Vrânceni in Lume

Un vrincean se pregateste in SUA sa aduca pacea in lume

Camelia Stănilă
13 sep 2008 6794 vizualizări
La 27 de ani, focsaneanul Alexandru Balas urmeaza un doctorat in medierea de conflicte la Universitatea Illinois u absolvent de Stiinte Politice in Bucuresti, tinarul a facut un masterat in Turcia, unde a incercat sa ajute la depasirea prejudecatilor fata de musulmani u Alexandru a fost acceptat la 7 universitati din SUA si Canada pentru doctorat u la ora actuala cunoaste sapte limbi straine si este Ambasador de Tineret al ONU u Ziua cea mai fericita pentru mine, ca mediator de conflicte, va fi cind voi fi nevoit sa fiu somer , marturiseste Alex, care viseaza sa lucreze cu trupele ONU de mentinere a pacii

Un tinar vrincean studiaza din greu in Statele Unite, pentru a ajuta la mentinerea pacii in lume. La nici 27 de ani, Alexandru Balas este doctorand la Universitatea Illinois, unde se specializeaza in medierea de conflicte cu cel mai bun profesor in domeniul trupelor ONU de mentinere a pacii, Paul Diehl. Focsaneanul a absolvit Colegiul "Al. I. Cuza", la matematica - fizica, insa pasiunea pentru istorie, pentru descoperirea evenimentelor care au "modelat" lumea de astazi l-au determinat sa puna umarul la rezolvarea neintelegerilor dintre oameni, fie ca sint de natura religioasa, rasiala, culturala etc. Din 2006 se afla in Illionis si viseaza sa lucreze cu trupele ONU sau in cadrul proiectului Uniunii Europene pentru mentinea pacii si stabilitatii in lume. In prezent cunoaste sapte limbi straine, din care patru le vorbeste fluent, si este Ambasador de Tineret al Natiunilor Unite pentru Promovarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.



Focsaneanul Alexandru Balas a inceput cu Stiinte Politice la Universitatea Bucuresti, iar in anul II a aplicat pentru o bursa Soros si a studiat un an la Universitatea din Vermont. "Am facut practica 3 luni in New York, la o organizatie non-guvernamentala, Faith-Based Caucus for the International Criminal Court (in traducere libera Promovarea Curtii Penale Internationale in Rindul Congregatiilor Religioase), care lucreaza in sfera Natiunilor Unite. Specializindu-ma pe relatii internationale, a fost o mare oportunitate sa lucrez peste drum de sediul Natiunilor Unite si sa am intilniri de serviciu la ONU", povesteste focsaneanul despre primul sau contact cu Statele Unite. Desi a existat tentatia de a ramine peste hotare, tinarul s-a intors in Romania pentru a-si finaliza facultatea. Apoi, ofertele pentru masterat nu au intirziat sa apara: Georgetown University, Universitea din Bologna, dar si o institutie privata din Turcia. A ales sa urmeze un masterat in "Analiza si rezolvarea de conflicte" la Universitatea Sabanci din Istanbul. "Stiam ca mediul academic turcesc este in plina expansiune si ma voi putea afirma foarte usor. Este un mediu in care se vorbeste numai engleza, pentru ca sint studenti si profesori din toata lumea. Fiind o universitate privata si cu fonduri foarte mari, am avut parte de cei mai buni profesori din domeniul rezolvarii de conflicte, majoritatea americani. Azi citeam un articol extrem de important in domeniu, miine aveam prinzul cu autorul, pe care universitatea il platise sa vina 4 - 5 zile sa se intilneasca cu noi. Am muncit in cei doi ani de masterat cum nu am muncit niciodata pina atunci si nici de atunci incolo. Profesorii ne cereau niste standarde extrem de ridicate, universitatea dorea sa-si faca un foarte bun renume in mediul academic, desi a fost infiintata doar acum 11 ani", spune Alexandru Balas, care a si predat la universitate un curs introductiv in stiinte sociale si politice.


Eliminarea prejudecatilor fata de musulmani, un debut dificil


In Turcia a fost mediator de conflicte inter-personale, insa s-a implicat in diverse proiecte de mediere intre Islam si Europa. Astfel s-a luptat pentru eliminarea prejudecatilor fata de musulmani, un lucru nu tocmai usor de realizat. "In 2004 am facilitat dialogul intre reprezentanti ai Islamului si tineri europeni, in cadrul unei conferinte la Ankara. De asemenea, am fost managerul unui proiect organizat in 2006, cu fonduri europene, intitulat «Turcia si Europa: Conflict Cultural?», in care am adus tineri germani, greci, romani etc. sa discute cu tineri turci si sa depaseasca prejudecatile care exista. Am lucrat si cu fosti ministri, comisari europeni, oameni de afaceri si reprezentanti ai societatii civile din tarile membre ale UE si Turcia, pentru a vedea cum se pot rezolva conflictele latente. Trebuie sa recunosc ca inca nu mi s-a dat un conflict violent pe mina, dar dupa ce termin doctoratul sper sa ies pe teren si chiar sa aplic ce invat si cercetez. Ziua cea mai fericita pentru mine ca mediator de conflicte va fi cind voi fi nevoit sa fiu somer. Din pacate, vor exista conflicte violente internationale tot timpul", marturiseste tinarul doctorand. Alexandru Balas tocmai si-a publicat prima carte, in engleza, "Muslims in Europe. The European Union Solving Social Conflicts", iar o a doua publicatie, un capitol de carte, va aparea la Paris in acesta toamna.


Printre cei 50 de romani de la Universitatea Illinois


Lucrind cu cei mai buni profesori, lui Alexandru Balas nu i-a fost greu sa fie acceptat la doctorat in Statele Unite. De altfel, a primit burse integrale pentru 4 sau 5 ani de studiu la nu mai putin de sapte institutii: Universitatea Illinois in Urbana-Champaign, Universitatea Notre Dame, Universitatea Syracuse, Universitatea Americana din Washington, Universitatea New York, Universitatea Hawaii si Universitatea Manitoba - Canada. "Nu aplicasem la Harvard sau Yale pentru ca nu aveau profesori care sa faca cercetare pe ce vroiam eu sa lucrez - trupele ONU de mentinerea pacii. Am ales Illinois, pentru ca imi asigurau cel mai mare salariu pentru minim 4 ani si lucram cu cel mai bun profesor, Paul Diehl. Acomodarea a fost insa foarte grea, deoarece m-am mutat dintr-un oras cu peste 16 milioane de oameni, precum Istanbulul, intr-un orasel de marimea Focsaniului, in mijlocul cimpiei. Champaign-Urbana este realmente inconjurat de lanurile de porumb si centrul orasului inseamna aproximativ 50 de metri pe 50 de metri. Dar Universitatea din Illinois este una dintre cele mai multi-culturale din Statele Unite, avind studenti din peste 125 de state. Sint foarte multi chinezi, coreeni, japonezi, indieni, dar si gabonezi, senegalezi, ca sa nu mai vorbim de latino-americani si europeni. Sint si vreo 50 de romani care studiaza aici, mai ales in departamentele de stiinte exacte - informatica, chimie, matematica, fizica, dar si la istorie si stiinte politice. E un grup destul de unit, insa majoritatea sint la doctorate si timpul le este limitat", a mai detaliat tinarul.


"Mi-a adus aminte de Romania"


Alexandru spune ca Universitatea Illinois i-a adus aminte de Romania, din cauza birocratiei infernale si a ritmului lent cu care merg lucrurile, recunoscind ca la inceput a fost putin dezamagit. Dupa tratamentul aproape regesc din Turcia, unde avea si propriul birou, a trebuit sa se obisnuiasca in cu totul alt mediu, lucru care l-a ambitionat insa si mai mult. "Fiind asistent de cercetare sau de predare, am gasit un biroas prafuit, la subsolul unei cladiri pe unde misunau soarecii. Nu a fost deloc cum ma asteptam, avind in vedere ca, la urma urmei, consideram universitatile americane superioare celor turcesti"¦ Dar, dupa o perioada de acomodare, am inceput sa ma simt mai bine. Mi-am spus ca sint roman si, asa cum am facut o iarna in liceu la Cuza cu geaca pe mine, asa cum am scris pe genunchi la Universitate la Bucuresti, pentru ca nu erau indeajuns de multe mese de lucru, asa ma pot adapta si aici", mai povesteste Alex. El spune ca pe parcurs a realizat ca mediul academic "musteste de dorinta de a cunoaste mai mult, de a intelege, de a explica". In plus, l-a incintat biblioteca imensa, a doua ca marime dupa Biblioteca Congresului American. "Profesorii sint excelenti, aici chiar se face cercetare si se incearca tot timpul depasirea limitelor cunostintelor. Ce m-a suprins a fost cit de multa nevoie am de matematica pentru a lucra in stiinte politice. Ce nevoie am de matematica pentru a opri conflicte, razboaie sau pentru a intelege cauzele lor? Insa daca nu stii sau nu intelegi matematica nu ai cum sa termini un doctorat in stiinte politice. Nu poti nici macar sa citesti un articol dintr-o revista academica, pentru ca tot ce vei vedea sint numere si grafice pe care trebuie sa le descifrezi. Asa mi-am dat seama cit de bine mi-au prins acele ore de matematica cu domnul profesor Vasile Gheorghita, la liceul Cuza", detaliaza Alexandru si plusurile studiilor in SUA.


"A fost pentru prima data cind m-am simtit european"


Tinarul doctorand ne-a mai povestit si despre viata in Statele Unite, atit de diferita de cea din Europa. Desi este considerata "tara tuturor posibilitatilor", America are destule carente. "A fost pentru prima data cind m-am simtit european. Nu mai eram roman sau est-european, ci European, pentru ca nici macar colegii mei nu sint siguri unde este Romania. Sintem tratati foarte bine, dar iti dai seama, traind aici, ca esti diferit. Nu poti intelege de ce sistemul asigurarilor medicale este atit de prost incit oamenii isi ipotecheaza casele pentru a-si face operatii. Nu poti intelege de ce vezi in supermarketuri batrinei trecuti de 75 de ani inca lucrind, pentru ca nu pot trai din pensie. Aici am inteles ca nu exista plasa de siguranta: daca faci un pas gresit in viata, risti sa pierzi totul", explica focsaneanul citeva din paradoxurile vietii in America. Alex spune insa ca nici tinerii care studiaza un anumit domeniu nu cunosc foarte multe in afara de "bucatica" lor. "Aici nu poti fi un intelectual in sensul european al cuvintului "" sa discuti politica, societate, cultura si sport la modul general. Aici, fiecare este specialist pe bucatica lui. Asa am descoperit cum colegii mei nu cunosc cine e presedinte in Franta sau prim-ministru in Italia, iar Georgia e statul in care s-au organizat Jocurile Olimpice de la Atlanta, in 1996"¦", adauga fostul elev de la Cuza.


Vorbeste aproape zilnic cu mama, prin Skype


Alexandru Balas e totusi un tinar caruia ii e dor de casa, familie, prieteni"¦ Internetul il ajuta insa sa ramina conectat la tot ce se intimpla in tara si judet. "De fiecare data cind imi este greu ma gindesc la tot binele pe care il pot face prin cunostintele de rezolvare a conflictelor si prin banii cu care imi pot ajuta familia. Nu e usor, dar faptul ca vorbesc aproape zilnic cu mama prin Skype, ca vorbesc cu bunicii in mod constant si primesc e-mail-uri de la sora mea ma ajuta. Majoritatea prietenilor din Focsani sint si ei plecati pe alte meleaguri pentru a-si face o cariera, asa ca tin legatura cu ei tot prin internet. Cu profesorii care m-au inspirat, Marcel Nicolae de istorie, Vasile Gheorghita de matematica si multi altii nu prea am reusit sa tin legatura, dar stiu ca mama ii informeaza constant despre ce mai fac. Le sint insa vesnic recunoscator pentru educatia pe care mi-au oferit-o. Mi-am dat seama, studiind la una din cele mai bune universitati din lume, ca educatia primita in Focsani poate sa tina piept oricarei alteia", spune cu mindrie tinarul focsanean, care doreste sa inspire si pe alti tineri, pentru a avea incredere in fortele proprii. Cit despre proiectele de viitor, Alex spune ca i-ar placea sa se intoarca in Europa, pentru a lucra in cadrul proiectului Uniunii Europene. "As ramine poate doar la New York, ca sa lucrez la Natiunile Unite. Lucrind in sistem am realizat ca pot ajuta multi oameni. Vom vedea ce ne ofera viitorul, dar cu siguranta locul de munca va avea de-a face cu rezolvare de conflicte si metode de promovare a pacii si stabilitatii in lume. Nu voi face multi bani dintr-o astfel de munca, dar voi sti la sfirsitul zilei ca am ajutat un suflet de om sa traiasca o viata mai buna. Daca eu, un simplu elev din Focsani am reusit fara pile sau favoruri, prin munca, sa-mi indeplinesc obiectivele si sa-mi schimb viata in mai bine, oricine poate face la fel, atita timp cit vor acest lucru", mai concluzioneaza Alexandru Balas. (Camelia STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 9 ore, 54 minute, 13 secunde
Alexandru Balas este cumva din familia profesoarei de fizica Balas, care a fost profesoara la liceul Unirea? Multa bafta! Dupa un an, America nu o sa ti se para asa ciudata. Marius, Canada
, acum 739399 zile, 9 ore, 54 minute, 13 secunde
as vrea din toata inima ca toti ca el sa faca la fel, sa plece din taraa sta in care nu ai nicio perspectiva de viitor, in nicio privinta si sa plece, daca nu in europa, in usa, tara tuturor citeste integral
, acum 739399 zile, 9 ore, 54 minute, 13 secunde
Il cunosc pe Alex din timpul liceului dar nu am fost colegi. Un om mai persevrent nu am cunoscut, cu o sete de cunoastere cum rar mai vezi in randul tinerilor de astazi!!! Vreau sa-l felicit pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.