Jurnalism cetatenesc

Asta e părerea mea!

Ziarul de Vrancea
26 sep 2012 10292 vizualizări
Insuficienţa de azi, problema de maine

Eu sunt miezul fructului din care mi se cultivă educaţia, calităţile, potenţialul şi coaja ce mi-a fost şi-mi va fi dobândită de-a lungul anilor prin  încercări, reuşite, aşadar... prin experienţă.
Dar ce stă la baza unui fruct? Sămânţa – sistemul educaţional românesc - căreia pe parcursul anilor i-am atribuit o serie de neajunsuri şi însuşiri pe măsura rezultatelor.
Un prim aspect depistat ce reiese din compararea a două sisteme de învăţământ diferit (cel străin şi cel românesc) este accentul excesiv pe latura teoretică a informaţiilor şi cunoştinţelor impuse de metodologie elevilor. ’’Operez’’ exact cantitatea şi nu calitatea acesteia. Dacă vorbim de limba şi literatura română, vorbim despre o puzderie de opere literare, a căror analiză profundă ’’orbesc’’ capacitatea elevului de a se concentra pe lucrurile cu adevărat esenţiale existenţei. Spre exemplu: fără nicio hlizire, educaţia sexuală lipseşte cu desăvârşire din gama de nevoi morale ale oricărui individ. Din punctul meu de vedere, o soluţie ar fi restructurarea sau diminuarea de capitole ale acestei materii de bază (limba şi literatura română). Afinităţi pentru aceasta am avut şi voi avea întotdeauna, dar acum vorbim de un caz particular. Ar trebui încurajată în mod practic siguranţa de sine şi curajul pentru că foarte mulţi absolvenţi de studii preuniversitare nu reuşesc să dobandească abilitatea aceasta, ce i-ar ajuta spre exemplu la iniţierea unei afaceri proprii, la interviuri sau altfel de situaţii cu care este nevoit să se confrunte în mod direct şi diplomat în viaţa cotidiană.
’’Ingredientul’’ ar consta în simulări de astfel de situaţii, însoţite, desigur, de răbdare, atenţie la detalii şi seriozitate.
În consecinţă, idealul unui sistem de învăţământ modern şi plăcut majorităţii ar fi în viziunea mea abordarea diversităţii materiilor adaptate la nevoile societăţii actuale.
Speranţa nu mai este un mijloc iar adevăratele decizii eu le-aş extrage din idei şi opinii, nu din referendumuri superficiale.

Amalia Giurgea - Elevă a Liceului cu Program Sportiv, Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Pentru informare, acum 4250 zile, 7 ore, 31 minute, 1 secunda
@ DD salvatorul poporului: Acela e intr-adevar unul din exemple si unul din multele exemple pe care mi-ar fi placut sa le adaug. Dar e de ajuns succintul meu. Aceste detalii ale dvs. citeste integral
DD salvatorul poporului, acum 4250 zile, 9 ore, 40 minute, 7 secunde
Corect spus despre lipsa educației sexuale,atata timp cat f.mulți dintre jucători incă nu cunosc că orice fel de sex pui în practică intrun salon de masaj,va fi reușit cu o lubrefiere citeste integral
mare necaz pentru costica, acum 4250 zile, 19 ore, 3 minute, 45 secunde
Costica, poti incerca sa mai citesti odata articolul. Daca tot nu intelegi despre ce e vorba, poti ruga pe cineva sa ti-l explice. Ai prieteni care ar putea sa te ajute ? Amalia nu a incercat sa spuna citeste integral
Pentru informare, acum 4250 zile, 20 ore, 40 minute, 44 secunde
Costica, opiniile sunt opinii, cand nu-ti convine ce citesti din primele randuri, e mai indicat sa dai pagina! Cat despre fotografie, nu am ales-o eu. (oricum e decenta si frumoasa). Sanatate! A.G.
costica, acum 4251 zile, 3 ore, 39 minute, 8 secunde
ai vrut sa soui realmente CEVA sau ai gasit prilej sa-ti faci propaganda cu fotografia? La asa subiect era de dorit o alta...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.