Orașul Odobești

Cum sa stam linistiti cind burta face ghiort-ghiort?

Ziarul de Vrancea
4 sep 2010 2091 vizualizări
Spun oamenii ramasi pe drumuri de la fabrica de sucuri Rom Pol Drink Odobesti u cei 60 de angajati s-au adunat ieri in fata societatii pentru ca nu si-au mai primit banii de o luna jumatate, insa nu au primit nici un semn de la patroni u fabrica activa de 9 ani in orasul Odobesti

Angajatii fostei fabrici de sucuri din orasul Odobesti au revenit ieri la angajator pentru a-si recupera salariile restante. Cei 60 de oameni ramasi fara loc de munca sustin ca nu au mai primit banii pentru munca prestata de mai bine de 40 de zile si ca alte venituri nu au. Raspunsul conducerii de la Rom Pol Drink SRL s-a lasat asteptat. "Urmare a dificultatilor cu care se confrunta societatea va comunicam ca sinteti in preaviz de 20 de zile lucratoare incepind cu data de 06.08.2010, urmind ca la data de 02.09.2010 sa va inceteze contractul individual de munca conform art. 65 din Codul Muncii. Mentionam ca nu avem alte locuri vacante conform pregatirii dumneavoastra", se arata in preavizele celor 60 de fosti angajati, semnate de administratorul Matyaszek Jerzy. Mai mult decit atit, angajatii carora li s-a incheiat perioada de preaviz si care au batut drumul pina la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea au constatat ca obligatiile catre fondul de somaj nu au mai fost achitate din primavara, ceea ce inseamna ca muncitorii ar putea ramine si fara indemnizatia de somaj. Oamenii spun ca firma a acumulat datorii si are poprire pe venituri, inclusiv de la banci. In aceste conditii angajatorul nu a mai platit salariile. Ca totusi sa incaseze ceva bani, se pare ca cei de la Rom Pol Drink au infiintat o alta societate, in speranta redresarii. Ieri, la sediul din Odobesti era un reprezentant al Envaso Pol, noua firma, care insa nu a dorit sa iasa sa discute cu angajatii. De altfel nici cei din conducerea Rom Pol Drink, care se aflau ieri la sediul firmei, nu au dorit sa discute cu presa, in ciuda insistentelor.


"Cum sa stau linistit cind stomacul imi cere de mincare?"


Rom Pol Drink, care a continuat activitatea firmei Lemarpol Odobesti, este o societate cu traditie pe piata bauturilor racoritoare. Producator si distribuitor de bauturi racoritoare carbogazoase si necarbonatate, ape de masa si bauturi energizante, firma a reprezentat de 9 ani un important angajator pe piata muncii din zona Odobesti, asigurind locuri de munca pentru circa 130 de familii. In perioada de "glorie" cifra de afaceri a firmei ajunsese la 17,9 milioane de lei, in timp ce profitul brut a crescut de la 19,5 milioane de lei in anul 2006, la 403,5 milioane de lei in 2007. Acum, fostii muncitori ai fabricii sint disperati. Spun ca se apropie noul an scolar, iar copiii lor nu au rechizite. Cu toate ca au ajuns la capatul rabdarii, fostii lucratori s-au manifestat pasnic. "Am fost sef de tura si acum am ajuns de imi ghioraie matele de foame. Imi spun sa stau linistit ca se rezolva. Cum sa stau linistit cind stomacul imi cere de mincare? Nu mai stim ce sa mai facem ca sa ne recuperam salariile restante. Nu ne spune nimeni nimic", ne-a declarat Tutel Bancila. De asemenea, Niculina Marin ni s-a plins ca a ramas in urma cu facturile la utilitati pentru ca nu mai are nici un venit. «In contractele noastre colective de munca nu exista nicio obligatie din partea patronatului, numai noi avem obligatii. Si un singur drept: dreptul la munca, dar acum nu-l mai avem nici pe acela», a spus un alt angajat al firmei. Daca nu-si vor primi salariile restante, fostii angajati sint hotariti sa dea firma Rom Pol in judecata pentru recuperarea acestor drepturi. (D. GANEA, D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.