Orașul Mărășești

VIDEO!!!Stearsa de pe harta! Ruinele Marchim au fost dinamitate

Dan Chiriac
29 apr 2011 11735 vizualizări
Ramasitele fostei fabrici de produse chimice au fost aruncate in aer dupa 20 de ani in care Marchim SA a fost distrusa putin cite putin u ultimul corp de cladire a fost darimat cu 16 kilograme de dinamita u fabrica producea in perioada de glorie 50 de produse u in Marasesti nu e de munca, iar toata lumea a intrat in depresie , ne-a spus Pavel Dragu, care a muncit 20 de ani in fabrica u fabrica era rentabila, de o necesitate nationala , ne-a spus si Cornel Mares, directorul fabricii intre anii 1965 si 1979 u pe platforma eliberata s-ar putea infiinta un parc eolian

Fosta fabrica Chimica SA Marasesti, o investitie germana pusa pe picioare in urma cu mai bine de un secol, este de ieri doar o amintire dar si o mare nostalgie pentru mii de oameni din oras care si-au cistigat aici piinea. Ultimele ramasite ramase pe marginea soselei E85 au fost aruncate in aer ieri la prinz de firma Poliglot din Tirnaveni. Toti cei care detin active pe cele 10 hectare de teren, mai multe firme din judet, au fugit precum potirnichile si au evitat sa dea ochii cu presa. Actiunea a fost pregatita in cele mai mici amanunte de firma de demolari industriale pentru a evita incidentele. Capsele electrice au fost amplasate in toti stilpii de sustinere. Inginerul care a coordonat actiunea a decis ca fabrica sa fie darimata si nu demolata prin implozie. "Baza cladirii este prea mica pentru a suporta toata masa care se va prabusi, asa incit am decis sa darimam cladirea prin distrugerea stilpilor de sustinere", a explicat inginerul Ion Iuras. Dupa ce toti cei aflati la fata locului au fost indepartati la peste 100 de metri, comanda "Foc" s-a auzit. Corpul de cladire s-a prabusit in citeva secunde. Unul dintre cei care au muncit ani la rind in fabrica a avut cea mai buna remarca: "Ce greu e sa construiesti ceva, ca de darimat o faci in doua secunde!". Actiunea firmei muresene a decurs potrivit planului. "Am demolat o hala cu mijloace explozive. Au fost facute 120 de gauri si au fost folosite 16 kilograme de dinamita. Au fost mai multe explozii dirijate. Cum ne-am dorit, asa a iesit!", ne-a spus Ion Iuras. Norul de praf cu miros de dinamita s-a intins pe citeva sute de metri. Circulatia rutiera pe E 85, a fost oprita intre Haret si Mausoleul Marasesti. Pompierii, Politia si Ambulanta au asigurat zona.


16 kilograme de dinamita si 100 de ani de istorie


Fabrica Chimica SA Marasesti a fost simbolul orasului. Peste o suta de ani, oamenii din zona au cistigat un ban din fabrica construita de germani. Dupa unele informatii publicate in Cartea de Aur a orasului erou Marasesti, "fabrica a fost construita in anul 1885, avind un capital de 630.004 lei, in care lucrau un numar de 150 muncitori si 70 straini. Facea parte impreuna cu Fabrica de zahar din acelasi oras, printre cele 12 mari intreprinderi din judet". Alte informatii arata ca fabrica a fost refacuta in 1901 de o firma cehoslovaca-ungara si producea clei si prelucra oase si deseuri de piele. "In 1957 am venit director la fabrica. Dupa anii 1965 a inceput perioada de dezvoltare si de glorie. Am facut un calcinator modern care producea 6.000 de tone de fosfat. Aveam la un moment dat 46 de tehnologii si 50 de produse in fabrica. Produceam chituri pentru canale hidrotehnice sau pentru aeroporturi, dar si rosturi pentru cladiri. In ultima vreme produceam 36.000 de tone de detergent anual. Eram a doua fabrica din tara dupa Dero. Fabrica era rentabila, de o necesitate nationala. Nu se poate o tara fara sistem de ardere a deseurilor. Noi prelucram atunci 60.000 tone de oase pe an si 15.000 tone de piele", ne-a spus Cornel Mares, directorul fabricii intre anii 1965 si 1979. Acesta a vorbit si despre felul cum fabrica a ramas doar o amintire. "A fost dorinta cuiva sa distruga fabrica. Acum, aceasta ar fi produs de 1.500 de miliarde de lei. In perioada de glorie a avut si 1.500 de angajati, adica peste o treime din populatia activa a orasului Marasesti. Pe spatele nostru traiau si cei de la Caile Ferate. 12.000 de vagoane intrau in fabrica pe an. Dupa ce nu a mai fost Chimica, CFR a murit la Marasesti. Cei de la Cooperativa aveau la rindul lor 300 de oameni care lucrau la ambalari. Dupa anul 2000 a inceput sa decada fabrica. De fapt, dupa ce am plecat eu, au venit vreo sapte-opt directori, toti pusi de partide. Printre ei era chiar si un fotbalist", ne-a mai spus fostul director Mares, nostalgic dupa perioada in care fabrica de produse chimice era o mindrie a orasului. Putini stiu ca unele produse de la Marchim erau exportate in toata lumea, spumogenul pentru stingerea incendiilor fiind folosit si in timpul primului razboi din Irak. O parte din tehnologia de productie a fost preluata de unii dintre fostii directori care si-au deschis apoi afaceri personale.


Ultimul gropar pe nume Lucian Avram


Dupa revolutie, fabrica si-a schimbat denumirea din Chimica in Marchim si s-a incercat o privatizare care a esuat in mai multe dosare penale judecate vreme de mai bine de zece ani. In 1991, cind aici lucrau 2.000 de angajati, fabrica parea sa mearga in directia buna. Problemele au inceput dupa anul 1997 cind fabrica a ajuns pe mina afaceristului Lucian Avram. Dupa anii 2000, Chimica a intrat in faliment si incet-incet si-a inchis portile. Avram este in prezent unul dintre proprietari terenului. De altfel, acesta nu a venit la distrugerea de ieri, dar a comunicat ca accesul nu este permis pe proprietatea sa. Ulterior, acesta s- a razgindit si a permis curiosilor sa asiste la demolare. Lucian Avram a fost invinuit de procurori pentru devalizarea Marchim SA Marasesti si a fost trimis in judecata pentru fals, uz de fals, folosire cu rea credinta a bunurilor societatii si bancruta frauduloasa. La judecata instanta de fond a constatat ca o parte din fapte erau prescrise. Avram a fost acuzat de fals si uz de fals pe motiv ca a folosit un bilet la ordin prin care se atesta in mod nereal ca ar fi avut in contul deschis la BRD suma de 36.000 lei. In baza acestuia i-a fost admis dosarul pentru inscrierea la licitatia organizata pentru vinzarea actiunilor Marchim, pe care a si cistigat-o in vremea guvernarii CDR. Avram a mai fost acuzat ca dupa declararea falimentului firmei Marchim ar fi instrainat active in valoare de peste 6,5 miliarde lei vechi, in dauna creditorilor societatii. In timp, de aici s-au infruptat si hotii de fier vechi, iar unii chiar au murit in timp ce incercau sa fure diverse componente de pe platforma.


"Ma doare sufletul cind vad ruine"


Situatia de la Chimica SA Marasesti este deplinsa de toti cei care au lucrat o viata acolo. Pavel Dragu, directorul Casei de Cultura Marasesti, a muncit 20 de ani in fabrica. "Ma doare sufletul cind vad ruine. Era o unitate reprezentativa, unde o mie de oameni din oras aveau loc de munca. Cred ca cei care au manageriat aceasta fabrica au gresit total. Orice industrie chimica se poate retehnologiza. In ultima vreme s-au adus instalatii pentru vopseluri, chituri. Unele sectii nu erau rentabile, dar altele puteau avea viitor si sa asigure cel putin 300 de locuri de munca. In Marasesti nu exista locuri de munca, iar toata lumea a intrat in depresie. Asteptam poate se va construi ceva, pe locul de la Chimica, pe cele 13 hectare. Acolo exista toate utilitatile", ne-a spus Pavel Dragu. Ultimul director de la Chimica Marasesti, Iulian Mocanu, a refuzat sa comenteze situatia. Ultimele informatii arata ca actualii proprietarii ai terenului au dorit darimarea fabricii pentru a construi in zona un parc eolian. (Dan CHIRIAC)


"Nu stim decit sa distrugem!"


Stergerea de pe harta a fostei fabrici din Marasesti a stirnit nemultumire in rindul cititorilor ziarului nostru, care si-au exprimat supararea pe forum. "Nu stim decit sa distrugem si sa nu mai punem nimic in loc, sintem bucurosi de acest lucru de 21 de ani .Cind acesti guvernanti (politruci) vor fi judecati si condamnati pentru genocidul economiei nationale? O fabrica care era unica in producerea cleiului de oase, parfumuri pentru detergenti, detergenti si alte produse chimice, cu o vechime de un secol, a ajuns sa fie distrusa, datorita incompetentei acestor guvernanti, care in viata lor, nu au facut nimic", a pus punctul pe "i" un cititor. (D. C.)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739414 zile, 5 ore, 41 minute, 54 secunde
Las\' ca-i bine ! Trebuie distrus tot ce au construit si au dezvoltat comunistii, ca doar ei au fost extraterestrii si ne-au vrut numai raul, nu ca astia de azi !
, acum 739414 zile, 5 ore, 41 minute, 54 secunde
Daca stau sa ma gandesc familia mea incepand de la bunicu si pana la mama,tata au muncit acolo...au venit nenorocitii astia si au distrus ceea ce era mai bun in orasul nostru,sa-i arda focu iadului citeste integral
, acum 739414 zile, 5 ore, 41 minute, 54 secunde
Imi este scarba de tara asta de asa-zisi anticomunisti,din interes sau din prostie,si abia astept o oportunitate s-o sterg de aici.Nu-i doresc acestei tari decat ce este mai rau in Univers!
, acum 739414 zile, 5 ore, 41 minute, 54 secunde
CRIMINALI, CRIMINALI, CRIMINALI, AU OMORAT ECONOMIA BUCATA CU BUCATA, CINE ESTE ACEST LUCIAN AVRAM, OM DE AFACERI, EXCROCII SE AUTOINTITULEAZA OAMENI DE AFACERI, AU CARAT TOATA INDUSTRIA LA FIER citeste integral
, acum 739414 zile, 5 ore, 41 minute, 54 secunde
AUTORN TRONARU, AI DREPTATE
, acum 739414 zile, 5 ore, 41 minute, 54 secunde
IN COPILARIE MA TREZEAM IN SUNETUL SIRENEI ACESTEI INTREPRINDERI.ERA ENERGIA ACESTUI ORAS,LOCUL UNDE LUCRA CEA MAI MARE PARTE A POPULATIEI.NU MAI LOCUIESC IN MARASESTI DAR LA AUZUL ACESTEI STIRI AM citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.