SOS

Pentru Elena, salvarea vine in limba chineza!

Cristina Palade
13 dec 2007 10457 vizualizări
Elena Rozalia a facut un implant cu celule stem in China, dupa ce povestea ei a aparut in paginile Ziarului de Vrancea u la clinica fetita a inceput sa invete limba chineza u acum micuta trebuie sa faca timp de sase luni un tratament de recuperare, dupa care, in luna mai 2008, se va intoarce in China pentru un al doilea implant

Va aduceti aminte de Elena Rozalia Gologanu? Elena este singurul copil al familiei Gologanu, are 1 an si noua luni si sufera de amiotrofie spinala de tip 1, o boala genetica neuro-musculara foarte grava care duce la pierderea capacitatii de a folosi sistemul muscular. Evoluind, in faza avansata, boala poate duce chiar la moarte prin axfisiere. In urma cu aproximativ un an, cind au aflat sumbrul diagnostic dat de medicii specialisti si drasticul pronostic si anume ca micuta nu va depasi virsta de trei ani, parintii nu au mai avut o clipa de linistite. Apoi, tot cercetind, au aflat ca singura sansa pentru ca fetita lor sa duca o viata normala este transplatul cu celule stem care se efectueaza tocmai in China. Bazindu-se pe aceasta speranta, care intr-un viitor apropiat putea deveni certitudine, familia Gologanu a luptat cu inversunare pentru viata fetitei lor, vinzind toate bunurile de valoare pe care le aveau in gospodarie. "Am vindut tot ca sa putem face rost de bani, dar suma de care aveam nevoie era mult prea mare pentru puterile noastre. Era vorba de 24.000 de dolari, o suma imensa la care nici nu indrazneam sa ne gindim inainte de aflarea cumplitei vesti", ne-a declarat mama fetitei, cu ochii in lacrimi.


"Cineva acolo sus ne iubeste"


Cu speranta in suflet, parintii au inceput sa stringa bani pentru a o ajuta pe micuta. Colegii mamei de serviciu, de la Spitalul Militar Focsani, au fost sensibilizati de drama familiei si au strins ceva bani pentru tratament. La fel au facut bunicii, rudele si oameni cu suflet mare din intreg judetul. "Nu era zi in care sa nu vedem ca in contul nostru erau depusi bani pentru Elena. Toti au incercat sa ne ajute si, daca nu era acest sprijin din partea lor, nu eram astazi, aici, cu Elena", a mai completat Gina Gologan, care ne-a vizitat cu micuta la redactie. Dupa citeva luni de chin si suspin, parintii au reusit sa mearga in China cu Elena pentru implantul cu celule stem. "Intr-o luni seara, in jurul orelor 18.00-19.00, am primit un telefon de la Fundatia Crestina «George Becali» care ma anunta ca ni s-a aprobat dosarul. Luni noaptea am sunat in China si pina marti la ora 10.00 aveam deja programarea primita prin e-mail. Practic, George Becali ne-a dat 14.000 de euro, echivalentul a 19.000 de dolari. Am fost pe muchie de cutit, deoarece au fost alese cazurile cele mai grave si cele mai grele din punct de vedere financiar", ne-a spus Gina Gologanu. De asemenea, Asociatia Copiilor Abandonati 2001, care are sediul in Arges, a donat familiei suma de 1200 lei, bani folositi pentru medicatia necesara in perioada de recuperare.


Mai are nevoie de inca patru implanturi


In intervalul 11 octombrie-2 noiembrie, Elena a primit patru implanturi cu celule stem in China. In zilele petrecute in clinica pentru recuperare, micuta la nici doi ani, a invatat sa numere nu numai in limba romina, dar si in engleza si chineza. "Eu nu am avut rabdarea sa invat, deoarece nu stiam ce inseamna, dar ea stie sa numere si in engleza si in chineza", ne-a spus mama micutei. In aceasta perioada, Elena urmeaza un tratament la Centrul de Recuperare si Reabilitare, care a inceput sa dea rezultate. "In termen de sase luni trebuie sa mearga la un control in China, motiv pentru care vine la kinetoterapie in fiecare zi. Se vad progrese in sensul ca fetita inceput sa mearga, sustinuta, in piciorusele ei", ne-a spus Claudia Constantin, sef serviciu de tip rezidential din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului, care are in subordine acest centru. Pe data de 1 mai 2008, familia trebuie sa se intoarca in China pentru o noua interventie cu celule stem. Si de aceasta data plecarea familiei Gologanu este conditionata tot de bani. Daca doriti sa o mai ajutati pe Elena, care domiciliaza in comuna Suraia, puteti depune bani in conturile deschise la sucursala Raiffeisen Bank, pe numele mamei, Gina Gologanu: RO47RZBR0000060005465691, cont in lei, RO57RZBR000006000313307, cont in dolari sau puteti suna la numarul de telefon al familiei: 0237.245.675. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.