Orașul Odobești

Odobestenii vor cinema, Ministerul Culturii zice ba

Iulia Crețu
1 oct 2007 2402 vizualizări
Autorizarea cinematografului local intirzie din cauza birocratiei u odobestenii vor sa vada si ei filmul "4 luni, 3 saptamini si 2 zile"

în timp ce Ministerul Culturii si Cultelor lansează programe si proiecte pentru atragerea tinerilor in sălile de cinematograf, atitea cit mai sint, functionarii bucuresteni din acelasi minister ii plimbă pe odobesteni, aminindu-le autorizarea proiectării filmelor in orasul de la poalele Sarbei. Situatia este cu atit mai bizară cu cit peste tot in tară sălile de cinema au fost inchise, iar filmele se proiectează prin case de cultură si săli de teatru. Or, la Odobesti, Liviu Cristea - un impătimit al cinematografiei, care lucrează din anii \'80 in acest univers de vis - se incăpătinează să proiecteze filme pentru cinefilii din toata zona podgoriei. Culmea este că operatorul Liviu Cristea are si sprijinul autoritătilor locale si al directorului Directiei pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, Paraschiv Usturoi, si totusi demersul stagnează. "Am vorbit personal la Ministerul Culturii si Cultelor despre situatia paradoxală a odobestenilor care doresc să aibă un cinematograf, mai precis să obtină autorizatie si cred că pină la urmă problema se va rezolva. In timp ce la Focsani au fost distruse toate cinematografele, iar cel de la Balada a ajuns sa fie deschis doar citeva zile pe saptamina, ar fi pacat ca macar la Odobesti sa nu existe un cinematograf, pentru ca public pentru cinema exista in Vrancea. Dovada sta sala arhiplina de la Casa de Cultura a Sindicatelor la ultimul film semnat de Cristian Mungiu. Schimbarea legislatiei in domeniu a condus la această situatie, dar sint convins că pentru «Toamna Odobesteană», podgorenii vor avea autorizatia necesară", ne-a spus directorul Paraschiv Usturoi. De altfel, autoritatile locale viseaza chiar ca filmul regizorului Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", premiat la Festivalul de la Cannes cu distinctia "Palme d\'Or" , sa ruleze si in cinematograful de la Odobesti in aceasta toamna. "M-am săturat si-mi este si rusine să mai merg la Bucuresti. Am bătut la toate usile, dar conditiile pe care mi le pun in contract sint de neacceptat. De exemplu, unul din punctele contractului este să dau o taxa cel putin 1.000 de lei pe lună, insă este imposibil să dau aceasta suma de bani deoarece, la o populatie de 8.000 de locuitori, nu vin toti la film. Am trecut prin 17 ani de tranzitie, dar nu credeam să ajung in această situatie. Asta explică de ce nu mai sint tineri care vor să devină operatori cinema", ne-a spus Liviu Cristea, singurul operator care se ocupa cu difuzarea filmelor in zona. (Iulia CRETU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.