Orașul Odobești

Odobeșteanul ASANACHE PAMFIL și Țara Vrancei

Romeo-Valentin MUSCĂ
3 iul 2019 4471 vizualizări

Duminică, 7 iulie, la ora 11, în Dumbrava Bârseștilor va fi prezentat în premieră absolută „Înscrisul” din 1 februarie 1846, redactat de Adunarea Obștii Vrancei, cu privire la statutul Schitului Valea Neagră. 

Este cel mai important document despre raportul dintre Obște, Schit, Biserică și Stat. De reținut că unul din cei trei epitropi ai Schitului era odobeșteanul Asanache Pamfil. Acesta se trăgea dintr-o familie de preoți odobeșteni, care au slujit mai multe generații la Biserica „Ovidenia”. După „cutremurul cel mare” din anul 1802, preoţii Vasile şi Nicolae Pamfil au reconstruit cu mari sacrificii Biserica „Ovidenia”. Presbitera Dochiţa (soția preotului Stanciu, muntean de peste Milcov, intrat, prin căsătorie, în familia Pamfil, slujitor la „Ovidenia”), fiica preotului Vasile, și-a vândut toate bunurile personale pentru refacerea lăcașului; în semn de recunoștință parohienii au înmormântat-o în sfântul lăcaș. După restaurarea bisericii de la începutul anilor 90 mormântul a fost „uitat”, adică nu mai este, la fel cum au dispărut după 1989 și alte monumente funerare de la „Ovidenia”. Din nefericire, în 2007, ultima locuinţă a descendenţilor familiei Pamfil, cunoscută sub numele de „Crama Pamfil” a ars, dispărând pentru totdeauna sute de documente rarisime despre istoria oraşului, unele făcând parte din vestita „Colecţie Pamfil”. În postarea alăturată oferim un fragment din documentul original, cu semnătura olografă a medelnicerului care a construit „Beciul Domnesc” din Odobești. Mai jos, traducerea acestui fragment: „Pentru care spre mărturisirea bunei voințe a noastre și spre veșnica nestrămutare s-au făcut două asămine care una iscălită de Dumnealui Medelnicer să va păstra la noi la casierul hârtiilor schitului, iar al doilea iscălită de noi și încredințată cu pecețile sătești să va păstra la Dumnealui Medelniceru. Când prin jalbă din partea noastră pentru întârirea și nestrămutarea acestei alcătuiri să va cere și cinstit Departamentului Averilor Bisericești întărirea lor. Asanache Pamfile Medelnicer”. 

Acest material despre Asanache Pamfil face parte dintr-un proiect de reconsiderare a personalităților care au contat în istoria localității, unde negustorii cazaclii au ridicat biserică la 1777. Dacă astăzi la modă printre dregătorii din ministere este o casă de vacanță la mare, acum două secole la modă printre dregătorii domnești din Iași era o moșie cu cramă și chelar la Odobești, alături de viile și beciul domnului Mihai Sturza.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Text informații+foto:Casa de Cultură Odobești

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.