Vrânceni in Lume

Focsaneanul Oscar Sager a revolutionat neurologia

Ziarul de Vrancea
3 feb 2007 9465 vizualizări
Evreu la origine, focsaneanul a efectuat cercetari de pionierat în electroencefalografie. Oscar Sager a lucrat cu Victor Babes si Ion Cantacuzino u in Vrancea, putin stiu despre acest savant

Putini vrinceni stiu ca un focsanean si-a legat numele de cercetarile romanesti care au revolutionat domeniul neurologiei. Este vorba despre Oscar Sager (1894-1981), unul dintre reprezentantii de seama ai scolii romanesti de neurologie, care a facut cercetari de pionierat in electroencefalografie. Savantul Oscar Sager s-a nascut la data de 22 decembrie 1894, in Focsani, fiind unul din cei cinci copii ai unei familii modeste. Crescuti in cultul pentru corectitudine, exactitate si respect, doi dintre cei cinci copii ajung profesori universitari si unul inginer de faima (a construit frumoasa piata centrala din orasul Ploiesti). Oscar Sager urmeaza cursurile scolii primare si liceul Unirea din Focsani si studiaza medicina la Bucuresti. La virsta de 27 de ani primestediploma de doctor in medicina si chirurgie "in numele Majestatii Sale, regele Ferdinand I", diploma semnata de decanul facultatii - savantul Victor Babes. Intre anii 1924-1925 devine medic secundar, iar intre anii 1925-1929 asistent universitar la clinica neurologica din Bucuresti. Oscar s-a casatorit cu Berta Teich, nascuta la Braila, in anul 1900. S-au cunoscut cind au lucrat impreuna la un proiect stiintific. Profesorul lor era insusi Ion Cantacuzino. Cercetarea s-a sfirsit cu decizia de a se casatori.


Primul la catedra de neurologie


Oscar venea la Focsani sa-si vada parintii odata pe saptamina. Intre anii 1931-1937, impreuna cu profesorul Dusser de Barenne, descrie cele trei sindroame talamice privind sensibilitatea organismului uman. La 39 de ani ajunge sef de lucrari la clinica neurologica din Bucuresti si la virsta de 44 de ani este numit membru corespondent al Societatii de neurologie din Paris si devine membru fondator al societatii de neurologie din Romania. Potrivit profesorilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara, "disciplina de Neurologie a luat nastere in 1949, seful disciplinei fiind Prof. Dr. Oscar Sager, discipol direct a lui Gheorghe Marinescu, care a adus contributii fundamentale in anatomo-fiziologia si patologia talamusului". Profesorul Sager l-a format pe Dr. Enciu Minciu, viitor profesor de neurologie. Desi cu gradul de medic capitan, fiind evreu, este luat la munca obligatorie intre anii 1942-1944. In anul 1946 este numit medic primar neurolog la spitalul Caritas si in anul 1948 devine conferentiar universitar de neurologie experimentala la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Intimpinind toate obstacolele regimului comunist, in cele din urma, Oscar Sager primeste numirea de membru plin al Academiei Romane in anul 1963. In anul 1970 este ales ca senator al Academiei Romane. Oscar Sager se stinge din viata in anul 1981, lasind in urma o cariera care a marcatneurologia romaneasca. Date despre cariera fratelui bunicului meu din partea mamei, Lory Sager, mi-au fost furnizate de catre prof. Jean Askenasy. Mai multe informatii despre personalitatile evreimii focsanene gasiti pe site-ul www.jew-focsani.com.

Zvi Ben Dov (fost Puiu Zilberman) - Israel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.