Tineret în (Re)Acțiune

Gradinita cu program prelungit din Adjud, abandonata de autoritati

Gabriel Sava
16 aug 2010 2074 vizualizări
Pentru finalizarea lucrarilor la Gradinita 4 ar mai fi nevoie de peste un milion de lei u reabilitarea s-a oprit in urma cu mai bine de un an din lipsa banilor u 20.000 de lei ar fi suficienti pentru ca cei 162 de micuti sa nu mai stea ca sardelele in patru sali

Singura unitate de invatamint prescolar cu program prelungit din municipiul de pe Trotus este condamnata sa reinceapa cursurile tot intr-un spatiu insuficient. Pentru cele cinci grupe de copii sint disponibile in acest moment doar patru sali de clasa, acest lucru insemnind automat o supraaglomerare. Daca situatia nu se va schimba, la Gradinita nr. 4 Adjud ar urma sa fie intr-o singura sala mai bine de 36 de copii. Problema este cunoscuta la nivelul autoritatilor, atit de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vrancea cit si de catre Primaria si Consiliul Local Adjud. Nici unii nici altii nu pot face, cel putin in acest moment, decit un schimb de adrese cu Ministerul Educatiei, care aloca fondurile destinate reabilitarii si modernizarii unitatilor de invatamint. "Noi am solicitat din nou ministerului alocarea sumelor necesare finalizarii unor lucrari incepute la mai multe scoli si gradinite din judet. Printre propunerile pe care le-am trimis se numara si gradinita de la Adjud, unde mai sint de achitat si restante catre constructor. Speram sa primim aceste sume intr-o hotarire de guvern spre finalul acestei luni", a declarat inginerul Costel Militaru, de la compartimentul Investitii din cadrul ISJ Vrancea.


"Nu s-a mai facut nimic de anul trecut"


Administratorul Gradinitei nr. 4 din Adjud spune ca lucrarile au fost complet oprite de anul trecut, din primavara. "De la 1 aprilie 2009 nu s-a mai facut nimic. Sint citeva restante catre constructori dar nu atit de mari si poate ca ar trebui sa inteleaga si ei situatia. Acum, ar mai fi nevoie de vreo 20.000 de lei ca sa cumparam si sa montam sase vase de WC, patru usi si sase corpuri de iluminat. Montarea putem sa o facem cu instalatorul nostru, e pacat sa incepem din nou in patru sali, care sint supraaglomerate", a declarat Lenuta Toma. Administratorul mai spune ca la etaj, unde salile au fost deja renovate, s-ar putea amenaja o grupa cu dormitor si o sala de mese care, in prima instanta, ar fi suficiente. Totul depinde insa de banii care nu au mai venit nici de la minister prin ISJ si nici de la bugetul local, prin Primarie.


Gradinita nu poate fi autorizata sanitar


Pe linga problema aglomeratiei din cele patru sali, conducerea gradinitei spune ca unitatea nu poate primi autorizarea sanitara de functionare. "Am rezolvat la bucatarie problema cu apa calda, insa doar atit. Circuitele functionale nu exista, spalatoria este manuala, nu avem cum sa primim autorizatia sanitara de functionare, decit poate cu titlu provizoriu. Ajungem insa tot la banii pe care nu ii avem", a declarat administratorul Lenuta Toma. Conducerea gradinitei recunoaste ca solicitarile parintilor care vor sa-si aduca micutii la gradinita cu program prelungit depasesc cu mult capacitatea unitatii. "Sint 162 de copii inscrisi insa am avut mult mai multe solicitari. Nici cu personalul nu stam foarte bine, iar cu reducerea cheltuielilor avem oameni cu vechime care muncesc acum pe 400 de lei", a completat administratorul gradinitei cu program prelungit din Adjud. De altfel, tot ce a insemnat curatenie si igienizare s-a facut cu personalul propriu si cu putinii bani disponibili. Ramine de vazut cit de mult vor tine cont oficialii MECTS de solicitarea facuta de ISJ Vrancea. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.