Jurnalism cetatenesc

Cod portocaliu de caniculă: Efectele devastatoare ale căldurii asupra sănătăţii omului

Ziarul de Vrancea
8 aug 2017 751 vizualizări

Temperaturile extreme, mai mult decât o simplă neplăcere, pot deveni o problemă serioasă pentru sănătatea şi starea noastră de spirit. De la o simplă deshidratare după o expunere la soare şi până la insolaţii, agravare a problemelor respiratorii sau afecţiuni ale pielii, canicula poate avea avea efecte grave asupra sănătăţii oamenilor.

 

Menţinerea nivelului de hidratare este esenţială în zilele de caniculă, mai ales în cazul copiilor şi al vârstnicilor. Însă nu doar dacă bem apă ne hidratăm. Este suficient să consumăm alimente care ajută la hidratarea corpului precum fructe, legume sau salate. De aceea, alimentaţia este esenţială în zilele caniculare. Vara trebuie să consumăm mâncăruri uşoare şi să evităm alimentele bogate în grăsimi sau foarte sărate. Căldura favorizează proliferarea de bacterii în alimente, motiv pentru care o igienă şi o conservare sporită a acestora sunt obligatorii pentru a evita intoxicaţiile.

Când temperaturile depăşesc 40,5 grade, sistemul de termoreglare al corpului se pune în mişcare pentru a "împrăştia" surplusul de căldură. Acest lucru provoacă o disfuncţie a sistemului nervos central, care se manifestă prin producerea de cârcei, din cauza lipsei de apă şi săruri, epuizare, colaps circulator, crampe musculare şi pierderea cunoştinţei. Persoanele cu cel mai mare risc sunt copiii şi vârstnicii.

O altă problemă a expunerii la soare sunt alergiile. Există produse cosmetice care favorizează apariţia de alergii prin expunerea la radiaţiile solare. La fel şi alimentele care consumate în afara casei pot fi la fel de nocive. La acestea se adaugă înţepăturile de insecte care vara se înmulţesc. Sde aceea, vara este recomandat să nu ne îmbăcăm în culori vii şi să nu folosim parfumuri care atrag insectele. Băile prelungite la piscină în apă cu clor pot de asemenea accentua dermatitele. Apa sărată contribuie, în schimb, la dispariţia lor.

Căldura şi atmosfera foarte uscată favorizează apariţia problemelor respiratorii, intensificând simptomele la pacienţii care suferă deja de astfel de afecţiuni. Trebuie evitată expunerea la soare între orele 12.00 şi 16.00, şi este important să folosim creme împotriva razelor UVA şi UVB cu peste 30 factor de protecţie. Dacă pe termen scurt singurele efecte ale soarelui sunt bronzarea sau arsurile, cu timpul radiaţiile produc reacţii cumulative care pot genera tipuri de cancer sau îmbătrânirea prematură a pielii, spune experta.

Unul dintre efectele cele mai evidente ale temperaturilor ridicate este senzaţia de oboseală care cuprinde corpul şi care este însoţită de probleme legate de somn. Pentru a combate această stare trebuie să se recurgem la somnul de după-amiază, la consumul de lichide şi la evitarea exerciţiilor fizice la orele amiezii.

O altă consecinţă a temperaturilor ridicate este şi degradarea medicamentelor, deoarece căldura poate altera componenţa şi efectele lor. De aceea, vara trebuie evitată păstrarea medicamentelor în dulap, temperaturile ridicate influenţând decisiv compoziţia medicamentelor.

Sursa: descoperă.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.