Jurnalism cetatenesc

Penitenciarul Focșani participă la cea de-a treia ediție a ”Festivalului Național de Folclor pentru deţinuţi ”

Dan Chiriac
8 sep 2017 624 vizualizări

Penitenciarului Focșani participă la cea de-a treia ediție a Festivalului Național de folclor pentru deținuți, desfășurat la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București.

La acest festival vor participa aproximativ 70 de persoane private de libertate, din 13 unități ale sistemului penitenciar, care vor prezenta un program artistic structurat pe  trei secțiuni distincte: muzică populară, dansuri tradiționale românești și o expoziție de artizanat. De asemenea, în cadrul expoziției cu vânzare organizate la muzeu,  Penitenciarul Focșani va expune  obiecte  tradiționale românești confecționate de persoanele custodiate  în cadrul atelierului ocupațional. Cea de-a treia ediție a festivalului continuă frumoasa colaborare dintre  Administrația Națională a Penitenciarelor și Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, începută încă din anul 2013 și fructificată, an de an, prin proiecte comune ce promovează magia folclorului românesc, într-o încercare de restabilire a ordinii primordiale pierdute, pe care momentele artistice o întruchipează. Administraţia Naţională a Penitenciarelor înscrie acest eveniment în seria acţiunilor de sensibilizare a societății cu privire la importanţa implicării în proiecte care vizează facilitarea reintegrării sociale a persoanelor care execută sancţiuni privative de libertate.

Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului

Cu ocazia „Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului”, în data de 8 septembrie 2017, la sediul Penitenciarului Focşani, s-a desfășurat proiectul de activitate privind „Prevenirea suicidului”. La activitățile organizate în cadrul proiectului au fost prezentate şi dezbătute materiale informative destinate atât personalului, cât şi deţinuţilor, cu date de interes privind fenomenul suicidar şi cazuri ce pot constitui subiecte de reflecţie şi de influenţare pozitivă a persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate. Totodată, specialiștii Serviciului de asistență psihosocială din cadrul penitenciarului,  împreună cu  preotul unității, au analizat  în cadrul dezbaterii organizate, problematica și importanța familiei în prevenirea  suicidului, dar și găsirea de metode concrete de intervenţie pentru reducerea riscului suicidar în rândul deţinuţilor. Programul, implementat la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se desfăşoară, la nivel naţional, în toate unităţile sistemului penitenciar şi urmărește creşterea gradului de conştientizare de către personal şi deţinuţi a faptului că unii dintre semenii noştri aleg să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situaţii de viaţă problematice şi că, deseori, solidaritatea şi sprijinul oferit de cei din jur, contribuie la depăşirea acestora. Importanţa marcării acestei zilei este dată de lansarea, în anul 2014, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a Raportului mondial privind actul de suicid, care obligă toate cele 194 de state membre, să reducă ratele de suicid cu 10% până în 2020. (D.C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.