Tineret în (Re)Acțiune

1.300 de pacienti pe cap de medic la Adjud

Raluca Manolache
16 feb 2009 1322 vizualizări
Spitalul Municipal se confrunta cu lipsa medicilor la specialitatile de baza

Cadrele medicale de la Spitalul Municipal Adjud au reusit in 2008 sa imbunatateasca indicatorii de utilizare a serviciilor oferite pacientilor. Asa se explica si numarul tot mai mare de bolnavi care apeleaza la medicii de la aceasta unitate spitaliceasca. Pe parcursul anului trecut au fost externati 11.554 de pacienti, durata medie de spitalizare fiind de 5,36 zile. In aceasta situatie, un medic a trebuit sa se ingrijeasca de sanatatea a peste 400 de bolnavi, iar o asistenta medicala de aproximativ 95 de bolnavi. De asemenea, numarul de consultatii in ambulatoriu a ramas aproape constant in comparatie cu 2007, fiind vazuti peste 19.500 de bolnavi, in conditiile in care spitalul a pierdut doi medici specialisti. In aceste conditii prin mina unui medic din ambulatoriu au trecut pe parcursul anului trecut 1.300 de persoane care au avut nevoie de o consultatie. "In domeniul resurselor umane, spitalul se confrunta cu o lipsa de specialisti in specialitati de baza (chirurgie generala, ATI, medicina de urgenta, oftalmologie). Ca dovada stau si indicatorii de management, unde se observa o scadere a proportiei medicilor din totalul personalului angajat, ca si o adresabilitate mult mai crescuta a acestora: proportia medicilor din total personal-9,60%, cu o valoare asumata prin contract de 6%, proportia personalului medical din total personal "" 69,81% fata de o valoare asumata de 70%", spun reprezentantii unitatii spitalicesti in raportul de bilant pe 2008. In acest an conducerea spitalului doreste cresterea calitatii actului medical si a gradului de satisfactie al pacientului. Va fi achizitionata aparatura medicala, se vor infiinta rezerve de lux pentru care pacientii vor trebui sa plateasca o taxa suplimentara, se va achizitiona mobilier medical si se va incerca accesarea fondurilor europene pentru imbunatatirea conditiilor din spital. Deoarece anul trecut si Spitalul Adjud a achizitionat aparatura, noua salariati au participat la o serie de cursuri. De asemenea, au fost facute ore de pregatire in vederea utilizarii aparaturii precum monitor functii vitale, pulsoximetru, ecograf doppler etc. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.