Jurnalism cetatenesc

Comuna Gura Caliţei, tăramul bucuriei şi al entuziasmului

Ziarul de Vrancea
20 aug 2013 3222 vizualizări
Într-o notă de entuziasm, locuitorii comunei Gura Caliţei au sărbătorit ziua comunei ca în fiecare an, în a treia duminică a lunii august. Locul de desfăşurare- satul Dealul Lung- 18 august 2013.

Încă de la primele ore, cerul senin şi soarele nu prea dogoritor aveau să vestească faptul că pe aceste plaiuri de legendă, cu văi adanci şi dealuri semeţe, ce găzduiesc satele fostei comune Dealul Lung, va urma o zi cu puternice trăiri emoţionale. Avand în program lansarea unei monografii ilustrate a fostei comune Dealul Lung, aria invitaţilor a fost mult mai largă, cuprinzand cadrele didactice care au funcţionat de-a lungul timpului la şcolile din comună, dar şi funcţionari din alte sfere de activitate.
Rand pe rand, maşini cu numere ale multor judeţe din ţară, dar şi venite din diaspora se îndreptau prudent spre locul de întalnire. Oameni care nu se mai văzuseră de mult timp aveau să se întalnească aici. Atmosfera revederii a fost încărcată de emoţie. Ziua comunei, avand în debut lansarea monografiei ilustrate a comunei Dealul Lung, creaţie a domnului profesor Valerică Tomulescu, fiu de nădejde al acestui ţinut, a făcut ca pe langă preoţii, care sunt actualmente parohii bisericilor din comună, să fie invitaţi şi fii ai comunei, parohi ai altor biserici din ţară, dar şi preoţi care au slujit pentru comunitate. De asemenea, au fost invitate personalităţi ale administraţiei judeţului Vrancea, scriitori, oameni din instituţiile de cultură, jurnalişti. Au răspuns invitaţiei noastre Ionel Cel-Mare- vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Carnariu- director coordonator în Ministerul Agriculturii, Guguianu Constantin- consilier judeţean, Bîcu Aurel- consilier municipal, scriitorii: prof. dr. Costică Neagu, Petre Abeaboeru, col. (r) Ene Voinea Fănică, prof. Cherciu Cezar, prof. Momanu Mihai şi ing. Corneliu Bălan- autorii monografiei comunei Gura Caliţei, dar şi prof. Marcel Ungureanu- directorul Şcolii nr, 9 Focşani.

S-a strigat catalogul invitaţilor

10.30 - este ora cand o linişte protocolară se instalează peste zonă. Primarul Nicolae Ţandără, în ţinută de protocol, avand ca diagonală tricolorul Romaniei, adresează un emoţionant cuvant de bun venit celor peste 300 de invitaţi. Auditoriul aplaudă salutul, semn că acesta le-a mers la inimă. În aceeaşi notă de entuziasm a fost întampinat apoi dl profesor Valerică Tomulescu, autorul monografiei, care crează un moment extraordinar, gustat de cei prezenţi şi anume se strigă catalogul invitaţilor. Fiecare invitat prezent îşi anunţă participarea, arătandu-se celorlalţi invitaţi pentru a fi recunoscut. Unii dintre ei nu se mai văzuseră de zeci de ani şi, practic, nu se mai recunoşteau. Multe au fost revelaţiile acestei întalniri, dar revelaţia principală a fost prezenţa doamnei Cornelia Frîncu, fiica familiei de învăţători Maria şi Done C. Frîncu, care a predat la şcolile din Dealul Lung şi Plopu în perioada 1934-1945. Născută la Dealul Lung în 1936, doamna Cornelia nu a uitat aceste ţinuturi, unde a văzut lumina zilei, ele fiind de fapt leagănul copilăriei sale. Doamna Cornelia a oferit cadou zece ghiozdane pentru elevii claselor I-IV de la Dealul Lung, ghiozdane ce vor fi înmanate copiilor în prima zi de şcoală de către doamna învăţătoare Mariana Puşcoi.

Monografie cu 1.100 de fotografii

În cuvantul său, dl Valerică Tomulescu a vorbit despre editarea monografiei, mulţumind toturor celor care şi-au adus contribuţia în strangerea materialelor documentare, făcand ca această lucrare să se bucure de circa 1.100 de fotografii. Mulţumirile se îndreaptă şi către Primăria Gura Caliţei şi Consiliul Local care au oferit suport financiar pentru apariţia lucrării. Rand pe rand, invitaţii iau cuvantul pentru a discuta pe marginea lucrării şi nu numai. Domnul profesor Costică Neagu, cel care a prefaţat lucrarea, a subliniat că, fiind o monografie ilustrată, ea poate spune mult mai mult decat ar putea spune cuvintele. Toate comentariile făcute au fost interesante, dar cele mai pline de emfază au fost ale domnilor Cezar Cherciu, Mihai Momanu, Petre Abeaboeru şi Ionel Cel-Mare, care, prin evocarea unor întamplări trăite de dumnealor pe acestea meleaguri, au constituit deliciul publicului.

Calea ferată şi fabrica de cherestea, o tristă amintire

A fost evocată dispariţia unei activităţi, care altădată făcea obiectul muncii pentru 500 de locuitori din zonă. Încă dinainte de perioada interbelică, comuna Gura Caliţei era traversată de la Est la Vest de o cale ferată ce făcea legătura între localităţile Gugeşti şi Rudari. Această cale ferată îngustă era folosită la transportul materialului lemnos exploatat în Valea Motnăului, Scurtu, Valea Neagră, Olăria şi Valea Calului, la fabrica de cherestea Gugeşti, rămasă azi o tristă amintire. Acest material era adus pe cablu- funiculare în punctul Rudari, fiind apoi încărcat în vagoane tractate de locomotive cu aburi şi adus spre staţia de prelucrare. Dar noaptea de 21-22 mai 1970 a fost fatală pentru această activitate. În urma unor ploi abundente de lungă durată, pămantul a început să alunece la vale, obturand pe alocuri albiile raurilor Ramna şi Raşca. Odată cu acestea, în anumite zone, a alunecat la vale şi calea ferată. Organe abilitate au făcut o evaluare a dezastrului produs şi au concluzionat că repararea căii ferate nu merita investiţia. Aşa a fost înmormantată această activitate, care prin dimensiunea ei, asigura existenţa multor familii din zonă. 

Investiţii de care comuna are nevoie

Spre final, un moment cultural de excepţie ridică auditoriul în picioare. Dl profesor Dumitrache Mihalache predă lucrarea unei eleve din clasa a VII-a cu mesajul expres ca aceasta să facă monografia cunoscută generaţiei sale şi altor generaţii care-i vor urma, completand-o mereu cu evenimentele ce vor avea loc. În cuvantul de închidere, primarul Nicolae Ţandără mulţumeşte încă o dată invitaţilor, lansandu-le invitaţia de a participa în fiecare an la sărbătoarea cea mai de preţ a comunităţii. Cei veniţi de departe sunt invitaţi la o masă festivă. Într-o atmosferă prietenească are loc întalnirea primarului şi a consilierilor locali prezenţi cu cei mai reprezentativi fii ai comunei şi cu invitaţii din administraţia judeţeană. Aici se discută realizarea unor obiective de interes cetăţenesc, care ar putea aduce un plus de bine în viaţa celor ce trăiesc aici. Se bate monedă pe asfaltarea drumului naţional Gura Caliţei- Lacul Baban în primă fază şi apoi Lacul Baban- Dealul Lung, în a doua fază. Primarul primeşte promisiuni că v-a fi ajutat în această direcţie.
Orele 14.30 - marchează partea a II-a a festivităţilor. Dansul, cantecul şi voia bună au fost atributele acestei mari sărbători, iar grătarele cu mici, berea rece şi vinul bun, au încins atmosfera. Obiectivul a fost atins! Localnicii s-au distrat şi au dansat pană tarziu, în compania copiilor, nepoţilor sau a prietenilor reîntorşi în sat. Cu bateriile încărcate, participanţii au fost mulţumiţi de felul cum a fost organizată ziua comunei, sugerand primarului ca şi la anul sărbătoarea comunei să fie cel puţin la nivelul din acest an. Aşa să ne ajute Dumnezeu!  


Nicolae Pupăză - Gura Caliţei    


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 3923 zile, 28 minute, 48 secunde
Asteptam fotografiile compromitatoare cu amorezul in calduri celmaimare vice de vrancea, e timpul sa-l cunoasca toata lumea.
Pelicanul Paul, acum 3923 zile, 3 ore, 21 minute, 29 secunde
Poate ar trebui precizat ca la masa festiva au fost servite bucate traditionale.
, acum 3923 zile, 10 ore, 13 minute, 4 secunde
Empfaza dlui Celmare pres al CJ este cunoscuta. Importanta si pretentiile mariei sale de la parnaie sunt in faza cand acesta deja se crede ca ia si luat locul lui Oprisan. Marian se plimba prin tara citeste integral
viorel i. iancu, acum 3923 zile, 18 ore, 1 minut, 47 secunde
Este prima lansare de carte la care se striga Catalogul pentru improspatarea memoriei participantilor. Am fost impresionat de acest moment, mai alesa pentru faptul ca s-au dat si cateva detalii despre citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.