Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Analiză la debut de campanie electorală oficială în Vrancea

Ziarul de Vrancea
1 sep 2020 1781 vizualizări

Citiți o analiză despre alegerile locale din Vrancea, la debut de campanie electorală oficială, aparținând focșăneanului  Paul Emil Ciubotaru 

Dacă tot nu mai încap unii de mine, mai scriu o analiză la debut de campanie electorală oficială. Spun oficială pentru că suntem în campanie electorală de facto de prin mai. Diferența dintre astea ultime 30 de zile și restul anului constă în faptul că acum știm exact cine și unde candidează precum și în faptul că atenția publicului către politică este ceva mai mare.

La Consiliul Județean avem o situație aparent echilibrată deoarece pe lângă cei doi candidați de pe axa electorală centrală, Cătălin Toma (PNL) și Marian Oprișan (PSD), avem candidați reziduali care ciupesc aparent din ambele părți. Sorin Hornea, candidatul PMP este menit să ia voturi de pe „dreapta", doar că fiind fost prefect în toate guvernările PSD și având exagerat de proasta inspirație să își facă reclamă sieși precum și partidului în ziarul de casă al PSD, a cam terminat-o cu electoratul „de dreapta” adică anti PSD. Maricica Vrabie de la ProRomania, este „cadoul” făcut de Victor Ponta lui Marian Oprișan, în sensul în care este menită să rupă din voturile tradiționale ale acestuia, voturi care oricum nu ar fi mers către „dreapta”. Nu pot estima cât va conta fiecare candidat rezidual dar pot să intuiesc faptul că se vor anula reciproc și competiția se va decide în funcție de forța celor două partide mari, PNL și PSD. Având în vedere faptul că în ultimele două alegeri (europarlamentare și prezidențiale) PNL a câștigat la diferențe destul de mari, pot spune că prima șansă o are Cătălin Toma.

La Primăria Focșani lucrurile sunt mai complicate. Neavând un conflict personal cu Ponta, Cristi Misăilă (PSD) nu a „beneficiat" de un candidat ProRomania care să-i facă concurență directă. Cum nici ALDE nu are candidat la Focșani, Misăilă este singurul candidat al „stângii”. De partea cealaltă, Ion Ștefan (PNL) are parte de 2 candidați reziduali, unul de la PMP, altul de la USR-PLUS. Aparent celor de la PSD le ies socotelile pe Focșani. Spun aparent pentru că dacă intrăm puțin în detalii, lucrurile nu stau chiar așa. În 2016, candidații principali, aceiași Ion Ștefan (PNL) și Cristi Misăilă (PSD), au obținut împreună aproximativ 22 000 de voturi, diferența dintre ei fiind foarte mică. Au fost atunci aproximativ 7000 de voturi care s-au dus către alți 8 candidați. De data aceasta, nu mai avem decât alți 2 candidați, niciunul dintre ei neavând forța necesară să acopere un număr așa mare de voturi. Cel mai probabil, împreună vor acoperi undeva la 2000-3000 de voturi. Restul se joacă între cei doi mari cu un avantaj pentru Ion Ștefan deoarece primarul în funcție, oricare ar fi el, nu prea mai are de unde crește în campania electorală. Mai apare și fenomenul votului util, la fel în favoarea lui Ion Ștefan. Nimănui nu-i place să voteze pierzători iar candidații PMP și USR-PLUS sunt clar pierzători, chiar și ei o știu. În general, un partid pune un candidat evident pierzător din câteva motive clare, politic vorbind. Primul context este acela în care chiar dacă nu are șanse să câștige, stă mai bine decât partidul și „trage" lista. Nu e nici cazul PMP nici cazul USR-PLUS, ambii candidați sunt mai mici sau egali cu scorul partidului. Al doilea context este când știi că nu ia mai mult decât scorul partidului, dar îl arunci în luptă ca să crească în vizibilitate pentru o candidatură viitoare. Iarăși nu este cazul, cel de la PMP candidează „din obligație” și cea de la USR-PLUS se va întoarce înapoi acasă la București. Cel de-al treilea context este cel în care știi că nu câștigă, dar îi arunci în luptă ca să-l faci pe altul să piardă, în cazul ăsta Ion Ștefan. În opinia mea, ăsta e contextul cel mai probabil. Problema e că ăsta e calculul lor, calculul electoratului e de regulă diferit, oamenii votează candidatul cel mai apropiat de orientarea lor ideologic-electorală care are cele mai mari șanse să câștige. E simplu, dacă sunt votați PSD vor vota cu Misăilă, dacă sunt votanți anti PSD vor vota cu Ștefan.

În concluzie, la CJ avem un PSD ajutat de PMP și ALDE, dar încurcat de ProRomania și un PNL ajutat de USR-PLUS, dar încurcat de PMP. La municipiu avem un PSD ajutat de ALDE, PMP, ProRomania, USR-PLUS și un PNL încurcat de USR-PLUS și PMP. Cam încurcat, este? De-aia zic, oamenii simplifică ecuațiile electorale complicate, de regulă se orientează către axa electorală centrală, în cazul ăsta PNL vs PSD.

Text informații + foto:Ciubotaru Paul Emil

Citiți și:Aceasta e părerea mea: Dacă Liviu Macovei și Ion Ștefan vor ajunge la un acord, jocul se cam închide!

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.