Jurnalism cetatenesc

Știați că... Lanțul Baltic a fost format din două milioane de persoane?

Ziarul de Vrancea
22 aug 2017 1571 vizualizări

La 23 august 1989, aproximativ două milioane de persoane și-au dat mâinile formând un lanț uman de circa 600 de kilometri de-a lungul a trei Țări Baltice, Estonia, Letonia și Lituania.  Denumit „Lanțul Baltic” sau „Lanțul Libertății”, a fost o demonstrație politică pașnică, la comemorarea a 50 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov și a protocolului secret, care au împărțit Europa de Est în sfere de influență și au dus la ocuparea Țărilor Baltice în 1940.

Demonstranții și-au dat mâinile timp de 15 minute, la ora 19.00, ora locală. La 26 august 1989, la televiziunea sovietică, s-a citit o declarație a CC al PCUS, formulată ca un avertisment pe ton grav față de „grupările naționaliste extremiste”. Lanțul Baltic a fost denumit „isterie naționalistă”, care ar putea împinge popoarele într-o „prăpastie” cu consecințe catastrofale. Lanțul uman a ajutat la mediatizarea cauzei popoarelor baltice în toată lumea. Protestul a fost unul dintre primele și cele mai îndelungate lanțuri umane neîntrerupte din istorie. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.