Pe urmele istoriei

Eroii nu au vârstă: sublocotenentul vrâncean GABRIEL PRUNCU, răpus de gloanțe apărând gara Mărășeștiului, la numai 21 de ani

Ziarul de Vrancea
8 oct 2019 7464 vizualizări

În Orașul-Erou Mărășești, în fața gării, cu fața către Mausoleul Eroilor Neamului, se află amplasată statuia tânărului erou GABRIEL PRUNCU, jertfit la numai 21 de ani, în august 1917, străpuns de gloanțe apărând gara Orașului Mărășești.

Avea numai 20 de ani când, în 1916, anul intrării României în „Marele Război” al Reîntregirii Naționale, a intrat în rândurile Armatei Române, înrolându-se în Regimentul 50 Infanterie „Putna” din Focșani.

Gabriel Pruncu s-a născut în data de 4 martie 1896 la Focșani, tatăl său fiind un comerciant de origine armeană. Casa familiei Pruncu, în care s-a născut și a crescut viitorul erou este situată în prezent pe Strada Republicii nr. 11 din Focșani și este clasificată ca monument istoric sub titulatura „Casa Dr. Boiu”, probabil un cumpărător care a achiziționat imobilul de la familia Pruncu.

După jertfa tânărului militar, îndurerați de stingerea prematură din viață a tânărului erou, mama și fratele său, în 1927, au ridicat statuia dedicată sublocotenentului Gabriel Pruncu, în micul parc din spatele gării Orașului Mărășești, pe al cărei soclu scrie :

„Sublt. Gabriel Gr. Pruncu din Regimentul 50 Infanterie căzut pe câmpul de onoare în luptele de la Mărășești în august 1917.

Nu-i mai mare fericirea / Pe acest bogat pământ / Decât pentru datorie / Să preferi a fi-n mormânt. Fratele tău

Suflet bun nevinovat / Până voi veni la tine / Te voi plange neîncetat / Durerea ca să-mi aline. Mama ta “

Osemintele sale au fost înhumate inițial în cimitirul armean de la Focșani, iar ulterior au fost mutate în incinta Mausoleului din Mărășești, în culoarul „Cavalerilor”, unde, pe o placă, scrie:

„Aici se odihnește eroul Maior Grigore Ignat, alături fiind locotenentul de numai 21 de ani, Gabriel Pruncu”.

Numele lui Gabriel Pruncu este menționat și pe placa comemorativă a Colegiului Național „Unirea” din Focșani, alături de ale altor elevi și profesori ai liceului care s-au jertfit sub Tricolorul Românesc. În trecut, a existat în Focșani și o stradă Gabriel Pruncu (actuala Str. Nicolae Titulescu), pentru a omagia jertfa tânărului ofițer din Focșani. În prezent, o stradă din Orașul Mărășești poartă numele eroului din Primul Război Mondial.

Profesor Cătalin Mocanu

Text informații + foto:Dragan Daniel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.