Jurnalism cetatenesc

Astăzi despre: Primul card din istorie

Ziarul de Vrancea
25 iul 2018 865 vizualizări

Diners Club, primul card din istorie

Cardul de credit a fost creat în Statele Unite, în 1949. Omului de afaceri Frank McNamara i-a venit ideea unui instrument de plată care să înlocuiască banii cash după ce, într-o seară, și-a uitat portofelul acasă și nu și-a putut plăti consumația la un restaurant. Cardul pe care l-a inventat se numea Diners Club și era folosit exclusiv pentru plata la restaurant. 9 ani mai tarziu, a venit și rândul American Express să lanseze prima rețea de carduri bancare.Primul bancomat sau ATM (prescurtarea vine de la Automated Teller Machine) din lume a fost instalat alți 9 ani mai târziu, în 1967, în nordul Londrei. A fost inventat de scoțianul John Shepherd-Barron, care, ulterior, și-a vândut ideea băncii Barclays.Cardul este produsul financiar cu cea mai rapidă dezvoltare din istoria activității bancare. Potrivit studiului „World Payments Report 2017” / „Raportul Mondial de Plăți 2017”, în perioada 2014 – 2015 s-au înregistrat, la nivel mondial, 433,1 miliarde de tranzacții electronice, adică fără cash,  aproape de 60 de ori mai multe decât totalitatea oamenilor de pe Terra. Creșterea de 11,2%, cea mai mare înregistrată în ultimul deceniu, se datorează în mare parte plăților cu telefonul mobil și a portofelelor electronice, care au susținut plata cu cardul. Țările din Europa de nord sunt de departe cele mai avansate în demersul de renunțare la plata în numerar versus plata cu cardul. În Suedia, 4 din 5 plăți sunt efectuate cu cardul,  în Norvegia 75% dintre cetățeni plătesc folosing cardul, iar în Danemarca, procentul acestora este de peste 60% în contextul în care Banca Centrală a anunțat, încă din anul 2014, că nu va mai pune în circulație bancnote și monede noi.Primul card bancar emis în România a fost unul dedicat doar persoanelor juridice și a fost destinat exclusiv plăților în străinătate, în dolari americani. A fost lansat de Bancorex, în august 1995. Puteau beneficia de el doar oamenii de afaceri care depuneau o garanţie de 5.000 de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.