Jurnalism cetatenesc

Lansarea primului volum de poezii al unui militar focșănean

Alexandra TĂTARU
30 nov 2017 786 vizualizări

Un militar focșănean își va lansa primul volum de poezii chiar de Ziua Națională a României. Copleșit de inspirație, Daniel Bertoni Albert și-a publicat creațiile, de-a lungul timpului, în mai multe antologii literare, dar și în paginile Ziarului de Vrancea. Autorul promite că un al doilea volum va fi lansat anul viitor.

Lansarea primului volum de autor al militarului Daniel-Bertoni Albert, ”Clipe din Adâncuri” – Editura Izvorul Cuvântului,  va avea loc la Hanul lui Ureche, chiar în seara Zilei Naționale a României, de la ora 19.00, în prezența familiei și a prietenilor. Daniel-Bertoni Albert este pasionat și de gastronomie, dar în același timp un sensibil incurabil și îndrăgostit în fiecare zi, care nu ezită să-și scrie creațiile pe orice suport, atunci când inspirația îl copleșește. ”Mi-a plăcut să citesc poezie, dar și să o scriu. Prin poezie mă descarc, prin poezie trăiesc sentimente unice, pe care nici o altă pasiune nu mi le poate insufla. Nu sunt persoana care să se așeze la masa de lucru, cu teancul de coli în față și condeiul în mână, în așteptarea inspirației. Scriu oriunde m-aş afla, pe orice petec de hârtie, factură, șervețel sau pe un bon de casă atunci când ceva sau cineva mă inspiră. Poate să fie o persoană, o floare, un eveniment, un necaz, o iubire, o carte, un obiect, o anumită trăire sau chiar un singur cuvânt”, mărturisește Albert Bertoni. S-a lăsat cu greu convins că trebuie să-și adune poeziile într-un volum de autor. Ar fi vrut să-l lanseze de ziua sa de naștere, pe 9 octombrie, însă nu a reușit atunci să se mobilizeze pentru că, a spus acesta, ar fi vrut să-și încânte prietenii și cu ceva specialități culinare, pentru ca ziua să fie o adevărată sărbătoare.

Nu s-ar fi putut altfel, pentru că Daniel Albert Bertoni este atât de pasionat și de gastronomie încât, aproape zilnic, postează pe pagina sa de facebook fotografii cu bunătățile pe care le prepară, asta dacă nu scrie o poezie în loc să facă o saramură de pește. ”O altă mare pasiune, care merge în tandem cu poezia, este pasiunea pentru Arta Gastronomică. Fapt pentru care în anul 2011 am urmat cursurile unei școli de profil, obținând diploma mult dorită. Am încercat să țin legate aceste două pasiuni, ghidându-mă după spusele celui care a fost Jean Anthelme Brillat-Savarin, avocat și politician francez născut în secolul XVIII :«Un poet și un bucătar nu se diferențiază cu nimic; inspirația este sufletul artei lor»”, mai precizează autorul. Cu siguranță că și colegii săi din unitatea militară, unde este angajat din anul 2012, sunt foate mulțumiți și relaxați la gândul că Daniel Albert Bertoni le gătește și cu suflet, și cu poezie.

În afară de volumul pe care îl lansează de 1 decembrie 2017, autorul a publicat periodic creațiile sale în Ziarul de Vrancea încă din anul 2013. Debutul său poetic oficial a avut loc în primul volum al Antologiei Lyrics et Prosa, editat la Națiunea, în anul 2015 și lansat la Târgul de Carte ”Bookfest”. Al doilea volum al Antologiei a fost lansat la Târgul de Carte ”Gaudeamus”, în același an, și în care s-au regăsit poezii scrise de Daniel Albert Bertoni. A mai publicat în Antologia Renașterea, Editura Liric Grapf, 2015 și Antologia Speranța în versuri, 2016. Se poate mândri, de asemenea, că este coautor al Antologiei, recent publicate, ”Literatura din călimară”, a Editurii Explorator. Autorul promite că, în primăvara anului 2018, își va lansa al doilea volum de autor. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.