migratia muncitorilor polonezi, veniti dupa 2004, cind zece tari au fost primite in UE) s-a opus liberului acces al muncitorilor veniti din cele doua tari. Asa se face ca Anglia a impus restrictii dure, accesul pe piata muncii de la Londa facindu-se foarte strict si doar in meserii calificate, cu deficit pe piata interna. In contextul crizei economice, guvernul de la Londra s-a confruntat chiar si cu miscari de strada, protestatarii cerind alungarea imigrantilor din tara, pe motiv ca le iau locurile de munca. In consecinta, Marea Britanie a anuntat recent ca prelungeste regimul de restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari si in 2011.


In Germania se mai poate


Nu la fel de greu de induplecat a fost Germania, o alta piata vinata de romani. Desi, initial si autoritatile de la Berlin s-au impotrivit liberalizarii pietei muncii, restrictiile fiind in vigoare si astazi, semnalele sint incurajatoare. Premierul Emil Boc declara recent, dupa intilnirea avuta cu cancelarul german Angela Merkel, ca Germania va liberaliza piata muncii pentru lucratorii sezonieri, incepind cu 1 ianuarie 2011. De altfel, desi romanii nu au acces liber la munca in Germania, totusi aceasta tara se afla in topul celor in care Romania exporta cei mai multi angajati. Fie ca este vorba despre sezonieri sau despre personal inalt calificat, citeva zeci de mii de romani isi gasesc anual un loc de munca in Germania. Restrictiile pe piata muncii nu inseamna ca romanii nu se pot angaja in respectivele tari. Pentru a lucra legal insa, este nevoie de permis de munca, obtinut de angajator de la autoritatile locale, iar recrutarea se face in functie de necesitatile de pe piata si doar in cazul in care postul respectiv nu a putut fi ocupat de cetateni din vechile state membre UE. Austria ar putea fi o alta tara care va ridica restrictiile impuse romanilor in 2007. In contextul relansarii economiei, eurodeputata Rovana Plumb sustinea recent, dupa o intilnire cu comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Laszlo Andor, ca acesta a dat ca exemplu Germania si Austria ca fiind primele tari care vor ridica restrictiile pentru romani si bulgari.


De ce nu putem munci liber in orice stat membru UE?


Pentru ca legislatia comunitara prevede posibilitatea restrictionarii accesului pe piata muncii pentru o perioada de maximum sapte ani pentru statele nou intrate in UE. Si pentru ca la semnarea Tratatului de Aderare in aprilie 2005, Romania a acceptat posibilitatea impunerii de masuri tranzitorii la libera circulatie a lucratorilor pentru perioada maxima prevazuta de legislatie europeana. Dupa cei sapte ani, insa, accesul pe piata muncii va fi automat liberalizat, pina in 2013. La intrarea Romaniei in UE, jumatate din statele membre au impus restrictii pentru lucratori, pe care unele dintre ele le-au ridicat ulterior. De exemplu, Spania, Portugalia, Ungaria si Grecia au renuntat la aplicarea regimului tranzitoriu cetatenilor romani, incepind cu 1 ianuarie 2009 si Danemarca incepind cu 1 mai 2009. In prezent, noua tari din cele 27 de state membre mai pastreaza restrictiile pe piata muncii, respectiv Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. Si Italia mai mentine restrictii pentru romani, dar cu un regim mult mai lejer decit in celelalte state.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.