Jurnalism cetatenesc

Tabletă de scriitor

Ziarul de Vrancea
4 oct 2012 837 vizualizări
Himera

Într-una din zile, Dan C. Mihăilescu a prezentat la Pro TV, în emisiunea care l-a făcut celebru, o carte ce ar fi aparţinut unui scriitor român, demn urmaş al lui Cioran. Că aşa suntem noi românii, predispuşi să ne cioranizăm cu mare uşurinţă existenţa. N-aş fi avut nimic împotrivă dacă cioranizarea s-ar fi întâmplat şi la alte naţii.
Stau şi mă întreb, cum ar fi arătat Balzac şi cum ar fi fost receptat Shakespeare dacă şi-ar fi ridiculizat valorile naţiilor din care provin, aşa cum a făcut-o Cioran. Am văzut cu toţii, care au fost urmările declanşate de apariţia unui film critic la adresa islamismului. Toate ambasadele americane au avut de suportat consecinţele furiilor arabilor, ce s-au considerat insultaţi de creaţia cinematografică americană. N-a venit nici un Dan C.Mihăilescu al lumii arabe să se arate cuprins de frisoanele unei plăceri perverse de criticare a valorilor culturii arabe.
Aţi văzut vreun Dostoievski luând în tărbacă valorile culturii slave? Aţi văzut vreo dată vreun Hemingway afirmând despre cultura americană că este minoră. şi chiar ar fi fost îndreptăţit s-o facă. Măcar dacă s-ar fi referit la originile culturale aduse de primii colonişti britanici. Dar n-au făcut-o! Nici Molière cât a fost el de predispus a-şi satiriza francezul ca factor cultural al naţiunii, nu şi-a permis o abordare a la Cioran.
 Zola, în naturalismul său, a luat doar crâmpeie din societatea franceză în paralel cu abordările pro franceze specifice epocii sale. Nici Caldwell în America nu şi-a permis o clasificare sau o abordare generală a specificului cultural naţional. În Germania, Erich Maria Remarque   a criticat doar dezumanizările aduse de război. Ca să nu mai vorbim de Hassel.
La noi, Caragiale a ajuns măreţ ridiculizând viciile unui sistem. Era cât pe ce să cioranizeze şi el naţia română. Totusi şi el a ajuns iubit de românul invidios de „capra vecinului”. La români, se pare că a devenit o virtute. Nu ne mai place Sadoveanu, fie şi numai pentru că ţăranul lui avea măreţia Şoimăreşţilor. Iubim tot ce înseamnă scormoneală şi zgămuire a unor vicii ce se găsesc oriunde pe planeta Pământ. Ne place să credem că suntem o cultură minoră că suntem romi decadenţi, că românii n-au nimic înălţător.
Oare ce s-ar fi ales de Cioran dacă i-ar fi cioranizat pe francezi. Cum ar fi primit francezul fanfaronada ridicată la rang de viciu specific naţional? La noi. Cioran este măreţ, iar românismul  minor. La alţii, scriitorii îşi preamăresc naţia şi iau Premiul Nobel. La noi, Premiul Nobel este doar o himeră. Chiar şi pentru Cioran. Cât despre Cărtărescu…..

Gh.Andrei Neagu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
N.E.CURATU, acum 4242 zile, 23 ore, 15 minute, 10 secunde
Las' ca-s mai buni H.R.Patapievici si Andrei Plesu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.