Jurnalism cetatenesc

„Să fii mai bun - să ştii mai mult”

Ziarul de Vrancea
4 apr 2013 1567 vizualizări
Un arbore - o prietenie

    Sub această deviză s-a defăşurat pe 2 aprilie, la Soveja, întâlnirea colegială, amicală, dintre elevii clasei a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Focşani, director interimar profesor Mihai Neagoe, totodată şi diriginte al casei, dimpreună cu profesoara de biologie Maria Creţu, cu elevii clasei a-VIII-a de Şcoala Gimnazială “Simion Mehedinţi”- Soveja- director prof. Mariţica Viţă, diriginte prof. Ionel Stanciu, în cadrul săptămânii “Să fii mai bun – să ştii mai mult”.
    Primiţi cu ospitalitatea recunoscută a sovejenilor, acţiunea a constituit o adevărată sărbătoare atât pentru gazde, dar mai cu seamă pentru oaspeţii care au avut prilejul să cunoscă ceva din tainele spiritualităţii şi ale pitorescului Sovejei. Învăţăceilor din oraşul de pe Milcov, oraş al  Unirii, le-au fost prezentat Memorialul Soveja, un grăitor muzeu etnografic local, în care elevii clasei a-VI-a, îndrumaţi şi pegătiţi ca ghizi turistici, de prof. de bilogie Mariţica Răduţă, de la şcoala sovejană, au prezentat exponatele ce vorbesc de viaţa, neliniştile, hărnicia şi forţa creatoare a acestor trăitori de pe “piciorul de plai / gura de rai”- Soveja. Colecţia etnografică “Zestrea” a fam. Chiriţă ce întregeşte în chip fericit imaginea şi talentul creator al poporului roman, a ajutat pe şcolăreii oaspeţi să “ştie mai multe” despre talentul creator al  “oamenilor de la munte”, făuritori şi păstrători ai Mioriţei.
    Şi au aflat mai multe, ştiind, astfel, mai multe, la Mânăstirea Soveja, ctitorie a lui Matei Basarab, de la 1645, unde preotul paroh Gheorghe Nichifor a prezentat o adevărată lecţie de istorie, de spiritualitate creştină românească.
    Cu bateriile sufletului încărcate, gimnaziştii de azi, liceenii de mâine, au pecetluit prietenia lor în grădina celui mai de seamă fiu al Sovejei – Simion Mehedinţi unde au plantat sub semnul prieteniei, dar şi al dragostei faţă de pădure, al responsabilităţii faţă de natură, molizi puşi la dispoziţie de ocolul silvic Soveja, ca o chemare, un îndemn de a păstra pădurea, “aurul verde”, aşa cum au înscris pe cocardele oferite de gazde: “Datorită ei existăm”. Acolo, în spaţiul silvatic, de un pitoresc ce au adus Sovejei supranumele de “Perla Vrancei” inginerul Mugurel Mocanu a coordonat întreaga acţiune de plantare, explicând rolul acţiunilor de reîmpădurire, vorbind despre importanţa pădurii în existenţa noastră. Implicarea primarului comunei Soveja – procuror Costică Ciolan, a asigurat o foarte bună reuşită acestei acţiuni, în care cu adevărat gimnaziştii Vrancei au învăţat „să fie mai buni, să ştie mai mult”.

Constantin Macarie - profesor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.