Pe urmele istoriei

 Eveniment organizat la Muzeul Vrancei cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la Congresul de la Focșani

Ziarul de Vrancea
21 nov 2022 1235 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă Muzeul Vrancei anunță organizarea la Muzeul Unirii din Focșani, marți 22 noiembrie, ora 11:00 a unui eveniment dedicat aniversării unui sfert de mileniu de la momentul când românii din Moldova și Muntenia au cerut ambasadorilor Prusiei și Austriei prezenți la Congresul de la Focșani unirea și ieșirea de sub dominația Imperiului Otoman.Citiți în continuare textul integral al comunicatului de presă menționat

Consiliul Județean Vrancea, prin Muzeul Vrancei, organizează marți 22 noiembrie, ora 11:00, la Muzeul Unirii din Focșani un eveniment dedicat aniversării unui sfert de mileniu de la momentul când românii din Moldova și Muntenia au cerut ambasadorilor Prusiei și Austriei prezenți la Congresul de la Focșani unirea și ieșirea de sub dominația Imperiului Otoman.

Acum două secole și jumătate, între 27 iulie și 24 august 1772, pe Moșia Golești a egumenului Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul, a avut loc primul mare eveniment care a adus în prim plan cele două orașe de pe Milcov: Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei. În urma războiului ruso-turc, început în 1768, Imperiul Otoman și Imperiul Țarist au organizat un congres de pace pe frontiera celor două țări române, la Focșani sosind delegațiile Porții și ale Rusiei, iar ca mediatori, ambasadorii Prusiei și ai Austriei. Profitând de prezența occidentalilor, delegațiile boierilor moldoveni și munteni, împreună cu clerul, au adresat mai multe memorii ambasadorilor și contelui Orlov – reprezentantul Rusiei, cerând scoaterea Țărilor Române din sfera de influență otomană și unirea celor două principate. Era pentru prima data când dregătorii din cele două țări încercau o soluție politică de unire a principatelor, soluție care se va realiza abia în 1859.Vă așteptăm la Muzeul Unirii din Focșani să descoperiți contextul evenimentului, oamenii timpului, situația geopolitică de ieri, dar și de azi, și mai ales să aflați suferințele românilor cauzate de războaiele ruso-turce, care au distrus satele, târgurile și așezămintele monahale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.