Educație

Astăzi despre... tripla semnificație a Zilei de 10 mai

Ziarul de Vrancea
10 mai 2023 1439 vizualizări

Ziua de 10 mai are pentru istorici o semnificație triplă, semnificație care vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului român care s-au intâmplat în această zi. La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al României. Unsprezece ani mai târziu, statul român își oficializa Independența, iar la 10 Mai 1881 România devenea regat.

Acestea sunt și motivele pentru care pe data de 10 mai românii au sărbătorit ziua națională a României din 1867 până în 1947, când a fost înlăturată Monarhia, iar regimul comunist a venit la putere, dupa cum notează istoricii. Odata cu proclamarea Regatului, în 1881, 10 mai a devenit Ziua Regelui sau Ziua Regalității, prilej de sărbătoare, chiar și în zilele noastre, pentru Casa Regală și pentru toți susținătorii Monarhiei. Scriitorul Horia Furtuna descria sarbatoarea din data de 10 mai, din Bucureștiul Vechiului Regat, la conferința radiofonică din 1941:„În dimineața zilei de 10 Mai, bubuitul tunurilor din Dealul Spirii reamintea Capitalei sărbătoarea. Pe străzile și bulevardele pe unde avea sa treacă cortegiul, casele și prăvaliile erau împodobite cu drapele. La ferestre erau flori. Pe stâlpii înconjurati de verdeață faâfâia tricolorul, iar portretele Regelui Carol I si ale Reginei Elisabeta erau afișate pe la vitrinele prăvăliilor (…) Pe înserat, se aruncau cele din urmă flori, iar șoselele rămâneau ninse de petale” – Horia Furtuna, Conferinta Radiofonica 1941 – „10 Mai de altădată”. (text preluat dupa Romania Actualitati). După 30 decembrie 1947, când s-a proclamat R.P. Romană, din punct de vedere oficial, 10 mai nu a mai reprezentat nimic. Cu toate astea însă, 10 mai a rămas în conștiința multor români ca o zi plină de semnificații, care a determinat ca România sa intre în rândul țărilor civilizate ale Europei. Potrivit legii nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015, în fiecare an ziua de 10 Mai este marcată ca sărbătoare națională. Proiectul legislativ privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, la data de 22 aprilie 2015.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.