Jurnalism cetatenesc

VIDEO | Moș Crăciun & Moș Gerilă

Ziarul de Vrancea
26 dec 2020 2163 vizualizări

E momentul când se impune să lăsăm la o parte disputele vremii, indiferent de natura lor, și să ne aducem aminte că suntem simpli trecători prin viață și că nimeni nu e nemuritor.

Așadar, suntem în săptămâna Nașterii Domnului și măcar acum să avem un pic de smerenie față de cele sfinte, dar și respect față de semenii noștri. Titlul articolului nu este întâmplător, el putând fi decriptat mai ușor de cei de vârsta mea, adică de cei care au prins și petrecut și altfel Crăciunul. Putem spune că în acea perioadă comunistă Moș Crăciun a fost confiscat și înlocuit cu Moș Gerilă, cel impus de ruși.

Din fericire, acesta din urmă a rezistat doar treizeci și nouă de ani (1950-1989). Îmbrăcămintea sa de culoare roșie era, printre altele, și un simbol al rușilor și al regimului lor. El nu venea la casele copiilor cu daruri în noaptea de Crăciun, ci în cea de Anul Nou. Scopul acestei schimbări era de a face uitată, pe cât posibil, sărbătoarea Nașterii Domnului, la fel ca și a celorlalte sărbători religioase din timpul anului. De asemenea, erau interzise colindele, sărbătorirea onomasticii, cununia religioasă, muzica străină de la petreceri, excursiile externe etc. (Nu voi uita niciodată cum o colegă de breaslă a fost eliminată de la proba de Socialism științific, la gradul didactic II, la Galați, pentru că, din neatenție, a recunoscut că i-a făcut un cadou bunicului său cu ocazia onomasticii, sau cum eu era să fiu sanctionat pentru că m-am cununat religios.) Deși comuniștii au dorit să inducă ideea că Moș Gerilă era creația lor, mai târziu s-a aflat că acesta era un personaj mitologic de origine slavă.

Venind în prezent, e bine ca tinerii de astăzi, să aprecieze cu măsură gustul libertății și să se bucurecă nu au prins privațiunile comunismului și să mai înțeleagă faptul că omul nu are numai drepturi, ci și îndatoriri, față de el, față de copiii săi, față de comunitate, față de țară.

Închei prin a vă propune să ascultați următorul colind și să vă gândiți că doar bunătatea este cheia mântuirii.

Sărbători cu liniște și pace sufletească !

Ionel Pârlea

Profesorul Ionel Pârlea este colaborator al Ziarului de Vrancea   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.