Calendarul zilei: Istoria zilei de 25 septembrie
Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Mediului Marin, eveniment, care readuce în prim plan poluarea și reducerea speciilor subacvatice la nivel mondial
1066: Harold Godwinson l-a învins pe Harald al III-lea al Norvegiei în bătălia de la Stamford Bridge, punând capăt invazieivikinge a Angliei.
1396: Bătălia de la Nicopole. Sultanul Baiazid I, "Fulgerul" înfrânge armata cruciată la Nicopole; de partea cruciaților a luptat și un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân.
1559: Moare domnitorul Țării Românești Mircea Ciobanul. Va fi succedat de fiul cel mare, în vârstă de 13 ani, Petru cel Tânăr.
1872: Se inaugurează Gara de Nord din București și se deschide prima linie de cale ferată București - Ploiești.
1890: Președintele american, Benjamin Harrison semnează proiectul de lege privind înființarea Parcului Național Sequoia din California. Flora și fauna, inclusiv arborii gigant de sequoia, trebuie să fie protejate și păstrate pentru posteritate.
1957: Central High School din Little Rock, Arkansas, devine școală mixtă, pentru albi și negri; a fost nevoie de intervenția US Army pentru ca localnicii să accepte integrarea rasială.
1972: Norvegienii votează majoritar negativ la referendumul privind integrarea în Comunitatea Economică Europeană.
1972: Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit că acțiunile pentru protejarea mediului înconjurător trebuie încurajate șI a declarat ziua de 25 septembrie Ziua Internațională a Mediului Marin. Mediul marin este o moștenire prețioasă care trebuie protejată, conservată și refăcută, obiectivul final fiind acela de a menține biodiversitatea și de a asigura mării aspecte variate și dinamice, astfel încât să fie curată, sănătoasă și productivă.
1981: Sandra Day O'Connor a devenit prima femeie investită în funcția de judecător asociat al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii.
1991: Mineriada din 1991: Minerii din Valea Jiului au ajuns în Gara Băneasa cu mai multe garnituri de tren, conduși de liderul lor sindical, Miron Cozma. La sfârșitul zilei, la Palatul Cotroceni, Miron Cozma îi cere președintelui Ion Iliescu demiterea primului ministru Petre Roman în schimbul liniștii din capitală.
2002: În Siberia se produce Evenimentul Vitim, posibil impact al unui corp ceresc cu Pământul.